• Home
 • Contact
 •  NL 
 • Login medewerkers
 • mijnUMCG

Badbevalling

Print 

​​​​Bevallen in bad is 1 van de manieren om te bevallen. Een bevalling in bad verloopt over het algemeen ontspannen, soepel en minder stressvol. Veel vrouwen die een badbevalling hebben gehad, zijn daar tevreden over.

Voordelen badbevalling

Warm water werkt als natuurlijke pijnbestrijding. In warm water maakt u makkelijker endorfines aan. Dit zijn een soort natuurlijke pijnstillers. In het warme water kunt u ook beter ontspannen. Hierdoor maakt u minder stresshormonen aan. Dit zorgt ervoor dat u de weeën beter kunt verdragen. En dat u minder pijnstillers nodig heeft. Andere voordelen van een badbevalling zijn:

 • Het warme water zorgt voor een betere doorbloeding. Daardoor maakt u meer oxytocine aan. Dit is een bevallingshormoon dat zorgt voor goede, krachtige weeën.
 • U bent gewichtsloos in het water. Daardoor kunt u beter bewegen. En een bevalhouding aannemen die u fijn vindt en voor meer ruimte in de uw bekken zorgen. Zo kan de baby goed indalen.
 • In bad kunt u makkelijk op uw knieën of hurken zitten, terwijl u leunt tegen de badrand. Daardoor helpt de zwaartekracht mee bij de bevalling. Dit is beter voor de ontsluiting.
 • De warmte zorgt voor een betere doorbloeding van het gebied tussen uw vagina en anus. Dit gebied rekt daardoor makkelijker mee. Daardoor is er minder vaak een knip nodig.
 • Vrouwen die in bad bevallen scheuren minder vaak uit.
 • Uw bekkengebied is zachter en beter doorbloed. Daardoor kan bevallen in bad minder pijn doen voor vrouwen met bekkenpijn.

Vrouw die ligt in een bevalbad. 

Wanneer in bad?

Het beste moment om in bad te gaan is met krachtige, regelmatige weeën. Het effect van het warme water is dan het grootst. De ontsluiting en/of geboorte van de baby kunnen in bad gebeuren. Als het nodig is kunnen we tijdens de bevalling ook een hartfilmpje maken. Dit gebeurt met een draadloos, waterdicht apparaat.

Veiligheid bij badbevalling

Een badbevalling is even veilig als een ‘normale’ bevalling. Uit studies blijkt dat baby’s en hun moeders bij badbevallingen niet vaker overlijden of andere problemen krijgen. De navelstreng kan wel afscheuren als de baby na de geboorte te snel boven water komt. De arts of verloskundige let hier extra goed op.

Als de moeder haar warmte niet kwijt kan door te zweten, stijgt de lichaamstemperatuur van de ongeboren baby. Een hogere lichaamstemperatuur bij de moeder of ongeboren baby kan zorgen voor een te snelle hartslag van de baby. Dit kan na de geboorte zorgen voor problemen. Daarom mag het badwater nooit warmer zijn dan 37,7°C.

Als de bevalling normaal verloopt, gaat de baby pas ademhalen bij contact met de lucht. Heel soms gaat de baby direct na de geboorte al ademhalen. Dit komt door zuurstoftekort tijdens de bevalling. Als dat gebeurt, kan een baby tijdens een badbevalling badwater inslikken. Als het niet duidelijk is hoe het met uw ongeboren kind gaat, vragen wij u om uit het bad te gaan.

Badbevalling regelen

Als u in bad wilt bevallen, kunt u dit tegen uw arts of verloskundige zeggen. Deze bespreekt met u of een badbevalling voor u mogelijk is.

Er zijn 2 verloskamers met een bevalbad. Als er een verloskamer met een bad vrij is op het moment dat u moet bevallen, dan kunt u deze gebruiken. Als er geen verloskamer met bad vrij is, dan is dit dus niet mogelijk. Eerder hebben we met u besproken wat er dan verder mogelijk is.

Leeg bevalbad en een deel van de verloskamer. 

Waar u verder aan moet denken

 • Neem badslippers, een badjas en badlaken mee. Als uw partner het bad met u wil gebruiken, moet uw partner badkleding meenemen.
 • Zorg ervoor dat u tijdens en na de badbevalling voldoende drinkt en regelmatig plast.
 • U mag geen olie- en zeephoudende producten in het bad gebruiken. U mag wel een opblaasbal of een (nek)kussentje meenemen om te gebruiken in bad.