HPB-tumoren

Hepato Pancreato Biliaire (HPB) staat voor lever (hepar), alvleesklier (pancreas) en de galblaas en galwegen (biliair). HPB-tumoren zijn dus alle tumoren in de lever, alvleesklier, galblaas en galwegen.

Als cellen in de lever, alvleesklier, galwegen of galblaas ongecontroleerd gaan delen, kan er een kwaadaardige tumor ontstaat. Zo’n tumor heet kanker.

Soorten HPB-tumoren

HPB-tumoren is de verzamelnaam voor de volgende soorten kanker:

Onderzoek naar kanker steunen?

Wetenschappelijk onderzoek kan helpen kanker te voorkomen, meer patiënten te genezen en de kwaliteit van leven met kanker te verbeteren. Maar het kost veel tijd en geld. U kunt helpen door ons onderzoek steunen via het UMCG Kanker Researchfonds.

Hoe vaak komt het voor?

Alvleesklierkanker komt het meest voor. Jaarlijks krijgen ruim 2400 mensen in Nederland te horen dat ze deze HPB-tumor hebben. Kanker in de lever en in de galweg komen ongeveer even vaak voor, zo'n 800 keer per jaar. Galblaaskanker is erg zeldzaam. Deze HPB-tumor ontdekken we ongeveer 160 keer per jaar in Nederland.

  • HPB-tumoren geven vaak pas laat klachten. Merkt u dat uw poep verandert, valt u af en kunt u dit niet verklaren en/of heeft u een gele huid en geel oogwit? Ga dan altijd voor de zekerheid naar uw huisarts.

  • De grootste risicofactoren voor alvleesklier-, lever-, galweg- en galblaaskanker die u kunt beïnvloeden zijn roken en alcohol drinken. U kunt uw risico op deze kankersoorten dus verkleinen met een gezonde leefstijl. Er zijn ook risicofactoren waarop u geen invloed heeft, zoals ouder worden, erfelijkheid en ontstekingen.

    Erfelijkheid

    Heel soms speelt erfelijkheid een rol bij het ontstaan van een HPB-tumor. Dit is bij 5-10% van de mensen met alvleesklierkanker het geval.

Een HPB-tumor herkennen

HPB-tumoren geven vaak pas laat klachten. Merkt u dat uw poep verandert, valt u af en kunt u dit niet verklaren en/of heeft u een gele huid en geel oogwit? Ga dan altijd voor de zekerheid naar uw huisarts.

Een HPB-tumor voorkomen

De grootste risicofactoren voor alvleesklier-, lever-, galweg- en galblaaskanker die u kunt beïnvloeden zijn roken en alcohol drinken. U kunt uw risico op deze kankersoorten dus verkleinen met een gezonde leefstijl. Er zijn ook risicofactoren waarop u geen invloed heeft, zoals ouder worden, erfelijkheid en ontstekingen.

Erfelijkheid

Heel soms speelt erfelijkheid een rol bij het ontstaan van een HPB-tumor. Dit is bij 5-10% van de mensen met alvleesklierkanker het geval.

Heeft u nog vragen?

U kunt bellen met onze verpleegkundig casemanagers van Gastro-intestinale oncologie (GIO). U kunt ook een e-mail sturen.