Veilig welkom

Tijdens de eerste golf mochten COVID-19-patiënten uit angst voor besmettingen geen bezoek ontvangen. Dat vond iedereen vreselijk en dus wilden we het in een volgende golf anders doen. Maar hoe houd je iedereen veilig én zorg je voor die broodnodige menselijke maat?

De verpleegafdelingen waar we nu COVID-19-patiënten opnemen, zochten naar een manier om bezoek van harte welkom te heten én besmettingen te voorkomen. Sinds vorige week krijgen bezoekers op één van de COVID-verpleegafdelingen daarom eerst een warm welkom en een duidelijke uitleg hoe ze zichzelf en anderen kunnen beschermen.

Gastheren en -vrouwen

Voor de ingang van verpleegafdeling E3 staat een tafel met een bloemetje dat familie van een patiënt cadeau gaf. Twee gastheren of -vrouwen heten hier het bezoek van de patiënten welkom. Soms komt familie van ver en is het extra spannend. De gastheren vraagt het bezoek of ze hier voor het eerst zijn en of ze klachten hebben. Ze geven uitleg over handhygiëne, het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen en bezoek voor COVID-patiënten krijgt een bril en een FFP2-masker mee. De gastheren of -vrouwen leggen ook uit hoe het bezoek de beschermende kleding en -middelen moeten achterlaten als ze weer weggaan.

Gastheren in het UMCG

Gebakjes

De familie is vaak zeer betrokken en zorgzaam. Dat gaf in het begin wel eens spanning, bezoekers hielden zich niet altijd aan de richtlijnen. Dat is risicovol voor iedereen: voor henzelf, voor het UMCG-personeel en voor iedereen die zij weer ontmoeten. Inmiddels komt bezoek alweer beter voorbereid hier. Het personeel van de afdeling wordt ook regelmatig in het zonnetje gezet. Neem de gebakjes die ze bezorgd kregen van een dankbare patiënt en zijn familie uit de Randstad. Die stonden niet lang in de koelkast...

Meer aandacht voor de patiënt

De verpleegkundigen snappen maar al te goed hoe belangrijk het bezoek voor hun patiënt is. Nu de familie eerst begeleid wordt door de gastheren en -vrouwen, kunnen zij meer aandacht aan de patiënt besteden. Zeker nu de afdeling vol ligt met COVID-patiënten, hebben ze die tijd en aandacht voor de patiënt hard nodig.

Dansen met het virus

Zo moeten we blijven dansen met het coronavirus. Twee bezoekers per dag op de verpleegafdelingen blijven welkom, ook op de andere COVID-verpleegafdelingen waar nog geen gastvrouwen of -heren werken. Als we naar elkaar blijven omkijken en allemaal de beschermende maatregelen volgen, blijft dat goed gaan. It takes two to tango, ook op anderhalve meter!