Angina pectoris

Als een hartspier te weinig zuurstof en voeding krijgt door een vernauwing van een kransslagader, kan er pijn op de borst optreden. Dit heet angina pectoris.

Het hart pompt zuurstofrijk bloed door het lichaam om zo de weefsels te voeden. Om te kunnen werken heeft de hartspier zelf ook zuurstof en voeding nodig. Die worden door het bloed aangevoerd via de kransslagaders. Dat zijn bloedvaten van hooguit enkele millimeters dik, die aan de buitenkant van de hartspier lopen. Als een hartspier te weinig zuurstof en voeding krijgt door een vernauwing van een kransslagader, kan er pijn op de borst optreden.

Oorzaak en klachten angina pectoris

In de kransslagaders kunnen zich bloedplaatjes en vetachtige stoffen afzetten waardoor vernauwingen kunnen ontstaan (slagaderverkalking). Bij inspanning, als het hart meer zuurstof nodig heeft dan in rust, kan zuurstoftekort optreden. Dit voelt als een drukkende pijn midden op de borst die kan uitstralen naar de kaken, armen of polsen, de rug of schouderbladen. Een aanval van angina pectoris duurt vijf tot vijftien minuten en gaat over met rusten. De pijn gaat nog sneller over met het innemen van nitraten, zoals nitrospray onder de tong of een nitrobaattabletje onder de tong.

Er zijn vier klassen van angina pectoris, afhankelijk van de ernst van de klachten. De indeling varieert van bijna geen klachten (klasse I) tot pijnaanvallen in rust (klasse IV). Als de klachten in korte tijd toenemen, de aanvallen in rust optreden of medicijnen niet meer helpen, is er sprake van onstabiele angina pectoris of van een dreigend hartinfarct.

Onderzoek en diagnose

Om te onderzoeken of u angina pectoris heeft wordt een hartfilmpje (ECG) gemaakt. Op het moment dat er klachten zijn, zijn er afwijkingen op het hartfilmpje zichtbaar. Misschien is ook aanvullend onderzoek nodig.

Behandeling

De behandeling van angina pectoris kan bestaan uit:

  • Een behandeling met medicijnen
  • Dotterbehandeling. Met een dotterbehandeling (ballondilatatie) wordt de vernauwde plek in de kransslagader met een ballonnetje verwijd. Hierdoor wordt de doorbloeding van de hartspier verbeterd
  • Operatie van de kransslagaders (bypassoperatie). Bij een bypassoperatie of omleidingsoperatie wordt een ander bloedvat uit het lichaam gebruikt om het bloed langs de vernauwing te leiden. Hierdoor verbetert de doorbloeding van de hartspier.

Risicofactoren

Belangrijke risicofactoren zijn roken, een hoog cholesterolgehalte in het bloed, hoge bloeddruk, overgewicht, te weinig bewegen en diabetes mellitus (suikerziekte). Om verder dichtslibben van de bloedvaten tegen te gaan is het belangrijk de aanwezige en beïnvloedbare risicofactoren aan te pakken.

Een deel van deze informatie is afkomstig van de Nederlandse Hartstichting.

Heeft u nog vragen?

U kunt de polikliniek Hart en Vaten bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur uur.