Iets eerder dan gepland – het verwachte oponthoud vanwege de boerenprotesten viel mee – arriveerde de minister iets na twee uur bij het UMCG. Hij liet zich vervolgens bijna drie uur lang door tientallen collega’s bijpraten over hoe we in het UMCG en in de regio op een succesvolle manier met corona om zijn gegaan.
Hulp van honderden studenten
Zo werd al vrij vroeg tijdens de pandemie het project Covid Vrijwilliger opgezet, waarbij uiteindelijk honderden zorgstudenten in de regio werden ingezet om bij te springen bij zorginstellingen. Geneeskundestudent Joppe Vodegel, drijvende kracht achter het initiatief, en directeur Gia Wallinga van Icare, gingen met de minister in gesprek over hoe een dergelijke inzet van studenten ook buiten crises om zou kunnen werken, en hoe het landelijk navolging zou kunnen krijgen.
Datagedreven keuzes maken
In het begin van de pandemie werden we allemaal overvallen door de aantallen besmettingen en patiënten. Om meer grip op de situatie te kunnen krijgen, moet je zicht hebben op de cijfers. Daarom ontwikkelden we in het UMCG een Early Warning System, een systeem waarmee we aan de hand van Covid-data uit de regio voorspellingen konden doen over hoe het aantal besmettingen zich zou ontwikkelen en hoeveel patiënten en daardoor waarschijnlijk in de ziekenhuizen zouden komen. Op die manier konden we samen met de andere ziekenhuizen in de regio bepalen hoeveel bedden we voor Covid-patiënten nodig hadden en hoeveel we er over hadden voor andere patiënten. Dit gebeurde via het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland (AZNN).
Deze datagedreven manier van werken hebben we behouden en nog steeds sturen we in het UMCG integraal op onze beddencapaciteit. Zo maken we zo slim mogelijk gebruik van het aantal zorgcollega’s dat we dagelijks aan het werk hebben en kunnen we zo veel mogelijk patiënten helpen.
De regen als metafoor
Tussendoor was er een kort intermezzo, waarin Daisy Veenstra een spoken word voordroeg. Zij is psycholoog en traint geneeskundestudenten op het gebied van communicatie. Ze is bekend met haar video's voor jongeren waarin zij rapt over thema's als eenzaamheid, angst en depressie. Deze deelt zij op TikTok en zijn enorm populair. Luister hier haar spoken word bijdrage, waarbij de regen een metafoor is voor corona.
Maximale IC-capaciteit dankzij Anesthesiologie
Zeker in de eerste golven moest onze Intensive Care maximaal opschalen om de vele coronapatiënten uit de regio en de rest van het land op te nemen. Collega's van verschillende afdelingen – waar de reguliere zorg niet meer door kon gaan – sprongen bij. Op de PACU - Post Anesthetic Care Unit- werd veel beddencapaciteit gecreëerd. Hoofd van onze IC Peter van der Voort en hoofd Anesthesiologie Michel Struys spraken met de minister over hoe dit bij toekomstige crises ook mogelijk is.
Lifelines-onderzoek naar long Covid
Dankzij de data die we hebben vanuit Lifelines zijn we ontzettend veel te weten gekomen over hoe mensen over corona denken en ermee omgaan, maar ook over genetische risicofactoren. Hoogleraar Genetica Lude Franke praatte de minister hierover bij.
Vervolgens vertelde Judith Rosmalen over het onderzoek dat we doen naar long Covid. Ook dit gebeurt met behulp van Lifelines. Over long Covid komen we steeds meer te weten. Zo heeft één op de acht mensen na corona één of meer aanhoudende lichamelijke klachten. De minister was zeer geïnteresseerd in de mogelijkheden die Lifelines biedt om meer inzicht te krijgen in de gevolgen van Covid. Vanuit de onderzoekers kreeg hij de handreiking om gebruik te maken van de schat aan data die Lifelines biedt.
Bekijk ook wat de minister hier zelf over vertelde aan RTV Noord.
Bezoek aan afdeling Orthopedie/Plastische Chirurgie
De minister sloot zijn bezoek aan het UMCG af met een bezoek aan de afdeling Orthopedie/Plastische Chirurgie, waar hij met verpleegkundigen in gesprek ging over hun ervaringen en ook wat hen heeft opgeleverd.
Op de afdeling Orthopedie/Plastische Chirurgie moesten de collega's continu op- en afschalen. Als de zorg op hun afdeling niet door kon gaan, sprongen ze elders bij. Hoe ging dat en welke lessen nemen ze daaruit mee voor de toekomst? Hun belangrijkste boodschappen: geef verpleegkundigen eigen regie, betrek ze bij de plannen en besluiten die er genomen worden, en zorg dat teams zoveel mogelijk bij elkaar kunnen blijven.
Appel en prei
Bij zijn vertrek kreeg minister Kuipers een tasje mee met daarin onder andere een appel en een prei: een verwijzing naar de actie eerder deze maand waarbij het UMCG een week lang de BTW op groente en fruit in het bedrijfsrestaurant niet in rekening bracht. Hiermee onderstrepen we het belang van voeding op preventie en een gezonde leefstijl. Een gezonder voedingsaanbod draagt bij aan het herstel van patiënten, een gezonde werkomgeving voor medewerkers en een gezonde keuze voor bezoekers. Lees er hier meer over.
Kracht van het Noorden
De kracht van het Noorden. De kracht van samenwerking. Dát is wat we gisteren aan minister van VWS Ernst Kuipers hebben laten zien. Zowel de minister als alle betrokkenen vanuit het UMCG kijken terug op een geslaagd bezoek: tijden corona hebben we in het Noorden laten zien waar we toe in staat zijn door goed met elkaar samen te werken. En dat smaakt naar meer.