Ziekte van Becker: over de ziekte

De ziekte van Becker (medische term: progressieve dystrofinopathie type Becker) is een ziekte van de spiercellen. De ziekte komt alleen bij jongens voor.

De 'code' of 'boodschap' die normaal gesproken door het DNA materiaal doorgegeven wordt om het eiwit dystrofine aan te maken is beschadigd. De 'code' is niet juist: DNA stukjes ontbreken, of zijn verdubbeld, of zitten op een verkeerde plaats. Deze 'code' is door het lichaam niet goed te lezen waardoor er maar een beetje dystrofine wordt aangemaakt (anders dan bij Duchenne, waar geen dystrofine wordt aangemaakt). Steeds meer spiercellen raken hierdoor verzwakt.

Het verval van de spiercellen duurt vele jaren, maar geleidelijk levert de jongen kracht en functies in. Meestal komen de klachten pas duidelijk naar voren op (ruim) volwassen leeftijd en zijn er pas dàn ondersteunende maatregelen noodzakelijk. Enkele jongens met deze ziekte hebben eerder klachten en kunnen op de puberleeftijd al rolstoelgebonden worden. Sommige jongens hebben leer- en gedragsproblemen.
Ondersteunende therapie is erg belangrijk en de revalidatiearts speelt daarbij een belangrijke rol.

Erfelijkheid

De ziekte van Becker kan door de moeder (als draagster van het erfelijk materiaal) worden doorgegeven of spontaan ontstaan tijdens de celdelingen aan het begin van een zwangerschap.
Tijdens het bezoek met uw kind aan de kinderneuroloog of kinderarts krijgt u over de erfelijkheid van deze ziekte meer uitleg. Ook kunt u hierover uitleg krijgen door erfelijkheidsdeskundige.