Uro-dynamisch onderzoek: blaasfunctieonderzoek bij volwassenen

Een blaasfunctieonderzoek is een onderzoek waarmee we kunnen zien hoe de blaas, bekkenbodemspieren en de sluitspier van de blaas werken. Dit onderzoek heet ook wel een uro-dynamisch onderzoek (UDO).

We doen dit onderzoek als u moeilijk kunt plassen of last heeft van ongewenst urineverlies. Dat doen we in 2 stappen, als de blaas vol loopt met plas en bij een volle blaas.

Als de blaas volloopt, meten we de:

 • blaasinhoud, dus hoeveel plas er in de blaas past
 • druk in de blaas

Bij een volle blaas meten we:

 • hoe snel de plas uit de blaas stroomt
 • de druk in de buik
 • de bekkenbodemspieren

Soms combineren we het blaasfunctie onderzoek met röntgenfoto’s. Dan heet het een VUDO: video-urodynamisch onderzoek.

Het onderzoek stap voor stap

 1. U krijgt u een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op het onderzoek voorbereidt. Ga bijvoorbeeld 2 tot 3 uur voor het onderzoek niet meer naar de wc om te plassen.

  Bij de brief zit een lijst. Op die lijst houdt u in de week vóór het onderzoek en paar dagen bij bij hoe u plast. U vult in hoeveel u drinkt en hoeveel u plast. Neem de ingevulde lijsten mee naar de afspraak op de polikliniek.

 2. Voor het UDO gaat u naar de polikliniek Urologie. Voor een VUDO gaat u naar het interventiecentrum Urologie. In de brief staat waar u moet zijn.

  Kunt u niet komen? Bel ons dan zo snel mogelijk. Het telefoonnummer staat hieronder en in de brief.

 3. Voor het onderzoek trekt u uw ondergoed uit. Het onderzoek bestaat uit een paar kleinere onderzoeken:

  U plast eerst op een speciaal toilet. Zo meten we de kracht van de straal. Na het plassen controleren we met een echoapparaat of er nog urine in uw blaas zit. Dat zien we met een echo van uw onderbuik. Als er nog plas in uw blaas zit, zien we dit op het beeldscherm.

  Daarna gaat u op een speciale stoel zitten, u ligt een klein beetje achterover. U krijgt dunne, flexibele slangetjes (katheters) in de anus en in de blaas. Zo kunnen we de druk meten. Heeft u geen anus, dan krijgt u een slangetje in de vagina of darmstoma.

  Het inbrengen van het slangetje in de blaas gaat via de urinebuis. Bij mannen kan dit pijnlijk zijn, vrouwen hebben hier meestal geen last van. Als u een katherisatiekanaal heeft, gaat het slangetje via het kanaal tot in de blaas. Daarna plakken we de slangetjes met pleisters vast. Bij de anus plakken we een paar extra plakkers. Deze pleisters meten de activiteit van de bekkenbodemspieren. Zo kunnen we zien of deze spieren ontspannen zijn tijdens het plassen, of niet.

  Daarna zetten we de stoel eerst in een andere stand zodat u zit. Via het slangetje vullen we de blaas langzaam met water. We vragen u wat u voelt, als de blaas vol raakt. Als uw blaas vol is, probeert u langs het slangetje te plassen. Meestal vullen we de blaas nog een keer en doen we het onderzoek nog een keer.

  Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 1 uur.

  Blaasfunctieonderzoek met röntgenfoto's

  Soms maken we tijdens het blaasfunctieonderzoek röntgenopnames. We vullen de blaas dan met contrastvloeistof. Uw blaas, plasbuis en de nieren zijn dan te zien op de röntgenfoto. Dit onderzoek kan niet als u (mogelijk) zwanger bent.

 4. U kunt na het onderzoek naar huis, u kunt zelf autorijden. Drink na het onderzoek de eerste 24 uur veel water, om te voorkomen dat u een blaasontsteking krijgt. U hoeft verder niet iets speciaals te doen of te laten.

  Het plassen kan wat vervelend voelen. U kunt ook een beetje bloed verliezen bij het plassen. En het gevoel hebben wat vaker te moeten plassen. Als u goed drinkt, is dit de volgende dag weer over. Soms duren de klachten iets langer.

  Wanneer bellen?

  Heeft u na een paar dagen nog pijn, krijgt u koorts of moet u heel vaak plassen, bel dan met uw huisarts.

 5. Tijdens de controle op de polikliniek bespreken we de uitslag van het onderzoek met u. We spreken dan ook met u welke behandeling mogelijk is.

Veiligheid van het onderzoek

Bij een blaasfunctieonderzoek met röntgen opnames (VUDO) gebruiken we radioactieve contractvloeistof. Dit is zo weinig, dat de stof binnen 30 minuten na het onderzoek al weer uit uw lichaam is. U geeft geen radioactiviteit af voor uw omgeving, en er zijn geen bijwerkingen voor uzelf.

Betere zorg door samenwerking

Uw artsen en verpleegkundig specialisten werken altijd samen. Zo kijken er altijd meerdere mensen naar onderzoeksresultaten, en stellen we de diagnose na intensief overleg in uw behandelteam.

Heeft u nog vragen?

U kunt polikliniek Urologie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.