Vijftien studenten uit Nederland, België en Zweden zijn in januari begonnen met de nieuwe postdoctorale opleiding tot orgaanperfusionist. Afgelopen week kwamen ze in het Onderwijscentrum en het Skills Center van het UMCG bij elkaar, waar ze onder andere zelf een perfusiesysteem leerden maken.

Met orgaanperfusie kunnen we tegenwoordig donororganen testen en verbeteren voordat ze getransplanteerd worden. De organen worden ‘op de pomp’ gezet: een apparaat dat verschillende functies van het lichaam nabootst. Bloed, zuurstof en andere voedingsstoffen stromen door het orgaan, waardoor het orgaan sterker wordt en we kunnen testen of het geschikt is voor transplantatie. Organen die vroeger werden afgekeurd, kunnen we nu in sommige gevallen met perfusie wél gebruiken. Ook kunnen we organen langer bewaren zonder dat ze in kwaliteit achteruitgaan, waardoor we de operatie beter kunnen plannen.

Nieuwe techniek, nieuw beroep

Toen het UMCG enkele jaren geleden zijn orgaanperfusiekamer opende, voorspelde transplantatiechirurg Robert Porte al: deze nieuwe techniek gaat tot een nieuw beroep leiden, de orgaanperfusionist. Voor een nieuw beroep heb je een nieuwe opleiding nodig. De afgelopen jaren is hier hard aan gewerkt. En met succes: de eerste vijftien studenten zijn vorige maand gestart met deze nieuwe opleiding. De vraag vanuit zowel binnen- als buitenland voor de opleiding is erg groot, vertelt Rutger Groothuis van het UMCG Transplantatiecentrum.

Met en van elkaar leren

De studenten van de opleiding hebben verschillende achtergronden: van een chirurg die zich de perfusietechniek eigen wil maken tot afgestudeerde technisch geneeskundigen en biomedici/-technici. Ze volgen online lessen en komen in de anderhalf jaar durende opleiding drie keer een week bij elkaar, om met én van elkaar te leren.

Eigen systeem bouwen

Wanneer we een kijkje komen nemen in het Skills Center, zijn de studenten bezig om zelf een perfusiesysteem voor een donororgaan te bouwen. ‘Op deze manier leren ze begrijpen hoe zo’n systeem werkt en wat alle onderdelen doen’, zegt UMCG-orgaanperfusionist Veerle Lantinga. Of de zelfgemaakte systemen het goed doen, blijkt aan het eind van de week, als ze daadwerkelijk een orgaan (van een dier) gaan aansluiten op het systeem. De studenten blijken allen geslaagd in hun opdracht: de organen worden succesvol ‘gepompt’ en getest.