Mediastinoscopie, een kijkoperatie in de ruimte rond de luchtpijp

Een mediastinoscopie is een kijkoperatie in de ruimte rond de luchtpijp, het mediastinum. Tijdens dit onderzoek halen we stukjes van de lymfeklieren die daar liggen weg.

We doen deze kijkoperatie als u vergrote lymfeklieren in de ruimte tussen de longen heeft. Zo kunnen we de oorzaak ontdekken, dat kan bijvoorbeeld een ontsteking of een uitzaaiing van longkanker of een andere soort kanker zijn. Of een kwaadaardige afwijking van de lymfeklieren, zoals een lymfoom. Daarom halen we tijdens de kijkoperatie een beetje weefsel weg van de lymfeklieren die daar liggen. Dat heet een biopt

Meer informatie over de kijkoperatie staat in de brochure 'Mediastinoscopie' (pdf | 134kB)

De operatie stap voor stap

 1. De arts laat u weten dat u deze operatie krijgt. Daarna vertellen we u de exacte datum. U krijgt dan een brief, of we bellen u. U krijgt dan ook meer informatie over de operatie.

  U gaat voor deze operatie onder narcose. U wordt dan in slaap gebracht zodat u niets van de operatie merkt.

  Op de dag vóór de operatie wordt u opgenomen in het ziekenhuis. We bereiden dan de operatie voor. We nemen onder andere bloed af. En we maken een hartfilmpje en een longfoto. Misschien krijgt u een laxeermiddel. U heeft een paar afspraken, bijvoorbeeld met de verpleegkundige, anesthesist en chirurg.

 2. Op de dag van de operatie doucht u zich met desinfecterende zeep. U doet operatiekleren aan en plast nog een keer. Soms krijgt u een medicijn waar u rustig van wordt. Daarna gaat u naar de operatiekamer. Hier scheren we uw borst als deze behaard is.

  Voor de narcose krijgt u een infuus in een ader. Zodra u slaapt, maken we een kleine snee vlak boven het borstbeen. Via dit sneetje schuiven we de scoop naar binnen. Met dit kijkbuisje kunnen we het weefsel en de lymfeklieren rond de luchtpijp bekijken. We halen ook stukjes lymfeklier weg voor onderzoek. Daarna sluiten we de wond met hechtingen die vanzelf oplossen.

  Een mediastinoscopie duurt ongeveer 90 minuten. U blijft voor deze operatie 1-2 dagen in het ziekenhuis.

 3. U wordt na de operatie wakker op de operatiekamer. Daarna gaat u naar de uitslaapkamer. We houden onder meer uw hartslag en bloeddruk in de gaten. En krijgt u medicijnen tegen de pijn. Als dat nodig is, krijgt u zuurstof via een slangetje in uw neus, of via een kapje.

  Als het goed gaat, gaat u naar de verpleegafdeling. U kunt misselijk zijn van de narcose. De eerste dag kunt u druk achter het borstbeen voelen. Of een 'trekkend' gevoel bij de wond voelen. Dit doet meestal geen pijn. Slikken kan moeilijk zijn. U kan ook hees zijn. Dit gaat vanzelf over.

  Meestal kunt u nog dezelfde dag of de dag na de operatie naar huis. U heeft een gesprek met uw arts en krijgt informatie en leefregels mee voor thuis.

 4. We onderzoeken de stukjes lymfeklier en weefsel die zijn weggehaald. U krijgt de uitslag van dit onderzoek binnen ongeveer 2 weken van uw arts. Meestal gebeurt dit tijdens een nieuwe afspraak. U hoort dan ook of u een behandeling nodig heeft. En welke dat is.

Complicaties

Een mediastinoscopie kan soms problemen geven. Zoals een nabloeding of een infectie van de wond. Of een klaplong of een schade aan de slokdarm of luchtpijp, maar dat komt bijna nooit voor.