Voeding voor je baby

Het is goed om al tijdens de zwangerschap na te denken of je je baby borstvoeding of kunstvoeding wilt geven. Waar je ook voor kiest, het is jouw beslissing. De keuze kan afhangen van allerlei redenen.

Borstvoeding

Moedermelk is de meest gezonde voeding, het beschermt je kind tegen allerlei ziekten. We hebben op de afdeling een borstvoedingsbeleid. Deze gaat uit van de 10 vuistregels van de WHO/Unicef.

Het borstvoedingsbeleid houdt bijvoorbeeld in dat we je direct na de geboorte helpen met het aanleggen van de baby. Als dat niet lukt of niet kan, dan helpen we je met kolven. Zo komt de borstvoeding op gang. 

Op borstvoeding.nl en borstvoeding.com staat betrouwbare informatie over borstvoeding.

Moedermelk kolven

Soms lukt het niet om borstvoeding te geven, bijvoorbeeld als je baby is opgenomen op de afdeling Neonatologie. Of als je baby in het ziekenhuis ligt en het je niet lukt om voor elke voeding naar het ziekenhuis te komen.

Om je baby toch moedermelk te kunnen geven, kun je moedermelk kolven. Je krijgt hierover informatie van de verpleegkundigen op de afdeling. Jouw baby krijgt de gekolfde melk via een sonde of een fles. Ook als je baby bij je op de kraamafdeling ligt, maar niet goed aan de borst drinkt of bijvoeding krijgt is het verstandig om te kolven.

We hebben op de kraamafdeling en kinderafdelingen elektrische kolfapparaten. Als je bent opgenomen, kun je één van deze apparaten gebruiken. Voor het bewaren van de gekolfde melk hebben we flesjes en etiketten.

Als je naar huis gaat, kun je een kolfapparaat huren. Dat kan bij de CRUC-winkel in het UMCG of een ander verhuurpunt.

Kunstvoeding

Soms kan of lukt het niet om borstvoeding te geven of wil je na de informatie toch kunstvoeding geven. Op de afdeling gebruiken we kant en klare zuigelingenvoeding. Thuis gebruik je meestal oplosbare voeding in poedervorm.

Als je je baby kunstmatige zuigelingenvoeding wilt geven, kies dan voor volledige zuigelingenvoeding. Hierin zitten alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft. Op de website van het voedingscentrum staat betrouwbare informatie over kunstvoeding.

Lactatiekundige

Heb je vragen over het geven van borstvoeding en het kolven van moedermelk? Op de afdeling werken 2 lactatiekundigen. Je kunt bij hen terecht voor voorlichting en advies tijdens je zwangerschap én na de bevalling. Dat kan zolang jij of je baby behandeld wordt of opgenomen is in het UMCG. Bijvoorbeeld als je vragen hebt over:

  • pijn
  • problemen bij aanleggen
  • onvoldoende melkproductie of juist te veel melkproductie
  • onvoldoende groei van de baby
  • (terugkerende) borstontsteking

De lactatiekundigen zijn op maandag, woensdag en vrijdag in het UMCG. Ze kunnen dan bij jou en je baby komen. Je kunt ze ook een e-mail sturen: [email protected]. Het advies is gratis als je bij ons onder controle bent of als je baby opgenomen is in het UMCG.