Laryngoscopie

Een laryngoscopie is een kijkonderzoek om de stembanden, de binnenkant van de keel en het strottenhoofd te bekijken.

We doen dit onderzoek als u bijvoorbeeld al langer keelpijn heeft die niet overgaat, problemen heeft met slikken, met uw stem of bloed in het slijm. We kunnen op 3 manieren in de keel kijken, namelijk met een:

  • spiegeltje, achterin de keel
  • soepele, flexibele slang via de neus. Dit is een flexibele laryngoscopie
  • holle buis via de mond

Wanneer een laryngoscopie?

We doen dit onderzoek als:

  • de arts met de flexibele slang geen goed beeld van het strottenhoofd of de keelholte heeft gekregen.
  • we willen zien hoe uitgebreid een tumor in de keel is en dit niet met de flexibele slang kan.
  • we een biopsie willen doen en dit niet via de mond of de flexibele slang kan.

In de slang zit een camera en via de buis kunnen we een camera inbrengen, zodat we de beelden op een monitor kunnen zien.

Soms halen we tijdens het onderzoek wat weefsel weg voor onderzoek in het laboratorium. Dit heet een biopsie.

Voor de kijkoperatie gaat u onder narcose. Kleine tumoren kunnen we tijdens deze kijkoperatie soms direct weghalen met een laser.

Het onderzoek stap voor stap

  1. U krijgt een brief en informatie van ons waarin staat wanneer het onderzoek is en hoe u zich voorbereidt. Meestal is voor het onderzoek geen speciale voorbereiding nodig, behalve als u onder narcose gaat. Dan geldt dat u een aantal uren van tevoren niet meer mag eten en drinken, bijvoorbeeld. Ook moet u dan vervoer naar huis regelen, omdat u na het onderzoek onder narcose niet zelf kunt rijden.

  2. Voor een laryngoscopie gaat u naar de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO).

  3. U krijgt eerst uitleg over het onderzoek. Als u een kunstgebit heeft, doet u dit uit.

    • Onderzoek met spiegeltje: De arts steekt het spiegeltje tot achter in uw mond, om de keel en het strottenhoofd goed te kunnen zien. Als u dat wilt, verdoven we uw keel met een spray tegen de kokhalsreflex. U zit op een stoel.
    • Flexibele laryngoscopie: de dunne, soepele slang gaat via uw neus naar de keel en het strottenhoofd. Als u een plaatselijke verdoving wilt, dan doen we dat met een spray die we in uw keel spuiten. U zit voor dit onderzoek op een stoel. Als we tijdens een flexibele laryngoscopie ook een biopsie willen doen, plannen we het onderzoek apart.
    • Kijkoperatie: voor dit onderzoek wordt u 1-2 dagen in het ziekenhuis opgenomen. U gaat naar de operatiekamer. Als dat nodig is, krijgt u een tandbeschermer in uw mond. Daarna gaat u onder narcose en gaat de starre buis via uw mond naar uw keel en strottenhoofd.

    Het onderzoek zelf duurt ongeveer 30 minuten.

  4. U kunt na het onderzoek met het spiegeltje en de flexibele laryngoscopie meestal meteen naar huis. U hoeft verder nergens rekening mee te houden.

    Het is belangrijk dat u direct belt bij:

    • een bloeding
    • benauwdheid
    • andere ernstige klachten

    Na de kijkoperatie wordt u wakker op de uitslaapkamer. Als u goed wakker bent en alles goed gaat, brengen we u naar de verpleegafdeling. U krijgt medicijnen tegen de pijn. Als u niet misselijk bent, kunt u beginnen met drinken en daarna met eten.

  5. U krijgt na het onderzoek meteen te horen wat we hebben gezien. Als er weefsel is weggehaald, onderzoeken we dat in het laboratorium. De uitslag daarvan krijgt u binnen 1 week. Uw arts belt u voor de uitslag of vertelt u deze tijdens een vervolgafspraak. U kunt de uitslag ook zelf in mijnUMCG bekijken.

Bijwerkingen en complicaties

Bij elke operatie kunnen er achteraf problemen zijn. Ook als de operatie zelf goed is gegaan. Deze problemen noemen we complicaties. Dit onderzoek geeft meestal geen complicaties. Het onderzoek kan wel bijwerkingen geven.

Als u het onderzoek via een kijkoperatie met een buis heeft gehad, kunt u last hebben van keelpijn of een rauwe keel. U krijgt een tandbeschermer, maar toch kunnen de tanden beschadigd raken. Door de narcose kunt u wat misselijk zijn.

Als we wat weefsel hebben weggehaald, is er een kleine kans dan u een nabloeding of een infectie krijgt.

Veiligheid van het onderzoek

Een laryngoscopie is een vrij eenvoudig onderzoek, meestal zijn er geen problemen tijdens of na het onderzoek.

Heeft u nog vragen?

U kunt de polikliniek KNO bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.