Mediastinoscopie: kijkoperatie in de ruimte rond de luchtpijp

Een mediastinoscopie is een kijkoperatie in de ruimte rond de luchtpijp, het mediastinum. Tijdens dit onderzoek halen we stukjes van de lymfeklieren die daar liggen weg.

We doen deze kijkoperatie als u vergrote lymfeklieren in de ruimte tussen de longen heeft. Zo kunnen we de oorzaak ontdekken, dat kan bijvoorbeeld een ontsteking of een uitzaaiing van longkanker of een andere soort kanker zijn. Of een kwaadaardige afwijking van de lymfeklieren, zoals een lymfoom. Daarom halen we tijdens de kijkoperatie een beetje weefsel weg van de lymfeklieren die daar liggen. Dat heet een biopt.

De operatie stap voor stap

  1. De longarts laat u weten dat u deze operatie krijgt.

    U krijgt een brief en informatie van ons. In de brief staat hoe u zich op de operatie voorbereidt. En welke medicijnen u wel en niet mag gebruiken. Soms krijgt u geen brief van ons. Wij bellen u dan.

    Sieraden en piercings moeten uit of af voor de behandeling. Laat de sieraden thuis. Heeft u uw nagels gelakt? Of heeft u kunstnagels? Haal dit weg voor u naar het ziekenhuis komt. Tijdens de operatie krijgt u een soort knijpertje op uw vinger. Daarmee kunnen we steeds het zuurstofgehalte in uw bloed meten. Dat lukt niet goed als er iets op de nagels zit.

    Voor de operaties gaat u onder narcose. U bent dan in een diepe slaap.

  2. U wordt opgenomen op de dag voor de operatie of op de dag van de operatie. U heeft gesprekken met verschillende medewerkers, zoals met de verpleegkundige, de anesthesist en de chirurg. We onderzoeken u ook. De verpleegkundige controleert uw bloeddruk, hartslag en temperatuur. We nemen bloed af, maken een hartfilmpje en een röntgenfoto van hart en longen (thoraxfoto). Soms krijgt u een laxeermiddel. Op de avond vóór en op de dag van de operatie doucht u zich met speciale zeep.

    U wordt voor een mediastinoscopie 1-2 dagen opgenomen in het ziekenhuis.

  3. Op de dag van de operatie doucht u zich met desinfecterende zeep. Voor de operatie doet u operatiekleding aan en plast nog een keer.

    Als u een kunstgebit heeft, doet u die uit. Soms krijgt u een medicijn waar u rustig van wordt. Daarna gaat u naar de operatiekamer. Hier scheren we uw borst als deze behaard is. Op de operatiekamer krijgt een infuus in de arm of in de rug van de hand. Via het infuus krijgt u het narcosemiddel.

    Daarna krijgt u een beademingsbuis in uw luchtpijp. Zodra u slaapt, maken we een kleine snee vlak boven het borstbeen. Via dit sneetje schuiven we de scoop naar binnen. Met dit kijkbuisje kunnen we het weefsel en de lymfeklieren rond de luchtpijp bekijken. We halen ook dan stukjes lymfeklier weg voor onderzoek. Daarna sluiten we de wond met hechtingen die vanzelf oplossen.

    Een mediastinoscopie duurt ongeveer 90 minuten.

  4. U wordt na de operatie wakker op de operatiekamer. Daarna gaat u naar de uitslaapkamer. We houden onder meer uw hartslag en bloeddruk in de gaten. En krijgt u medicijnen tegen de pijn. Als dat nodig is, krijgt u zuurstof via een slangetje in uw neus, of via een kapje.

    Als het goed gaat, gaat u naar de verpleegafdeling. U kunt misselijk zijn van de narcose. De eerste dag kunt u druk achter het borstbeen voelen. Of een 'trekkend' gevoel bij de wond voelen. Dit doet meestal geen pijn. Slikken kan moeilijk zijn. U kan ook hees zijn. Dit gaat vanzelf over.

    Meestal kunt u nog dezelfde dag of de dag na de operatie naar huis. U heeft een gesprek met uw arts en krijgt informatie en leefregels mee voor thuis.

  5. We onderzoeken de stukjes lymfeklier en weefsel die zijn weggehaald. De uitslag van dit onderzoek is binnen ongeveer 2 weken bekend en wordt ook nog besproken in het longteam. Na ontslag wordt een gesprek geregeld met de longarts of de verwijzende arts waarbij de uitslag, nabehandeling en vooruitzichten met u doorgenomen worden.

Mogelijke complicaties

Bij elke operatie kunnen er achteraf problemen zijn. Ook als de operatie zelf goed is gegaan. Deze problemen noemen we complicaties. Complicaties die bij een mediastinoscopie voor kunnen komen zijn:

  • nabloeding
  • klaplong
  • infectie
  • heesheid
  • schade aan de slokdarm of luchtpijp (komt bijna niet voor)

Wat te doen bij klachten

U krijgt als u naar huis gaat informatie van ons over wat u moet doen als u klachten krijgt. Bijvoorbeeld klachten zoals:

  • koorts hoger dan 38,5 graden Celsius
  • als de wond rood, dik en pijnlijk worden of als er vocht uitkomt
  • bij toename van de wondpijn
  • bij toename van kortademigheid bij inspanning
  • bij kortademigheid in rust
  • bij toenemende hoest en het opgeven van geel/ groen slijm

Tips voor thuis

Als u weer thuis bent, moet u met een aantal dingen rekening houden:

  • U kunt 1-2 dagen een weeïg gevoel hebben. Dat is normaal.
  • De dag na de mediastinoscopie kunt u alles weer doen.
  • U kunt alleen beter de eerste 2 dagen niet sporten of zwaar tillen.

Wachttijden mediastinoscopie

Nadat u bent aangemeld duurt het maximaal 3 weken voordat u geopereerd wordt.