Het coronavirus: hoe gaan wij daarmee om?

Op deze pagina vindt u alle informatie over hoe wij als UMCG omgaan met het nieuwe coronavirus.

31 maart 2020

Controle op besmetting bij alle ingangen

Vanaf dinsdag 31 maart controleren we alle patiënten en bezoekers die het UMCG in willen. Dit gebeurt bij alle ingangen, van 8 uur ’s ochtend tot 8 uur ’s avonds. Dit doen we om verspreiding van het nieuwe coronavirus zo veel mogelijk te beperken.

Bij deze controle vragen u waar u vandaan komt en of u luchtwegklachten heeft. U heeft luchtwegklachten als u :

 • verkouden bent,
 • niest of hoest,
 • keelpijn heeft,
 • kortademig bent.

Heeft u één van deze luchtwegklachten en komt u op bezoek? Dan vragen we u om niet op bezoek te gaan. Bent u patiënt en heeft u één van deze luchtwegklachten? Dan sturen we u door naar de Corona polikliniek. Dit kan gevolgen hebben voor uw afspraak. 
 

Aantal opgenomen patiënten met corona-besmetting

Er zijn 44 patiënten met corona-besmetting opgenomen in het UMCG. 29 van hen liggen op de Intensive Care.  De anderen liggen op de speciaal daarvoor vrijgemaakte verpleegafdeling. Helaas is inmiddels één van de patiënten overleden.

Aantal besmette UMCG-medewerkers

Van de 1936 medewerkers die we hebben getest, zijn 73 besmet met het coronavirus. Gelukkig hebben ze allemaal milde klachten, sommigen zijn inmiddels hersteld en weer aan het werk. 


Informatie voor bezoekers

Patiënten die in het UMCG zijn opgenomen en die het coronavirus hebben, mogen geen bezoek ontvangen. Dit is hartverscheurend, maar het is nodig. 

Het bezoek aan andere patiënten in het UMCG is beperkt. Opgenomen patiënten mogen één bezoeker per dag ontvangen en geen kleine kinderen.

U mag niet op bezoek komen bij een patiënt in UMCG als u:

 • hoest,
 • verkouden bent,
 • koorts heeft,
 • van buiten de 3 noordelijke provincies of Overijssel komt.

We weten niet hoe lang deze maatregel gaat duren.

Bezoek aan kinderen

Kinderen mogen alleen bezoek krijgen van hun ouders, zolang die ouders niet onder het bovenstaande vallen.

Bezoek aan kraamafdeling en verloskunde

Op de verpleegafdelingen L3 en K3 is alleen bezoek van partners toegestaan.

We hopen op uw begrip en medewerking!


Informatie voor patiënten

Afspraak bij een polikliniek in het UMCG?

Heeft u een afspraak bij een polikliniek? Kom dan alleen. Gaat dat echt niet, dan mag u 1 volwassene meenemen. Kleine kinderen mogen niet meekomen

Door het nieuwe coronavirus gaan niet alle afspraken door zoals u gewend bent. We bekijken nu per afspraak wat we kunnen doen:

 • een telefonische afspraak
 • de afspraak verplaatsen naar een ander moment
 • de afspraak gaat door, maar we willen vooraf weten of u klachten heeft die bij corona kunnen passen (koorts, hoesten en/of kortademigheid).

We bellen daarom alle patiënten die binnenkort een afspraak hebben.

Afspraken voor een dagbehandeling in het UMCG gaan wel gewoon door.

Uw afspraak gaat door, maar heeft u klachten?

Heeft u klachten, maar uw afspraak gaat door? Dan hoort u van uw behandelaar of u voor uw afspraak eerst naar de Coronapolikliniek gaat. Dit is een tijdelijke polikliniek voor patiënten met luchtwegklachten met een afspraak op één van onze andere poliklinieken. De polikliniek is voor patiënten:

 • die al patiënt bij ons zijn, 
 • voor wie uitstel van de behandeling of het onderzoek niet mogelijk is om medische redenen,
 • voor wie een telefonische afspraak niet mogelijk is om medische redenen,
 • van wie de huisarts de afspraak niet kan overnemen.

We bellen deze patiënten voor hun afspraak op de polikliniek. En we vragen ze naar klachten die te maken hebben met het coronavirus. Als dit zo is, maken we een afspraak bij de Coronapolikliniek. Hier doen we eerst het onderzoek naar het coronavirus. Daarna volgt de afspraak waar de patiënt eigenlijk voor komt.

