In totaal tekenden ruim 262.000 mensen de petitie om het UMCG een (kinder)hartcentrum te laten blijven (www.tekenpetitie.nl). Dinsdag 8 februari is de petitie in Den Haag aangeboden.

Een patiënt, twee ouders van patiënten en een zus van een patiënt met een aangeboren hartafwijking hebben de petitie onder massale aandacht van de media aangeboden.

Dit gebeurde bij het tijdelijk parlementsgebouw, waar de petitie werd aangeboden aan de voorzitter van de vaste commissie voor VWS, in aanwezigheid van een aantal Tweede Kamerleden van de  commissie. Naast de ruim 262.000 handtekeningen namen zij ook een bundeling van brieven en verhalen van vele noordelijke hartpatiënten mee.

Veel steun

In de afgelopen periode is er veel steun gekomen voor het (kinder)hartcentrum van het UMCG: van de noordelijke ziekenhuizen tot gemeenten en provinciale staten. Ook op de dagen rondom de petitieaanbieding zullen veel organisaties hun steun laten blijken. Zo kleurden op maandag 7 februari en dinsdag 8 februari meerdere gebouwen in Groningen rood, van het stadhuis tot DOT, en hesen meerdere organisaties een vlag om het UMCG te steunen. Ook op het UMCG-gebouw verscheen een kloppend hart op het gebouw.

Wat is er aan de hand?

Vier universitair medische centra hebben een afdeling voor complexe kinderhartchirurgie: UMCG in Groningen, UMCU in Utrecht, LUMC in Leiden en Erasmus MC in Rotterdam. Om de kwaliteit van deze specialistische zorg te waarborgen, is iedereen het erover eens dat deze zorg geconcentreerd moet worden op twee of drie locaties. De minister van VWS heeft eind december aangekondigd deze zorg te willen concentreren in Utrecht en Rotterdam. Dit tot verbazing en ongenoegen van het UMCG.

De zorg van het UMCG voor patiënten met aangeboren hartaandoeningen is al 75 jaar van topkwaliteit. Het weghalen van deze zorg uit het UMCG is niet alleen zonde van alle jarenlange opgebouwde ervaring en expertise, het heeft ook veel ongewenste gevolgen voor de (acute) kinderzorg en de zorg voor volwassenen in Noord-Nederland. In het besluit van de minister is geen rekening gehouden met goede regionale spreiding van complexe kindergeneeskunde.​​​​

Terugkijken kan via RTV Noord: https://www.rtvnoord.nl/nieuws/894761/umcg-biedt-petitie-met-262000-handtekeningen-aan-in-den-haag-update.