Blaasstenen

Blaasstenen zijn steentjes in de blaas die kunnen zorgen voor pijn, plasklachten en blaasontsteking. Ook kan een blaassteen de blaaswand beschadigen, die kan dan gaan bloeden. We kunnen de blaassteen met een kleine operatie weghalen.

Als nierstenen via de urineleider in de blaas terechtkomen, zijn het blaasstenen. Als ze niet met de plas mee naar buiten komen, blijven ze achter in de blaas en gaan daar groeien. Blaasstenen kunnen ook vanzelf in de blaas ontstaan, bijvoorbeeld doordat mensen de blaas niet helemaal leegplassen.

Blaasstenen zijn net als de meeste nierstenen, opgebouwd uit calcium (kalk) en kristallen van oxalaat- of urinezuur. Ze komen vaker voor bij mannen en bij mensen die lange tijd een blaaskatheter hebben. Kristallen zetten zich dan vast aan en rondom de katheter. Deze kristallen kunnen uitgroeien tot een steen.

Soms plassen mensen de steentjes vanzelf uit. Soms zijn de blaasstenen te groot om uit te plassen. Dan is het beter om de blaasstenen weg te halen met een operatie. Voor die operatie gaat u onder narcose. Ook proberen we er achter te komen wat de oorzaak is. Dan helpt bij het voorkomen van nieuwe blaasstenen.

Eerste gesprek

Uw arts kan u naar verwijzen naar Urologie als die denkt dat u blaasstenen heeft. Tijdens het eerste gesprek bespreken we uw klachten en we doen ook meteen een paar onderzoeken. Voor andere onderzoeken moet u soms op een andere dag terugkomen. Het hangt af van uw klachten welke onderzoeken u krijgt. Mogelijke onderzoeken zijn:

Behandeling blaasstenen

Na de onderzoeken bespreken we samen of een operatie nodig is en op welke manier we de blaasstenen weghalen. Dat kan via de plasbuis of via de buik. Het hangt van uw situatie af welke operatie u krijgt. De arts bespreekt dit met u.

De behandeling stap voor stap

  1. U krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op deze behandeling voorbereidt.

    Ook heeft u voor de operatie een afspraak met de anesthesioloog over de verdoving. Hiervoor gaat u naar de Pre Operatieve Polikliniek Anesthesiologie (POPA).

  2. U wordt op de dag voor of van de operatie opgenomen in het ziekenhuis. In de opnamebrief staat waar u moet zijn.

  3. U trekt operatiekleding aan. Contactlenzen, bril, gebitsprothese, sieraden en piercings moeten uit of af. We vertellen u eerst nog een keer wat we gaan doen. Daarna krijgt u een infuus in uw arm. U krijgt een narcosemiddel via het infuus of een plaatselijke verdoving en een slaapmiddel, zodat u niets van de operatie merkt. Daarna gaat u naar de operatiekamer.

    We kunnen de blaasstenen op 2 manieren weghalen. We hebben van tevoren met u besproken welke operatie we bij u doen:

    Blaasstenen weghalen via de plasbuis

    Deze operatie heet ook wel een lithotrypsie. Tijdens de operatie ligt u op uw rug met uw benen in beensteunen. We schuiven via uw plasbuis een scoop (een kijkertje) in uw blaas. Hiermee kunnen we de blaassteen zien en weghalen. Soms moeten we de blaassteen daarvoor eerst kleiner maken met een speciale laser. Terwijl we dit doen, spoelen we de blaas via de scoop met spoelvloeistof. Zo spoelen het gruis van de blaassteen en kleine bloedstolsels weg.

    De operatie duurt ongeveer 30 minuten. Voor deze operatie nemen we u ongeveer 1 dag en 1 nacht op.

    Blaasstenen weghalen via de buik

    Als we blaasstenen weghalen via de buik (een sectio alta) dan maken we een dwarse snee vlak boven uw schaambeen. Via deze snee openen we uw blaas en halen de stenen uit uw blaas. Daarna hechten we de wond. Na de operatie brengen we een katheter (slangetje) in de blaas om urine en mogelijke steenresten af te voeren.

    De operatie duurt ongeveer 45 minuten. Voor deze operatie blijft u 1 of 2 nachten in het ziekenhuis. De huisarts haalt de katheter eruit, ongeveer 1 week na de operatie.

  4. Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer. Hier houden we u goed in de gaten. Als u misselijk bent door de narcose kunt u hier medicijnen voor krijgen. U heeft verschillende slangetjes, zoals:

    • een infuus
    • een drain om bloed en wondvocht af te voeren
    • een blaaskatheter om urine af te voeren

    Als u goed wakker bent, gaat u naar de verpleegafdeling om verder te herstellen.

  5. Zodra u voldoende bent hersteld, kunt u naar huis.

    Drink minstens 2 liter per dag om de blaas te spoelen. De klachten gaan dan sneller over. en komen minder snel terug.

  6. Als de blaasstenen via uw buik zijn weggehaald, kunt u 2 weken na de operatie een afspraak maken met uw (huis)arts voor het weghalen van de hechtingen.

Bijwerkingen en risico's

Na de operatie kunt u last krijgen van:

  • het gevoel dat u heel nodig moet plassen en/of moeite hebben de urine op te houden. Deze klachten verdwijnen meestal na een paar dagen.
  • blaaskrampen, dit is een pijnlijk gevoel in de onderbuik en het gevoel nodig te moeten plassen. Dit komt door de blaaskatheter. Hiervoor kunt u medicijnen krijgen. Als we u door de plasbuis hebben geopereerd halen we de katheter de 1e of 2e dag na de operatie weg.
  • een branderig gevoel bij het plassen en soms kan er wat bloed in de urine zitten. Dit kan 1 tot 2 weken duren.

Na een operatie via een snede in de onderbuik kan:

  • de huid rondom de wond er rood uitzien, warm aanvoelen en/of gezwollen zijn.
  • de pijn aan de wond erger worden.
  • er pus uit de wond komen

Wanneer bellen?

Bel ons als:

  • de pijn aan de wond erger wordt
  • u koorts krijgt en uw wond vurig rood wordt
  • u vragen heeft of ongerust bent

Tussen 8.00 en 16.30 uur kunt u bellen naar polikliniek Urologie: (050) 361 27 42. Buiten deze tijden belt u naar nummer (050) 361 61 61. Vraag naar de uroloog die dienst heeft.

Heeft u nog vragen?

U kunt polikliniek Urologie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.