De nieuwe polikliniek heeft een eigen ingang en is gescheiden van andere poliklinieken en verpleegafdelingen. We doen dit om verspreiding van het virus in het UMCG te voorkomen. 

Afdelingen gesloten

Orthodontie is gesloten tot en met 6 april. 
Psychiatrie is gesloten tot 1 juni. 

Meest gestelde vragen. 

Hieronder leest u de meest gestelde vragen aan het UMCG. Meer informatie staat op de website van het RIVM.

 • Daar zijn een paar redenen voor:

  • Wij kijken goed naar wie we wel en wie we niet testen. We testen onze patiënten, maar ook ons personeel dat belangrijk is voor de zorg op dit moment. En natuurlijk om het virus zo veel mogelijk in te dammen.
  • We hebben een voorraad voor een langere tijd in huis, omdat garantie van leveringen niet bestaat.

  En onze analisten en labmedewerkers werken keihard en draaien extra diensten, dat mag ook gezegd!

  We kregen naar aanleiding van het artikel in de Groene Amsterdammer verschillende vragen over ons testbeleid


 • Ja, u mag post sturen naar uw familielid of vriend die in het UMCG is opgenomen. Wat we liever niet willen, zijn enorme kaartenacties voor onze patiënten. Onze UMCG-postbezorgers moeten dan veel extra rondes maken. We willen ook binnen het ziekenhuis zo min mogelijk contact tussen mensen. Zo verkleinen we de kans op besmetting.


 • Het UMCG en andere zorginstellingen in het Noorden hebben te maken met een tekort aan medische hulpmiddelen. Mensen en bedrijven die hulpmiddelen beschikbaar willen stellen, kunnen hiervoor terecht in MartiniPlaza. Het ROAZ verdeelt de middelen over de noordelijke zorginstellingen die het dringend nodig hebben. Lees meer over verzamelpunt voor medische hulpmiddelen in MartiniPlaza


 • Patiënten met verminderde weerstand moeten extra oppassen. Hun kans op besmetting met het coronavirus is net zo groot als bij mensen met een normale afweer. Maar, hun kans op een ernstige longontsteking is wél hoger. Daarom is het voorkómen van infecties extra belangrijk. Lees meer op onze pagina met tips en adviezen voor patiënten met verminderde weerstand.


 • Het UMCG is goed voorbereid op de opvang van patiënten met het nieuwe coronavirus of een vergelijkbaar virus. We hebben heldere afspraken (protocollen) en onze medewerkers hebben met deze protocollen geoefend. We verplegen (mogelijk) besmette patiënten streng gescheiden van andere patiënten in aparte kamers: de isolatiekamers. We hebben beschermende materialen zoals mondkapjes, spatbrillen, enzovoort. Maar vooral hebben we de kennis in huis van artsen-microbioloog, infectiologen, moleculair biologen en deskundigen infectiepreventie.


 • We hebben patiënten met het coronavirus opgenomen op de Intensive Care en op een paar verpleegafdelingen. Deze patiënten scheiden we streng van andere patiënten en bezoekers. Zo kan het virus zich niet verder verspreiden via onze medewerkers en via andere patiënten. We behandelen alle patiënten volgens vaste regels. Alle medewerkers zijn hierop voorbereid en getraind. Bekijk ook onze video over een isolatiekamer in het UMCG.


 • Alle UMCG-medewerkers houden zich uiteraard aan de basishygiëne: handen wassen en beschermend materiaal en kleding dragen als dat nodig is. Dit gebeurt altijd al. Extra beschermende maatregelen zijn op dit moment niet nodig.

  Medewerkers van het UMCG die in gebieden zijn geweest waar veel besmettingen zijn vastgesteld, moeten zich melden. Als zij geen klachten hebben, kunnen zij gewoon aan het werk. Als zij wel klachten hebben (koorts en hoesten of kortademigheid) dan bekijken we per persoon of iemand aan het werk kan of beter thuis kan blijven.

  Medewerkers mogen geen zakelijke reizen meer maken. Congressen, symposia en werkbezoeken in binnen- en buitenland zijn niet meer toegestaan. Ook mogen ze geen privéreizen maken naar risicogebieden. En we vragen ze zo min mogelijk te reizen en zo min mogelijk bezoek te ontvangen dat daarvoor moet reizen.


 • De strenge regels voor schoonmaak die altijd gelden, gelden nu ook. Er zijn vaste afspraken over wat zorgverleners schoon moeten maken en er zijn regels  voor schoonmakers over het schoonmaken en desinfecteren van ruimtes.


