Verwijderen verstandskies of wortelrest

Soms is het nodig om een verstandskies of een wortelrest weg te halen omdat die problemen geven. Het weghalen van een verstandskies of wortelrest gebeurt met een kleine operatie.

Om de verstandskies of wortelrest weg te halen maken we het tandvlees bij de kies of wortelrest los en boren vaak ook wat bot rond de kies weg. Voor deze operatie krijg je een plaatselijke verdoving.

Verwijderen verstandskies of wortelrest

 • Illustratie van de verstandskies

  Verstandskiezen zijn de kiezen achter de achterste kiezen. Soms moeten die er uit, omdat ze problemen geven. Bijvoorbeeld omdat ze scheef staan.

De behandeling stap voor stap

 1. Je krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Daarin staat hoe je je op de behandeling voorbereidt.

 2. Je gaat voor deze behandeling naar de polikliniek Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie.

 3. Het weghalen van een verstandskies of wortelrest gebeurt met een kleine operatie. Je krijgt eerst een plaatselijke verdoving in de kaak. Daarna maakt de kaakchirurg het tandvlees bij de kies of wortelrest los en boort vaak ook wat bot rond de kies weg. Daarna hecht hij de wond.

  De behandeling duurt ongeveer 20 minuten. Als de kies of wortel dieper in de kaak ligt kan het langer duren.

 4. Na de behandeling kun je meteen weer naar huis.

  De hechtingen zijn na 1 tot 2 weken zover opgelost dat ze vanzelf verdwijnen. Het gat in het kaakbot waar de verstandskies of wortelrest is weggehaald, vult zich na enkele maanden vanzelf weer op met bot.

Bijwerkingen en risico's

Bij elke behandeling kunnen er achteraf problemen zijn. Ook als de behandeling zelf goed is gegaan. Deze problemen noemen we complicaties. Wat voor kan komen:

 • pijn: na ongeveer 2 uur is de plaatselijke verdoving uitgewerkt en kun je pijn krijgen. Daarvoor kun je pijnstillers nemen. als dat nodig is krijg je een recept en instructies mee
 • zwelling: door de operatie kan je wang flink gaan opzetten. Deze zwelling zal na 2 dagen het grootst zijn en daarna weer langzaam minder erg worden. Dat is een normaal na deze behandeling
 • nabloeding: het eerste uur na de ingreep kan de wond nog een beetje bloeden. Dat gaat vanzelf over. Ook het speeksel kan de eerste dag na de ingreep nog wat rood zijn

Wanneer bellen?

Bel ons als:

 • de wond blijft bloeden
 • de zwelling of de pijn na 3 tot 5 dagen toeneemt

Tussen 8.00 en 16.30 uur kun je bellen naar polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie: (050) 361 25 61. Buiten deze tijden kun je bij hevige klachten bellen naar (050) 361 61 61 en vraag je naar de MKA-arts die dienst heeft.

Tips voor thuis

 • de eerste 24 uur na de ingreep kun je beter je tanden niet poetsen. Daarna mag je dat weer voorzichtig gaan doen. In plaats daarvan kun je je mond spoelen na elke maaltijd
 • om je tanden en mond goed schoon te houden, is het soms nodig een mondspoelvloeistof (chloorhexidine) te gebruiken. Als de kaakchirurg dit nodig vindt krijg je hiervoor een recept mee. Je kunt het bij de apotheek ophalen. Hiermee spoel je de eerste week 2 tot 3x per dag je mond. Zo voorkom je dat je een infectie krijgt
 • drink geen alcohol en rook niet. Dit is allebei slecht voor het genezen van de wond
 • eet de eerste 2 dagen zacht voedsel. Bijvoorbeeld zacht gekookte pasta met veel saus, stamppot met veel jus, gestoofde vis, pannenkoeken, zacht fruit, brood zonder korst en smeerbaar of zacht broodbeleg
 • als de wond gaat bloeden of het bloeden erger wordt, leg je een opgevouwen gaasje op de wond waarna je stijf dicht bijt. Doe dit ongeveer 20 minuten. Als je geen gaasje hebt kun je ook de knoop van een schone zakdoek gebruiken. Het gaat erom dat er constant druk op de wond wordt uitgeoefend. Als het daarna nog blijft bloeden, moet je ons bellen.

Heb je nog vragen?

Je kunt polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.