Hersenbiopsie: onderzoek hersenweefsel

Een hersenbiopsie is een onderzoek waarbij we een stukje hersenweefsel weghalen. Dit onderzoeken we in het laboratorium om te kijken wat er aan de hand is.

We doen dit onderzoek als we vermoeden dat u een bepaalde afwijking in uw hersenen heeft. Bijvoorbeeld een ontsteking of een tumor. Als u een tumor heeft, kunnen we bepalen wat voor soort tumor dit is. Zo kunnen we kijken of we de tumor kunnen behandelen. En wat de beste behandeling is.

Soorten hersenbiopsies

Er zijn 2 manieren om een biopt te nemen:

  • stereotactisch biopt
  • open biopt

Vóór het onderzoek hoort u van uw arts welke biopsie we bij u doen. Dit hangt van uw situatie af.

Voor dit onderzoek doen we vooraf ook een MRI-scan. Hiermee maken we een 3D-beeld van de hersenen. Tijdens het onderzoek zelf gebruiken we ook nog neuronavigatie. Dit is een systeem waarmee we in de hersenen 'de weg kunnen vinden'. Met dit systeem en de MRI-scan kunnen we heel precies de plek bepalen waar we de biopsie moeten doen.

Het onderzoek stap voor stap

  1. U krijgt een brief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op het onderzoek voorbereidt. Soms moet u stoppen met bepaalde medicijnen. Bijvoorbeeld antistollingsmedicijnen. Als u diabetes heeft en daar medicijnen voor gebruikt, is daar soms een speciale voorbereiding voor nodig. U hoort dit dan van uw arts.

    Vóór de biopsie heeft u een gesprek op de polikliniek over wat er precies gaat gebeuren, de risico’s en de narcose. Of uw ziekenhuis verwijst u naar het UMCG en u komt direct voor de hersenbiopsie.

  2. U gaat voor dit onderzoek naar de afdeling Neurochirurgie.

    U komt de dag vóór de operatie naar het ziekenhuis. We bereiden dan de operatie voor. We onderzoeken u. En u praat met meerdere mensen over de operatie en uw verblijf in het ziekenhuis. U blijft voor dit onderzoek 1-2 dagen in het UMCG.

    Soms maken we nog een MRI-scan. Dit is om de neuronavigatie voor te bereiden. Meestal moet u met het medicijn dexamethason beginnen, als u dat nog niet neemt. Dit is een vochtafdrijvend medicijn dat zorgt voor minder druk in de hersenen. U krijgt dan ook een medicijn dat uw maag beschermt. Vanaf 24.00 uur op de dag vóór de operatie mag u niet meer eten en drinken.

  3. Op de dag van de operatie doet u operatiekleren aan. U gaat onder narcose via een infuus in uw ader. U merkt dan niets van de operatie. We geven u beademing via een buis in de keel. Als u volledig verdoofd bent, zetten we uw hoofd in een speciaal frame. Hierdoor ligt uw hoofd helemaal vast. Dat is belangrijk, omdat een hersenbiopsie heel precies gedaan moet worden.

    Stereotactisch biopt

    Bij een stereotactisch biopt maken we eerst een kleine snee in de huid. Daardoor kunnen we het bot van de schedel zien. Daarna maken we met een boor een gaatje in de schedel. We schuiven een dunne naald door het gaatje, tot aan de afwijking. En we halen een stukje weefsel weg . Daarna hechten we huid op de plek van de wond. U krijgt een pleister of een verband op de wond.

    Open biopt

    Bij een open biopt maken we een snee in de huid om bij de schedel te komen. Daarna maken we een ‘luikje’ in het bot van de schedel. Dit doen we door een gaatje te boren, van daaruit het luikje uit te zagen en open te klappen. Hierdoor zijn de hersenen te zien. We halen een stukje weefsel weg. Daarna zetten we het luikje weer vast met draden of metalen plaatjes en schroefjes. En we hechten de wond. U krijgt een pleister of een verband op de wond. We halen de beademingsbuis weg.

    Het onderzoekt duurt ongeveer 1-2 uur.

  4. U wordt na de operatie wakker op de uitslaapkamer. Hier houden we uw bloeddruk, het zuurstofgehalte in uw bloed en uw hart in de gaten. U heeft een infuus voor vocht. We doen neurologische controles. We controleren bijvoorbeeld of en wanneer u uw ogen open doet, hoe u beweegt en hoe u praat.

    Als alles goed gaat, gaat u naar de verpleegafdeling. Als u pijn heeft of misselijk bent, krijgt u daar medicijnen voor. Als u niet meer misselijk bent, mag u eten en drinken. We halen het infuus weg als u weer kunt eten en drinken.

    Meestal mag u de dag na het onderzoek naar huis. U krijgt een brief voor de huisarts mee. Hierin staat ook wanneer uw arts de hechtingen kan weghalen. U krijgt ook informatie over de leefregels. Bijvoorbeeld over de verzorging van de wond, en wat u wel en niet mag doen. We bellen u een paar dagen na de operatie om te vragen hoe het met u gaat.

  5. We onderzoeken de afwijking en het weefsel dat weggehaald is in het laboratorium. De uitslag krijgt u 1-2 weken na het onderzoek, via de telefoon of tijdens een nieuwe afspraak.

    Soms blijkt na de biopsie dat we niet genoeg weefsel hebben om een uitslag te kunnen geven. We bespreken met u wat we dan gaan doen.

  6. Ongeveer 6 weken na de operatie heeft u meestal een controleafspraak bij de neurochirurg. We kijken dan onder andere hoe het gaat met de wond. Hoe vaak, hoelang en bij wie u daarna onder controle blijft, hangt af van uw situatie.

Bijwerkingen en risico's

Door het onderzoek kunnen problemen ontstaan. Dit noemen we complicaties. Mogelijke complicaties bij een hersenbiopt zijn:

  • een bloeding op de plek van het biopt
  • zwelling in het gebied van het biopt
  • infectie van de wond
  • lekkage van hersenvocht

Als u een bloeding of zwelling in de hersenen heeft, kunnen neurologische problemen ontstaan of erger worden. Bijvoorbeeld verlamming of epileptische aanvallen. Ook kunt u hoofdpijn krijgen, hier kunt u paracetamol voor nemen.

Wanneer bellen

Bel uw (huis)arts bij:

  • koorts boven de 38,5 graden Celsius.
  • een wond die verder is gaan zwellen na de biopsie
  • een open, gesprongen wond
  • pus uit de wond
  • lekkend, helder hersenvocht
  • neurologische problemen die u niet eerder had, bijvoorbeeld verlamming of epilepsie

U kunt 24 uur per dag bellen naar de verpleegafdeling Neurochirurgie op het telefoonnummer (050) 361 24 43.

Betere zorg door samenwerking

Uw artsen en verpleegkundig specialisten werken intensief samen. Zo kijken er altijd meerdere mensen naar onderzoeksresultaten, en stellen we samen de diagnose na uitgebreid overleg in het behandelteam.

Heeft u nog vragen?

U kunt naar de afdeling Neurochirurgie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.