Ajmalinetest: onderzoek Brugada-syndroom

Een Ajmalinetest is een onderzoek waarmee we kunnen bepalen of u het Brugada-syndroom heeft. De test zorgt ervoor dat het hartritme verandert. Dit kunnen we zien op een hartfilmpje. Als het hartritme veranderd, heeft u het Brugada-syndroom.

Het Brugada-syndroom is een aangeboren erfelijke ziekte. Het hart ziet er normaal uit, maar de elektrische activiteit van het hart is anders. Hierdoor kunnen er hartritmestoornissen ontstaan die soms voor een hartstilstand kunnen zorgen. Vaak krijgen patiënten pas klachten als ze volwassen zijn, zoals duizeligheid of flauw vallen.

Wanneer doen we een Ajmalinetest?

Als een familielid, bijvoorbeeld een ouder, broer of zus, het Brugada-syndroom heeft, dan is het belangrijk dat we u onderzoeken. Of als iemand in de familie plotseling een hartstilstand kreeg. Of als u zelf een reanimatie heeft gehad. Soms zien we tijdens een hartfilmpje een afwijking, waarbij we denken aan het Brugada-syndroom.

We doen dan een Ajmalinetest. Deze test heet ook wel een Ajmaline-provocatietest.

Het onderzoek stap voor stap

  1. Na de verwijzing door uw huisarts of cardioloog naar polikliniek Hart en Vaten krijgt u een afspraakbrief en informatie van ons. Daarin staat hoe u zich op het onderzoek voorbereidt. Bijvoorbeeld wat u op de dag van het onderzoek nog mag eten en drinken. En welke medicijnen u wel en niet mag gebruiken.

    Sieraden en piercings moeten uit of af voor de behandeling. Laat de sieraden thuis. Heeft u uw nagels gelakt? Of heeft u kunstnagels? Haal dit weg voor u naar het ziekenhuis komt. Tijdens het onderzoek krijgt u een soort knijpertje op uw vinger. Daarmee kunnen we steeds het zuurstofgehalte in uw bloed meten. Dat lukt niet goed als er iets op de nagels zit.

    Tijdens de test mag er iemand bij u zijn, zoals een familielid of een vriend(in).

  2. U gaat voor het onderzoek naar de dagbehandeling afdeling Cardiologie. Dat betekent dat u dezelfde dag weer naar huis mag. Meestal is dit na 2 tot 3 uur.

    In het ziekenhuis heeft u een gesprek met verschillende medewerkers. U krijgt meer informatie over het onderzoek en wanneer deze is. Ook prikken we uw bloed. De uitslagen hiervan zijn na een uur bekend. Als het bloed niet afwijkt, kan het onderzoek beginnen.

  3. Het onderzoek is op de dagbehandeling cardiologie. U moet uw bovenlichaam bloot maken. We plakken dan 10 ECG-plakkers op uw borst. Aan de plakkers zitten draden (elektrodes), die we aansluiten op de hartritmemonitor. Zo kunnen we tijdens het onderzoek het hartritme zien. U krijgt ook een infuus in de arm of op de rug van de hand. Via het infuus geven we u gedurende 10 minuten het middel Ajmaline. Tijdens het toedienen maken we een hartfilmpje.

    Het is mogelijk dat u bijwerkingen krijgt vanaf het moment dat u Ajmaline via het infuus krijgt. Bijvoorbeeld:

    • gevoel dat u moet plassen
    • hoofdpijn
    • misselijkheid
    • dubbele/wazig zien
    • benauwdheidsklachten
    • nerveus gevoel
    • warm gevoel in hals, gezicht en onderlichaam
    • dik gevoel in tong en lippen
    • hartritmestoornissen

    Deze klachten zijn normaal en zijn niet gevaarlijk. De klachten verdwijnen als we stoppen met het geven van Ajmaline.

    De kans dat u een hartritmestoornis krijgt is heel klein. Mocht dit gebeuren, dan zien we dit direct en kunnen we dit direct behandelen.

    Het onderzoek zelf duurt ongeveer 10 minuten. In totaal wordt u ongeveer 2 tot 3 uur opgenomen.

  4. Na het onderzoek krijgt u eten en drinken. Een uur na het onderzoek is de Ajmaline uitgewerkt. We halen dan alle draden en het infuus weg. Als het goed met u gaat mag u daarna naar huis. U mag autorijden na het onderzoek.

    Direct na het onderzoek krijgt u een voorlopige uitslag te horen. Bij de eerste afspraak via de telefoon krijgt u de definitieve uitslag te horen.

  5. Na ongeveer 2 weken heeft u weer een afspraak via de telefoon met uw eigen cardioloog.

Extra informatie

Meer informatie over het Brugada-syndroom of de Ajmalinetest staat ook op de sites van:

Heeft u nog vragen?

U kunt het Hartcentrum bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.