Crosslinking: operatie aan de vorm van het hoornvlies

Crosslinking is een operatie bij keratoconus. Dit is een aandoening waarbij de vorm van het hoornvlies in de loop van de tijd langzaam verandert. Met crosslinking zetten we deze verandering stil.

Het hoornvlies (cornea) is de doorzichtige voorkant van het oog. De vorm van het hoornvlies is bol, zoals een lens. Dit zorgt voor de breking van invallend licht. In het oog buigen de lichtstralen naar elkaar toe. Zo ontstaat een scherp beeld op het netvlies achter in het oog.

Wat is keratoconus?

Bij keratoconus is het hoornvlies niet bol. Het heeft meer de vorm van een kegel. Hierdoor verandert de breking van invallend licht op het netvlies. U ziet dan niet meer scherp. Het veranderen van de vorm van het hoornvlies gaat langzaam. Het stopt meestal als iemand ongeveer 40 is. Tot die leeftijd kunnen we het nog goed behandelen, daarna niet meer.

De oorzaak van keratoconus is een aangeboren zwakte van het hoornvlies. In Nederland hebben ongeveer 1 op de 1000 mensen keratoconus.

Wat is crosslinking?

Keratoconus kunnen we stoppen met crosslinking. Door crosslinking ontstaan dwarsverbindingen tussen de hoornvliesvezels. Het hoornvlies wordt zo steviger, waardoor het verder uitpuilen stopt.

normaal hoornvlies Normaal hoornvlies
hoornvlies met keratoconus Hoornvlies met keratoconus

De behandeling stap voor stap

  1. U krijgt een afspraakbrief met daarin de datum van de behandeling en een datum voor een telefonische afspraak. Deze krijgt u 1 a 2 werkdagen vóór de behandeling.

    De telefonische afspraak is met een verpleegkundige. In de afspraakbrief staat of we u dan bellen of dat u hiervoor naar de polikliniek komt. In dit gesprek krijgt u vragen over uw gezondheid en uitleg over de operatie. Heeft u nog vragen, dan kunt u die op dat moment stellen. Tijdens dit gesprek hoort u ook hoe laat de operatie is.

    U mag geen make-up, gezichtscrème, nagellak en sieraden dragen op de dag van de operatie. Als u een gehoorapparaat heeft kunt u die het beste vlak voor de operatie uit uw oor halen.

    U kunt niet zelf autorijden na de operatie. Vraag van tevoren iemand die u na de operatie naar huis kan brengen.

  2. U gaat voor de operatie naar het Operatief Dagbehandelingscentrum ODBC of Triade. In de brief staat waar u moet zijn.

    Kunt u niet komen? Bel ons dan zo snel mogelijk. Het telefoonnummer staat hieronder en in de brief.

  3. U krijgt eerst nog uitleg over de operatie. Dan gaat u in een speciale operatiestoel liggen, die lijkt op een tandartsstoel. We verdoven het oog met oogdruppels en dekken de huid rond het oog af. Als het oog verdoofd is, krijgt u een spreider tussen de oogleden. Zo kunt u niet met de ogen knipperen tijdens de operatie.

    We halen het deklaagje (epitheel) van het hoornvlies weg. Dan druppelen we uw oog 15 minuten met vitamine B2. Daarna schijnen we 10 minuten met UV-licht op het oog. Na de operatie krijgt u een contactlens op uw oog. Dat is een soort verband die het oog afdekt maar niet aanraakt.

    De operatie duurt ongeveer 45 minuten.

  4. Na de operatie kunt u in de nazorgruimte nog even bijkomen. Als het goed met u gaat, kunt u weer naar huis.

    Het duurt een paar dagen voordat het hoornvlies genezen is. Tot die tijd is het hoornvlies erg pijnlijk en voelt uw oog stroef aan, alsof er zand in zit. U krijgt hiervoor pijnstillers en kunsttranen. En omdat het hoornvlies in deze tijd kwetsbaarder is voor infecties, krijgt u ook oogdruppels met antibiotica. In de instructie staat hoe u die gebruikt. U krijgt ook uitleg over de leefregels voor de periode na de operatie. 

    Door de operatie kunt u niet goed lamp- en zonlicht verdragen. Draag daarom een zonnebril.

  5. Na ongeveer een week gaat u voor controle naar polikliniek Oogheelkunde. Ook heeft u meestal controles na ongeveer 1 maand, 3 maanden en een jaar.

Druppelschema

U krijgt oogdruppels en een druppelschema mee naar huis. Om goed en snel te genezen is het belangrijk dat u dit schema volgt. Houd er rekening mee dat u voor een langere periode, meerdere keren per dag moet druppelen. Lukt het niet om zelf te druppelen? Vraag dan van tevoren iemand om u hierbij te helpen. Bijvoorbeeld een familielid of de thuiszorg. U begint op de dag van de operatie met het druppelschema.

Druppelschema na operatie crosslinking

Bijwerkingen en risico's

Bij elke operatie kunnen er achteraf problemen zijn. Ook als de operatie zelf goed is gegaan. Deze problemen noemen we complicaties. Mogelijke complicaties zijn:

  • ontsteking
  • littekens in het hoornvlies
  • schade aan de binnenlaag van het hoornvlies
  • problemen met de genezing van het deklaagje

Deze complicaties kunnen leiden tot een troebel hoornvlies. Hierdoor ziet u blijvend wazig. Ook kan bij een klein deel van de patiënten de keratoconus toch erger worden.

Wanneer bellen?

Bel ons na de operatie als:

  • u erge pijn heeft en een paracetamol niet helpt
  • u steeds slechter, waziger of voor een deel niet meer goed ziet
  • het oog steeds roder wordt
  • u flink misselijk wordt
  • u enorme hoofdpijn krijgt

Bellen kan van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 16.30 uur met  (050) 361 25 18. Bel buiten deze dagen en tijden naar het centrale nummer van het UMCG  (050) 361 61 61. Vraag naar de oogarts die dienst heeft.

U kunt ook bellen naar het verpleegkundig spreekuur, van 9.00 tot 10.00 uur en van 13.30 tot 14.30 uur op het telefoonnummer (050) 361 25 03.

Leefregels

Na deze operatie moet u met een paar dingen rekening houden:

  • draag de 1e maand geen contactlenzen, een bril kan wel
  • bescherm ’s nachts het oog door het af te plakken met de harde dop
  • bescherm overdag het oog door het dragen van een bril
  • wrijf niet in het oog
  • u mag niet bukken of tillen
  • ga niet zwemmen, sporten of naar de sauna
  • draag geen make up
  • u kunt beter niet autorijden en fietsen, overleg met uw oogarts wanneer dit weer kan
  • u kunt wel tv kijken, lezen of op de computer werken
  • douchen en haren wassen kan. Voorkom dat er water in het oog komt.
Video bekijken Scannen

Heeft u nog vragen?

U kunt polikliniek Oogheelkunde bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.

Heeft deze informatie je geholpen?