Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van het UMCG zijn elf innovatieve en ambitieuze UMCG’ers in de prijzen gevallen. De Raad van Bestuur reikte vier Innovatieprijzen en zeven Mandemastipendia uit.
Prijswinnaars Innovatieprijzen en Mandemastipendia 2023 met Raad van Bestuur tijdens Nieuwjaarsbijeenkomst 2024.

Zeven Mandemastipendia voor arts-onderzoekers 

Zeven jonge, recent gepromoveerde art-onderzoekers ontvingen tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst een Mandemastipendium: een persoonsgebonden beurs van 90.000 euro waarmee zij hun opleiding tot medisch specialist kunnen combineren met het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. Hieronder een korte omschrijving van ieder onderzoek. 

Ruben Eck - Trombose bij IC-patiënten  

Ruben werkt aan een model dat voorspelt welke IC-patiënten een hoger risico hebben op trombose, met als doel om gerichtere behandelingen te kunnen geven die effectiever en veiliger zijn. 

Federica Fontanella - Foetale geneeskunde

Federica onderzoekt hoe we kunstmatige intelligentie kunnen gebruiken bij prenatale echografie. Hiermee wil zij de zorg voor ongeboren baby's met urologische problemen vanaf de geboorte verbeteren en kijken of het gebruik van deep learning foetale echografie nauwkeuriger kan maken.  

Rosanne Schoonbeek – AI en hoofd-halskanker

Het onderzoek van Rosanne focust op het gebruik van toegepaste artificial intelligence (AI) in het zorgpad voor patiënten met hoofd-halskanker, met als doel om het zorgpad van deze patiënten te verbeteren.  

Kim van der Sloot - Impact leefstijl en leefomgeving bij IBD 

Kim onderzoekt de invloed van iemands leefstijl en leefomgeving (exposoom) op chronische ontstekingsziekten in de darm (IBD). Zij hoopt dit op termijn te kunnen gebruiken bij preventie en behandelingen van IBD.  

Floris Imhann - DNA- en RNA-data  

Het onderzoek van Floris heeft als doel om met behulp van DNA- en RNA-data de juiste behandelbeslissingen bij IBD-patiënten te maken.  

Milou Noltes - Doorbloeding van de bijschildnieren  

In haar onderzoek gaat Milou de doorbloeding van de bijschildklieren tijdens een operatie visualiseren en kwantificeren, om complicaties tijdens de operatie te voorkomen.  

Jasper Vonk - Beeldgeleide operatiekamers 

Jasper zet zich in voor beeldgeleide operatiekamers. Dit doet hij samen met collega's van nucleaire geneeskunde en chirurgische afdelingen.

Innovatieprijzen

Met de jaarlijkse Innovatieprijzen stimuleert het UMCG vernieuwende ideeën van medewerkers. Uit maar liefst vijftig inzendingen koos een jury vier prijswinnaars uit: op het gebied van Zorg, Onderzoek, Onderwijs & Opleiden en Duurzaamheid. De winnaars van de Innovatieprijzen ontvangen ieder 50.000 euro om hun idee te realiseren. Hierbij krijgen zij ondersteuning vanuit het Innovatiecentrum van het UMCG.

Innovatieprijs Duurzaamheid - Jasper Stevens 

De Innovatieprijs Duurzaamheid gaat dit jaar naar Jasper Stevens, onderzoeker bij Farmacologie. Jasper wil de nierfunctiemeting in het ziekenhuis verduurzamen. Nu worden daar nog twee radioactieve stoffen voor gebruikt. Samen met collega’s van Interne Geneeskunde en Klinische Farmacologie ontwikkelt Jasper een stof voor nierfunctiemeting die niet radioactief is. Zo worden patiënten en medewerkers niet meer blootgesteld aan de radioactiviteit. Ook hoeft deze stof niet apart vervoerd, bewaard en afgevoerd worden, wat duurzamer en goedkoper is.   

Innovatieprijs Onderwijs en Opleiden - Johanna Schönrock-Adema 

Steeds meer jonge artsen en studenten kampen met emotionele uitputting en burn-out klachten. Psycholoog en onderzoeker Johanna Schönrock-Adema wil dit probleem aanpakken met een muzikale cursus voor geneeskundestudenten. Door emoties op te roepen met muziek, leren de studenten hun emoties te herkennen en er constructief en gezond mee om te gaan. Met dit idee heeft zij de Innovatieprijs Onderwijs gewonnen. 

Innovatieprijs Zorg – Ina Meijer-van der Leest  

De winnaar van de innovatieprijs zorg is verpleegkundige Ina Meijer-van der Leest. Zij werkt op de Intensive Care en zij heeft een idee om patiënten die té verzwakt zijn om te bewegen of patiënten die beademd worden te helpen communiceren. Door te kijken naar pictogrammen op een computer die de patiënt met de ogen bestuurt, kan de patiënt aan de verpleegkundige of arts laten weten wat hij wil zeggen of vragen. De patiënt kan hiermee ook beter communiceren met familie en naasten. 

Innovatieprijs Onderzoek – Pieter van der Zaag 

Onderzoeker Pieter van der Zaag en zijn collega’s hebben een methode ontdekt om met beeldvorming en kunstmatige intelligentie de grensvlakken van een tumor te kunnen bepalen. Ze hebben hier patent voor aangevraagd, dus veel meer informatie kunnen ze er nog niet over geven. De onderzoekers willen hun methode combineren met een andere innovatie, die ook ontwikkeld is in Groningen, waarbij medicijnen heel plaatselijk geactiveerd worden met behulp van licht. Ze hopen aan te kunnen tonen dat de twee methodes gecombineerd kunnen worden om zo bacteriële infecties bij operaties aan bijvoorbeeld knie of heup te kunnen behandelen.

Bekijk in de video hoe we de winnaars van de Innovatieprijzen met een slagroomtaart verrasten.   

Video bekijken Scannen