 • Er is nu geen reden voor het algemeen publiek om mondkapjes te dragen. We houden ons in het UMCG namelijk ook aan de 1,5 meter afstand. Alleen zorgmedewerkers die werken met (mogelijk) besmette patiënten dragen mondkapjes. Op verpleegafdelingen zijn mondkapjes voor bezoekers die zelf hoesten of kortademig zijn en bij een patiënt op bezoek gaan.


 • De overheid heeft mondmaskers in China gekocht. De NOS meldde zaterdag 28 maart dat veel van die mondmaskers niet goed zijn. Het UMCG heeft deze maskers ook, maar we hebben ze nog niet gebruikt. 


 • Mensen die uit een besmet gebied komen en die klachten krijgen in de 14 dagen na terugkomst moeten binnen blijven. Ook moeten contact opnemen met hun huisarts. Alle huisartsen, ambulancediensten en GGD’en weten wat ze moeten doen als iemand mogelijk besmet is met het nieuwe coronavirus. Het RIVM en/of de GGD kan eisen dat iemand eerst in quarantaine (thuis) blijft als hij uit een besmet gebied komt. Dit duurt totdat duidelijk is dat hij niet besmet is met het virus.


 • Het UMCG vraagt zijn medewerkers om de opvang zoveel mogelijk zelf te regelen. Lukt dit niet, dan is er hulp van collega’s én studenten. Lees meer over een mooi plan van onze studenten om collega’s in het UMCG en het Martini Ziekenhuis te helpen bij het vinden van oppas.


 • Het UMCG heeft samen met de RUG besloten alle fysieke onderwijsbijeenkomsten tot september uit te stellen. Onderwijs wordt zoveel mogelijk online aangeboden. Studenten worden vanuit hun opleidingen over de maatregelen geïnformeerd.
  Lees hier meer informatie over de gevolgen voor zorgopleidingen, stages en bij- en nascholingen.


 • Het UMCG volgt het landelijk beleid. Tot 1 juni gaan alle bijeenkomsten in het UMCG niet door. Dus ook alle lezingen van de Medische Publieksacademie in maart en april zijn afgelast.


Hoe komt het dat het UMCG zo veel testen kan doen?

Daar zijn een paar redenen voor:

 • Wij kijken goed naar wie we wel en wie we niet testen. We testen onze patiënten, maar ook ons personeel dat belangrijk is voor de zorg op dit moment. En natuurlijk om het virus zo veel mogelijk in te dammen.
 • We hebben een voorraad voor een langere tijd in huis, omdat garantie van leveringen niet bestaat.

En onze analisten en labmedewerkers werken keihard en draaien extra diensten, dat mag ook gezegd!

We kregen naar aanleiding van het artikel in de Groene Amsterdammer verschillende vragen over ons testbeleid

Mag ik nog wel post sturen naar een patiënt in het UMCG?

Ja, u mag post sturen naar uw familielid of vriend die in het UMCG is opgenomen. Wat we liever niet willen, zijn enorme kaartenacties voor onze patiënten. Onze UMCG-postbezorgers moeten dan veel extra rondes maken. We willen ook binnen het ziekenhuis zo min mogelijk contact tussen mensen. Zo verkleinen we de kans op besmetting.

Hoe kan ik het UMCG helpen?

Het UMCG en andere zorginstellingen in het Noorden hebben te maken met een tekort aan medische hulpmiddelen. Mensen en bedrijven die hulpmiddelen beschikbaar willen stellen, kunnen hiervoor terecht in MartiniPlaza. Het ROAZ verdeelt de middelen over de noordelijke zorginstellingen die het dringend nodig hebben. Lees meer over verzamelpunt voor medische hulpmiddelen in MartiniPlaza

Hebben patiënten met een verminderde weerstand meer kans op het coronavirus?

Patiënten met verminderde weerstand moeten extra oppassen. Hun kans op besmetting met het coronavirus is net zo groot als bij mensen met een normale afweer. Maar, hun kans op een ernstige longontsteking is wél hoger. Daarom is het voorkómen van infecties extra belangrijk. Lees meer op onze pagina met tips en adviezen voor patiënten met verminderde weerstand.

Hoe is het UMCG voorbereid op de opvang van mensen met het nieuwe coronavirus?

Het UMCG is goed voorbereid op de opvang van patiënten met het nieuwe coronavirus of een vergelijkbaar virus. We hebben heldere afspraken (protocollen) en onze medewerkers hebben met deze protocollen geoefend. We verplegen (mogelijk) besmette patiënten streng gescheiden van andere patiënten in aparte kamers: de isolatiekamers. We hebben beschermende materialen zoals mondkapjes, spatbrillen, enzovoort. Maar vooral hebben we de kennis in huis van artsen-microbioloog, infectiologen, moleculair biologen en deskundigen infectiepreventie.

