Cochleair implantaat

Een Cochleair Implantaat (CI) is een hulpmiddel waarmee dove of zeer ernstig slechthorenden weer gedeeltelijk geluid en/of spraak kunnen horen.

Een cochleair Implantaat is bedoeld voor mensen die doof zijn, of zo ernstig slechthorend dat een gewoon hoortoestel niet of niet meer werkt. Bij volwassenen gaat het vaak om mensen die in de loop van hun leven doof zijn geworden. Een CI is een geschikte oplossing als iemand slechthorend is doordat het slakkenhuis niet (goed) werkt. Een gewoon hoortoestel helpt dan niet meer.

Hoe werkt het?

Een CI bestaat uit een uitwendig deel, de spraakprocessor, en een inwendig deel, het implantaat. Het geluid via een CI is anders dan bij mensen die ‘gewoon’ horen.

Een microfoon vangt het geluid op. De microfoon zit in een oorhanger, die u achter het oor draagt. In de oorhanger zit ook een spraakprocessor. Die zet geluid om in een digitaal signaal. De oorhanger zit vast aan een zendspoel, die u aan de buitenkant van uw hoofd draagt. De zendspoel geeft het digitale signaal door aan de ontvanger. De ontvanger zit onder de huid. Met een magneet houdt de ontvanger de zendspoel op zijn plaats.

De ontvanger zet de digitale signalen om naar elektrische signalen. De elektrische signalen gaan via elektroden door het slakkenhuis. De elektroden stimuleren de gehoorzenuw. Deze prikkeling neemt u waar als geluid.

Verschil tussen hoortoestel en CI

Gewone hoorapparaten maken geluiden harder. Maar als de haarcellen in het slakkenhuis beschadigd zijn, dan heeft het versterken van het geluid geen zin. Dit leidt niet tot beter horen. Een cochleair implantaat (CI) maakt het geluid niet harder. Een CI zet geluid om in elektrische signalen. Deze worden in het oor rechtstreeks doorgegeven aan de gehoorzenuw. Daardoor kunnen zeer ernstig slechthorende mensen met een CI toch geluid waarnemen.

Verschillende CI’s

We werken met meerdere leveranciers van CI’s. De CI’s verschillen in uiterlijk en in wat ze kunnen. Soms is er een medische reden om voor een bepaalde CI te kiezen. Meestal bepaalt u zelf welk type CI uw voorkeur heeft.

Eerste gesprek

Uw audicien, audioloog, huisarts of KNO-arts kan u doorverwijzen naar ons Universitair Audiologisch Centrum. In het Audiologisch centrum hebben we een speciaal team voor cochleaire implantaten, het Cochleair Implantatieteam Noord Nederland (CINN). Daarna start een heel traject, van eerste gesprek tot en met de gehoorrevalidatie. Het eerste deel van het traject, van het eerste gesprek tot het advies duurt ongeveer 3 maanden. Als er aanvullende onderzoeken nodig zijn, duurt dit traject langer.