Medische Publieksacademie Live

Kijk dinsdag 28 maart om 19:30 naar de nieuwste aflevering van de Medische Publieksacademie. In deze aflevering laten we zien hoe kunstmatige intelligentie kan helpen om ziekten eerder op te sporen. In Nederland sterven jaarlijks ruim 10.000 mensen aan longkanker. Uit onderzoek blijkt dat de sterftekans verlaagt als mensen met een verhoogd risico regelmatig een CT-scan krijgen. Maar stel dat er een bevolkingsonderzoek naar longkanker komt. Kunnen radiologen dan wel al die extra CT-scans beoordelen?  
Radioloog Rozemarijn Vliegenthart laat op haar werkplek zien hoe tijdrovend het secuur bekijken en beoordelen van CT-scans is. Al dat werk kunnen zij en haar collega’s er onmogelijk bij doen. Maar er ligt een oplossing in het verschiet: computers kunnen getraind worden in het opsporen van ziektes op radiologische beelden. In de studio legt Peter van Ooijen van het Machine Learning Lab uit hoe dat gaat. 
 

Stel je vraag

Als je een vraag hebt over deze uitzending stel hem gerust. Na de uitzending verzamelen we alle vragen en de vijf meest gestelde beantwoorden we twee weken na de uitzending in de MPA-collectie op nieuws.umcg.nl. 

Uitzending terugkijken?

Heb je deze aflevering gemist? Niet getreurd, de uitzendingen van de Medische Publieksacademie kun je terugkijken op ons YouTube kanaal.

Meer over de Medische Publieksacademie 

Wat vond je van de uitzending?

We zijn benieuwd naar je mening.