UMCG slaagt als eerste ziekenhuis met vlag en wimpel voor duurzaamheidsbeleid

Als eerste ziekenhuis in Nederland heeft het UMCG het Sustainable Development Goals (SDG) predicaat ontvangen. Een mooie erkenning voor het duurzaamheidsbeleid waaraan we sinds 2020 werken. Wethouder van de gemeente Groningen Kirsten de Wrede overhandigde het predicaat aan Ate van der Zee, voorzitter van UMCG’s raad van bestuur. Speciaal voor deze gelegenheid hesen zij de SDG-duurzaamheidsvlag.

Het UMCG krijgt het predicaat omdat drie van de zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties een belangrijk onderdeel vormen van het duurzaamheidsbeleid. Zo streven we naar minder CO₂-uitstoot, minder gebruik van grondstoffen en gezondere medewerkers en patiënten. 

Vooral vanuit medewerkers

‘Die duurzaamheidsbeweging komt vooral vanuit de medewerkers zelf. In zo’n 25 Green Teams denken zij – op hun eigen afdeling – continu na over hoe ze hun impact op het milieu zo laag mogelijk kunnen houden. Heel fijn dat dat nu gezien wordt, daar mogen we echt trots op zijn’, aldus Ate van der Zee. Een goed Green Teams voorbeeld is de OK. Hier zijn medewerkers volop bezig om afval beter te scheiden zodat materiaal vervolgens kan worden hergebruikt. Ook de Poliklinische Apotheek timmert aan de weg en zamelt koelelementen in om ze vervolgens te hergebruiken.

Van de wereld een betere plek maken

De Sustainable Development Goals (opvolger van de Millenniumdoelen) zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken. Ze zijn een wereldwijd kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis. De SDG’s zijn afgesproken door landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties, waaronder Nederland. In ons land werken zo’n 550 organisaties samen aan deze doelen.