Electroretinografie (ERG): onderzoek naar de werking van het netvlies

Een electroretinografie (ERG) is een onderzoek waarbij we testen hoe het netvlies werkt. Tijdens het onderzoek laten we in een donkere kamer lichtflitsen zien. Met elektroden meten we de signalen van het netvlies op deze flitsen.

We kunnen zien, omdat het oog signalen afgeeft aan het ziencentrum in de hersenen. Dit centrum heet ook wel de visuele schors. Deze signalen komen van de fotoreceptoren in het netvlies. Er zijn 2 soorten fotoreceptoren: kegeltjes en staafjes. De kegeltjes zorgen voor voor het zien in licht en kleuren zien. De staafjes zorgen voor het zien in schemer. Met een ERG kunnen we de werking van de kegeltjes en staafjes onderzoeken.

Het onderzoek stap voor stap

  1. U krijgt u een afspraakbrief van ons. Hierin staat wanneer en hoe laat u het onderzoek heeft.

    Voor het onderzoek krijgt u eerst oogdruppels. De druppels maken uw pupil wijder. Dit blijft ongeveer 4 uur zo. U mag daarom niet zelf autorijden na het onderzoek. Vraag van tevoren iemand die u naar huis kan brengen. Ook kunt last hebben van fel (zon) licht. Een zonnebril kan helpen. 

    Krijgt uw kind een ERG, neem dan een speeltje of een knuffel mee. Krijgt uw baby een ERG? Dan is het handig om vlak voor het onderzoek nog borst- of flesvoeding te geven. 

  2. Het onderzoek is op de polikliniek Oogheelkunde.

    Kunt u niet komen? Bel ons dan zo snel mogelijk. Het telefoonnummer staat hieronder en in de brief.

  3. U gaat naar de onderzoeksruimte. Die kamer is bijna donker met alleen een zacht, rood licht. Het wennen aan het donker duurt ongeveer 20 minuten. In de onderzoeksruimte krijgt u of uw kind oogdruppels in het oog. Deze druppels verwijden de pupil. We plakken 1 elektrode op het voorhoofd en 2 op de slapen, naast de ogen. Na 20 minuten druppelen we de ogen nog een keer, nu met een verdovende vloeistof.

    Hierna plaatsen we contactlenzen in beide ogen. Kinderen tussen de 7 en 12 jaar krijgen geen contactlenzen, maar gebruiken we een draadje (electroden) op het onderooglid. Kinderen jonger dan 7 krijgen een contactlens in 1 oog.

    Als de ogen gewend zijn aan het donker, gaat het rode licht uit. Hierna begint het onderzoek. U leunt met uw kin op een steun en kijkt naar een bol. Uit deze bol komen lichtflitsen van verschillende sterktes. De elektrodes meten de reactie van de ogen op de lichtflitsen. De onderzoeker blijft in dezelfde kamer tijdens het gehele onderzoek.

    In totaal duurt het onderzoek ongeveer 1 uur. Het is geen pijnlijk onderzoek.

  4. Na het onderzoek gaat u naar de wachtkamer. U krijgt de uitslag van de oogarts meestal direct na het onderzoek. Daarna kunt u naar huis. 

    Uw pupillen zijn nog ongeveer 4 uur wijder dan normaal. Het is daarom fijn om buiten een zonnebril te dragen.

Heeft u nog vragen?

U kunt polikliniek Oogheelkunde bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.

Heeft deze informatie je geholpen?