167.000 Noorderlingen doen al jaren mee aan Lifelines, allemaal om te ontdekken hoe we met zijn allen gezonder ouder kunnen worden. We worden namelijk steeds ouder, maar een groot deel van de jaren die we langer leven brengen we door in slechte gezondheid. Wat betekent dit voor de samenleving en wat kunnen we hier samen aan doen?

Je eigen gedrag heeft invloed op je gezondheid, denk aan niet roken, genoeg beweging en gezond eten. Maar ook je omgeving heeft invloed op je gezondheid. Woon je in de buurt van de McDonalds of juist in de buurt van een gezonde supermarkt? Er zijn ontzettend veel dingen die meespelen in het ontstaan van ziekten. Van erfelijkheid, tot ons eigen gedrag en onze omgeving. 

Dankzij Lifelines en de vele deelnemers leren we steeds meer over het ontstaan van ziekten. Onderzoekers zoals Lude Franke, hoogleraar Genetica, zijn dagelijks bezig om te ontdekken hoe we met zijn allen gezonder ouder kunnen worden. En daar speelt iedereen een rol in: de burger, de beleidsmakers, de zorgprofessional, en meer.

In onze nieuwste podcastaflevering gaan we in gesprek met wetenschappelijk directeur van Lifelines en hoogleraar Gezondheidseconomie Jochen Mierau en Lude Franke over Lifelines, hoe ziektes ontstaan en hoe we samen gezonder ouder kunnen worden. 

Luister de podcast UMCGesprekken hier!