Fotodynamische therapie (PDT) laserbehandeling bij een oogaandoening

Fotodynamische therapie (PDT) is een mogelijke behandeling bij vocht onder het netvlies. Het doel van de behandeling is om te voorkomen dat iemand slechter gaat zien. Soms wordt door de behandeling het zicht zelfs iets beter.

We doen de behandeling bij oogaandoeningen waarbij er vocht onder het netvlies komt, zoals:

  • Chronische centrale sereuze chorioretinopathie (ook wel retinitis centralis serosa of serosa genoemd): er hoopt vocht op onder het netvlies. Dit komt door verdikt vaatvlies in combinatie met een niet goed werkende pompfunctie van de pigmentcellaag. Het vaatvlies is een laag met bloedvaten onder het netvlies. De pigmentcellaag is de laag tussen het vaatvlies en het netvlies.
  • Choroïdea hemangioom: er zitten meerdere uitgezette bloedvaten in het vaatvlies (vaatkluwen). Dit zorgt voor een verdikking waardoor vochtlekkage ontstaat.
  • Natte leeftijdsgebonden maculadegeneratie: er groeien nieuwe (uitgezette) bloedvaatjes onder en soms in het netvlies. Deze werken minder goed. Hierdoor lekken en bloeden ze snel.

Bij Fotodynamische Therapie (PDT) gebruiken wij een lichtgevoelige stof (verteporfine). De stof spuiten we via een infuus in een ader in uw arm in het bloed. De stof verspreidt zich door het hele lichaam. Dus ook naar de bloedvaten van uw oog. Als de stof in aanraking komt met de laser ontstaat er een reactie. De bloedvaatjes gaan hierdoor minder lekken. En het vocht onder het netvlies verdwijnt. We beschijnen tijdens de behandeling alleen het zieke deel van het oog.

De behandeling stap voor stap

  1. U krijgt een afspraakbrief met de datum en tijdstip van uw behandeling. Soms heeft u voor de eerste behandeling nog een afspraak bij de verpleegkundige. In de brief staat of we u bellen of dat u hiervoor naar de polikliniek komt. In dit gesprek krijgt u vragen over uw gezondheid.

    U kunt niet zelf autorijden na de behandeling. Vraag van tevoren iemand die u naar huis kan brengen.

    De stof verteporfine komt ook in uw huid. Dit kan reageren op zonlicht. Het is daarom belangrijk om beschermende kleding mee te nemen:

    • een hoed of pet
    • een sjaal
    • kleding met lange mouwen
    • een lange broek
    • handschoenen
    • sokken en schoenen
  2. Voor deze behandeling gaat u naar polikliniek Oogheelkunde.

  3. We doen eerst nog een paar onderzoeken opnieuw:

    • meting van gezichtsscherpte
    • OCT scan van het netvlies

    Daarna krijgt u oogdruppels van ons die uw pupil groter maakt. Door deze druppels gaat u wazig zien. Ook krijgt u een infuus in uw arm. Via het infuus geven wij u de stof verteporfine. Daarna verdoven wij u oog met oogdruppels. Door de verdoving kunnen we een klein contactlensje op het oog plaatsen. Met dit lensje richten wij de laserstralen op de goede plek in het oog. De behandeling duurt een paar minuten. Dit hangt af van hoeveel plekjes we moeten behandelen. En of we 1 of beide ogen behandelen. Na de behandeling halen we het contactlensje weer van het oog.

    De behandeling doet geen pijn. Het licht is wel fel en kan verblindend werken. Dit is tijdelijk.

  4. U kunt na de behandeling meteen naar huis. Bescherm uw huid goed tegen licht onderweg naar huis met de kleren die u heeft meegenomen.

    U krijgt van ons een beschermende bril mee. Draagt deze 48 uur. U kunt met de bril op televisiekijken of werken op een computer of tablet. De bril mag af als u gaat slapen.

    Blijf na de behandeling tenminste 48 uur uit de zon en fel licht. Ga ook niet in de zon met zonnebrand of onder een parasol. De huid en de ogen zijn na de behandeling erg gevoelig voor licht en kunnen daardoor ernstig verbranden. Doe zoveel mogelijk de gordijnen dicht. Doe geen halogeen licht aan. Een klein beetje licht in huis kan wel. Zo kan de lichtgevoelige stof in uw huid sneller afbreken.

    Voor een mogelijk noodgeval krijgt u een armbandje om waarop staat dat u niet in het licht mag komen. Die mag u na 48 uur afdoen.

  5. Na 6 weken gaat u voor controle naar polikliniek Oogheelkunde. Neem uw beschermingsbril mee, die kunt u weer bij ons inleveren.

Bijwerkingen en risico's

Klachten die vaak voorkomen zijn: 

  • gevoelige huid op de plaats van het infuus, rugpijn of griepgevoel: dit duurt vaak niet lang
  • waziger of slechter zien: dit duurt meestal 2 weken

Bij elke behandeling kunnen er achteraf problemen zijn. Ook als de behandeling zelf goed is gegaan. Deze problemen noemen we complicaties. Mogelijke complicaties zijn: 

  • allergische reactie op het stofje. Dit komt bijna nooit voor
  • verbranding van de huid en/of ogen. Dit kan als u in de eerste 48 uur te lang in fel licht komt. Ga niet in de zon of fel licht, ook niet met zonnebrand of onder een parasol.

Wanneer bellen?

Bel ons na de behandeling als:

  • u erge pijn heeft en een paracetamol niet helpt
  • u steeds slechter, waziger of voor een deel niet meer goed ziet
  • het oog steeds roder wordt
  • u flink misselijk wordt
  • u enorme hoofdpijn krijgt

Bellen kan van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 16.30 uur met  (050) 361 25 18. Bel buiten deze dagen en tijden naar het centrale nummer van het UMCG  (050) 361 61 61. Vraag naar de oogarts die dienst heeft.

U kunt ook bellen naar het verpleegkundig spreekuur, van 9.00 tot 10.00 uur en van 13.30 tot 14.30 uur op het telefoonnummer (050) 361 25 03.

Heeft u nog vragen?

U kunt polikliniek Oogheelkunde bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.

Heeft deze informatie je geholpen?