• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Vruchtbaarheidsbehandeling bij de man

Print 

Uit onderzoek kan blijken dat de zaadkwaliteit matig of slecht is. In de meeste gevallen kunnen we de zaadkwaliteit niet met medicijnen verbeteren. Gezonde voeding, niet roken en matig met alcohol is het enige wat mannen zelf kunnen doen om hun zaadkwaliteit te optimaliseren.

Hormooninjectie

In een enkel geval wordt als oorzaak van de verminderde zaadkwaliteit een hormonale afwijking gevonden. Die kan behandeld worden door het toedienen van injecties met de aansturende hormonen van de zaadballen. De aanmaak van zaadcellen duurt zo’n 70 dagen. Om zaadproductie op gang te brengen met hormonen is een behandeling met injecties van tenminste zes maanden noodzakelijk. De injecties worden drie keer per week gegeven en bestaan uit een combinatie van FSH en hCG. Het hormoon FSH is om de zaadproductie op gang te brengen. Het hormoon hCG is noodzakelijk voor de productie van het mannelijke hormoon testosteron. Na vele maanden van behandeling kan de zaadkwaliteit verbeteren waardoor er spontane zwangerschapskansen ontstaan.
Na een instructie van de verpleegkundige op de polikliniek kan de man meestal zichzelf de injecties geven. Gedurende de behandeling wordt om de paar maanden zaadonderzoek verricht om te beoordelen of de zaadkwaliteit verbetert. Ook de aanmaak van het hormoon testosteron wordt gecontroleerd.