Je kind krijgt een levertransplantatie als die een leverziekte heeft waarbij alleen een transplantatie een mogelijke oplossing is.
Als het kan wordt een donorlever volledig getransplanteerd. Maar het komt ook voor dat een donorlever te groot is voor de ontvanger, bijvoorbeeld als de donor een volwassene is en de ontvanger een kind. We maken de donorlever dan kleiner. De kleinere lever groeit na de transplantatie weer aan tot een volwaardige lever. Dat kan omdat de lever uit aparte segmenten bestaat, die kunnen uitgroeien tot volwaardige levers.
Eerste gesprek
Jullie arts of specialist kan jullie verwijzen naar het UMCG. We doen we altijd eerst uitgebreid onderzoek om te beoordelen of je kind een levertransplantatie kan krijgen. En we kijken naar:
- de algemene lichamelijke gezondheid van je kind
- is een levertransplantatie noodzakelijk of zijn er andere mogelijkheden
- medische bezwaren tegen een levertransplantatie
- specifieke problemen die extra aandacht zullen vragen voor, tijdens of na de transplantatie
Dit gebeurt tijdens een opname of tijdens poliklinische afspraken. Jullie hebben dan op 1 dag gesprekken met verschillende specialisten. Bijvoorbeeld met de MDL-arts, een verpleegkundige en een chirurg die de transplantatie doet.
Wachtlijst levertransplantatie
Als een transplantatie voor jouw kind de beste oplossing is, dan komt het op de wachtlijst van Eurotransplant in Leiden. Dit is een internationale organisatie die aangeboden organen en weefsels verdeelt en toewijst volgens vastgestelde regels. De wachtlijstperiode kan verschillen van enkele dagen tot een paar maanden.
Tijdens de wachtlijstperiode controleert de kinderarts je kind regelmatig. Dit gebeurt ongeveer 1 keer per 4 tot 6 weken. Jullie komen voor die controles naar de polikliniek van het Beatrix Kinderziekenhuis. Je kind blijft onder controle bij de 'eigen' kinderarts in het ziekenhuis in de regio.
Een transplantatie is een zware operatie. Daarom bespreken we vooraf samen hoe je je kind hier op voorbereidt. Met een goede voorbereiding is de kans op een goed herstel groter. Jullie krijgen bijvoorbeeld advies over voeding en bewegen.