Wat als er een besmette patiënt in het UMCG is?

We hebben patiënten met het coronavirus opgenomen op de Intensive Care en op een paar verpleegafdelingen. Deze patiënten scheiden we streng van andere patiënten en bezoekers. Zo kan het virus zich niet verder verspreiden via onze medewerkers en via andere patiënten. We behandelen alle patiënten volgens vaste regels. Alle medewerkers zijn hierop voorbereid en getraind. Bekijk ook onze video over een isolatiekamer in het UMCG.

Welke maatregelen nemen UMCG-medewerkers tegen het virus?

Alle UMCG-medewerkers houden zich uiteraard aan de basishygiëne: handen wassen en beschermend materiaal en kleding dragen als dat nodig is. Dit gebeurt altijd al. Extra beschermende maatregelen zijn op dit moment niet nodig.

Medewerkers van het UMCG die in gebieden zijn geweest waar veel besmettingen zijn vastgesteld, moeten zich melden. Als zij geen klachten hebben, kunnen zij gewoon aan het werk. Als zij wel klachten hebben (koorts en hoesten of kortademigheid) dan bekijken we per persoon of iemand aan het werk kan of beter thuis kan blijven.

Medewerkers mogen geen zakelijke reizen meer maken. Congressen, symposia en werkbezoeken in binnen- en buitenland zijn niet meer toegestaan. Ook mogen ze geen privéreizen maken naar risicogebieden. En we vragen ze zo min mogelijk te reizen en zo min mogelijk bezoek te ontvangen dat daarvoor moet reizen.

Wordt er extra schoon gemaakt? Worden deurklinken bijvoorbeeld extra schoongemaakt?

De strenge regels voor schoonmaak die altijd gelden, gelden nu ook. Er zijn vaste afspraken over wat zorgverleners schoon moeten maken en er zijn regels  voor schoonmakers over het schoonmaken en desinfecteren van ruimtes.

Worden er mondkapjes in het UMCG uitgedeeld?

Er is nu geen reden voor het algemeen publiek om mondkapjes te dragen. We houden ons in het UMCG namelijk ook aan de 1,5 meter afstand. Alleen zorgmedewerkers die werken met (mogelijk) besmette patiënten dragen mondkapjes. Op verpleegafdelingen zijn mondkapjes voor bezoekers die zelf hoesten of kortademig zijn en bij een patiënt op bezoek gaan.

Gebruikt het UMGC de slechte mondkapjes uit China ook?

De overheid heeft mondmaskers in China gekocht. De NOS meldde zaterdag 28 maart dat veel van die mondmaskers niet goed zijn. Het UMCG heeft deze maskers ook, maar we hebben ze nog niet gebruikt. 

Wat raadt het UMCG mij aan als ik kort geleden in een gebied ben geweest waar besmetting is?

Mensen die uit een besmet gebied komen en die klachten krijgen in de 14 dagen na terugkomst moeten binnen blijven. Ook moeten contact opnemen met hun huisarts. Alle huisartsen, ambulancediensten en GGD’en weten wat ze moeten doen als iemand mogelijk besmet is met het nieuwe coronavirus. Het RIVM en/of de GGD kan eisen dat iemand eerst in quarantaine (thuis) blijft als hij uit een besmet gebied komt. Dit duurt totdat duidelijk is dat hij niet besmet is met het virus.

Hoe gaat het UMCG om met kinderopvang nu de scholen dicht zijn?

Het UMCG vraagt zijn medewerkers om de opvang zoveel mogelijk zelf te regelen. Lukt dit niet, dan is er hulp van collega’s én studenten. Lees meer over een mooi plan van onze studenten om collega’s in het UMCG en het Martini Ziekenhuis te helpen bij het vinden van oppas.

Geen fysieke onderwijsactiviteiten tot september

Het UMCG heeft samen met de RUG besloten alle fysieke onderwijsbijeenkomsten tot september uit te stellen. Onderwijs wordt zoveel mogelijk online aangeboden. Studenten worden vanuit hun opleidingen over de maatregelen geïnformeerd.
Lees hier meer informatie over de gevolgen voor zorgopleidingen, stages en bij- en nascholingen.

Gaat mijn bijeenkomst in het UMCG door?

Het UMCG volgt het landelijk beleid. Tot 1 juni gaan alle bijeenkomsten in het UMCG niet door. Dus ook alle lezingen van de Medische Publieksacademie in maart en april zijn afgelast.