De vergrijzing in Nederland neemt toe. Hierdoor zijn er steeds meer oudere en kwetsbare mensen die een grote buikoperatie nodig hebben, bijvoorbeeld voor darm-, lever- of alvleesklierkanker. Rondom een grote buikoperatie is er ondanks alle verbeteringen in de zorg nog steeds 20 - 30% kans op complicaties, zoals een longontsteking. Met name oudere en kwetsbare patiënten hebben een verhoogd risico op complicaties. Door de patiënt voor de operatie beter voor te bereiden (= prehabilitatie) kan het risico op complicaties en/of de ernst ervan verminderen. Er zijn meerdere risicofactoren bij de patiënt die je voor een operatie kunt verbeteren: onder andere lichamelijke conditie, voedingsstatus, bloedarmoede, kwetsbaarheid, psychologische weerbaarheid, roken en alcoholgebruik (intoxicaties).
Video bekijken Scannen

Het verbeteren van de lichamelijke conditie is een heel belangrijk onderdeel van prehabilitatie. Uit onderzoek blijkt dat de patiënt dit voor de operatie het best thuis kan doen. Deze thuistraining gebeurt voor een deel onder toezicht van een fysiotherapeut. Wij hebben daarom een onderzoek uitgevoerd naar het effect en de haalbaarheid van een deels gesuperviseerd thuis-trainprogramma voorafgaand aan een grote operatie aan de lever of alvleesklier.

Online lezing

Graag vertellen Joost Klaase, hoogleraar afdeling Chirurgie, en Laura van Wijk, arts-onderzoeker afdeling Chirurgie, u hier meer over tijdens de gratis online lezing op 8 maart. De lezing begint om 19.30 en duurt ongeveer een uur. U kunt zich vooraf aanmelden voor de lezing. U krijgt van ons dan de dag ervoor een mailtje met een link naar de lezing. Aanmelden is niet pers se nodig. U kunt ook op de avond zelf naar de live stream gaan op umcg.nl/live.

Terugkijken

De donderdag na de lezing plaatsen we de video op het UMCG YouTube-kanaal.   

Meer lezingen en aanmelden

Bekijk alle lezingen in het najaar van 2022 en meldt u aan!