Vaccinatie Corona

Patiënten met verminderde afweer en/of een aandoening waardoor ze een groter risico lopen op een ernstiger beloop van Covid-19, zijn aangewezen voor vervroegde vaccinatie. Deze groep krijgt het Moderna-vaccin.

Coronavaccinatie

Het RIVM heeft 5 groepen patiënten aangewezen die in het UMCG gevaccineerd worden tegen corona:

 • Patiënten met bloedkanker of een andere ernstige bloedziekte
 • Patiënten met ernstig nierfalen of dialyse
 • Patiënten na orgaantransplantatie, stamceltransplantatie of beenmergtransplantatie.
 • Patiënten met een ernstige aangeboren afweerstoornis
 • Patiënten met een zenuw- of spieraandoening die de ademhaling bemoeilijkt. We verwachten vanaf 29 maart de uitnodiging naar deze groep te kunnen versturen.

Voor alle 5 groepen volgen we de regels van het RIVM. Alleen patiënten in de leeftijd van 18 tot 74 jaar, die de laatste 18 maanden een controle of behandeling in ons ziekenhuis hebben gehad, krijgen een uitnodiging.

Geen patiënt in het UMCG?

Bent u geen patiënt bij het UMCG of valt u niet in een van deze 5 groepen, dan krijgt u een uitnodiging van uw huisarts of de GGD. Wanneer u aan de beurt bent, hangt af van uw leeftijd.

Het vaccin

U krijgt 2 keer een vaccinatie met het vaccin Moderna. De tweede vaccinatie volgt ongeveer 4 weken na de eerste.

De vaccinatie zorgt ervoor dat uw lichaam afweerstoffen maakt tegen het coronavirus. U bent zo beter beschermd. Als u na de vaccinatie toch corona krijgt, zorgt de vaccinatie ervoor dat u minder ernstig ziek wordt. Ook als u corona heeft gehad, is het zinvol om de vaccinatie te halen.

Veilig

Het vaccin tegen corona is uitgebreid getest, op dezelfde manier zoals dat bij alle medicijnen en vaccins gebeurt. Alle stappen van de procedure zijn gevolgd. De veiligheid van het vaccin wordt ook de komende jaren zorgvuldig en kritisch gecontroleerd.
U kunt wel bijwerkingen krijgen. Deze gaan meestal na 1 of 2 dagen weer over.

Meer informatie over het Moderna vaccin staat op www.coronavaccinatie.nl/bijsluiters.

Heeft u nog vragen of twijfels? Kijk op www.coronavaccinatie.nl of bel naar 0800-1351.

De gezondheidscheck

U moet voor uw afspraak voor de vaccinatie de gezondheidscheck invullen. Dat kan op 2 manieren:

Via mijnUMCG

Na het maken van de eerste afspraak voor coronavaccinatie komt u automatisch op een pagina met een Gezondheidscheck terecht. Wilt u die meteen invullen en verzenden? Dit is om vast te stellen dat er geen belemmeringen zijn voor het toedienen van de vaccinatie.

Heeft u geen mijnUMCG?

Dan krijgt u een afspraakbrief per post. Bij de brief zit een lijst met vragen over uw gezondheid. Vul die in en neem die mee naar uw eerste en tweede vaccinatieafspraak.

Heeft u nog vragen na het invullen van de gezondheidscheck?

Bel naar de polikliniek waar u onder behandeling bent. Uw arts kan vragen over uw gezondheid beantwoorden.

 • Valt u in een van de groepen die in het UMCG gevaccineerd worden, maar heeft u nog een uitnodiging gehad?

  Heeft u mijnUMCG?

  Dan kunt u voor 1 april een uitnodiging in uw e-mail verwachten. Heeft u op 1 april nog geen uitnodiging ontvangen? Bel dan naar de polikliniek waar u onder behandeling bent. Uw arts kan nakijken of u inderdaad binnen een van de geselecteerde patiëntencategorieën valt.

  Heeft u geen mijnUMCG?

  U krijgt een brief met uitleg hoe u toegang tot mijnUMCG kunt aanvragen. Als u dit nog niet geregeld heeft, dan bellen we u om te kijken hoe wij u hierbij kunnen helpen.

  Nadat uw account voor mijnUMCG geactiveerd is, krijgt u binnen 24 uur een e-mail waarin staat dat er een nieuw bericht klaarstaat in mijnUMCG. Dit bericht is de uitnodiging voor de coronavaccinatie.

 • U krijgt een brief met uitleg hoe u toegang tot mijnUMCG kunt aanvragen. Heeft u dit nog niet geregeld, dan bellen wij u.

  U kunt dan aangeven dat u geen toegang tot mijnUMCG wilt. Afhankelijk van wanneer u gebeld bent, krijgt u op zijn vroegst op 30 maart per brief een uitnodiging voor vaccinatie in het UMCG. Houd er rekening mee dat het even kan duren voordat u gebeld wordt.

 • Mogelijk heeft u ook van een ander ziekenhuis een uitnodiging gekregen, of wilt u zich om een andere reden niet laten vaccineren in het UMCG. Het aantal patiënten dat niet in het UMCG gevaccineerd worden, moeten wij doorgeven aan het RIVM. DIt is nodig om te bepalen hoeveel vaccins het UMCG krijgt.

  Vul daarvoor de vragenlijst “Afzien van coronavaccinatie in UMCG” invullen? Deze staat in mijnUMCG in het menu, onder het kopje “mijn dossier” > “Vragenlijsten”.

  Heeft u geen mijnUMCG? Bel dan naar uw eigen polikliniek om door te geven dat u niet in het UMCG gevaccineerd wilt worden.

 • Het advies is om gebruik te maken van de eerste mogelijkheid die u krijgt aangeboden om u te laten vaccineren. Kan dit niet, dan wordt u niet overgeslagen.

  Als u ook onder behandeling bent bij een ander ziekenhuis, dan krijgt u mogelijk ook een uitnodiging van dat ziekenhuis. Is dit niet het geval, dan krijgt u van de GGD of uw huisarts een uitnodiging. Het is dan afhankelijk van uw leeftijd wanneer u aan de beurt bent.

Afspraak verplaatsen

Heeft u een afspraak voor de vaccinatie, maar wilt u die verplaatsen? Dat kan op 2 manieren:

 • via mijnUMCG. Doe dit zo snel mogelijk. We kunnen dan een andere patiënt inplannen.
 • Heeft u geen mijnUMCG? Bel dan naar de administratie op (050) 361 57 75.

Veel patiënten bellen naar het UMCG. Probeer het later nog eens wanneer u de administratie niet kunt bereiken.

Heeft u klachten die bij corona horen?

Zeg de afspraak af en plan een nieuwe afspraak als u bent getest op Corona. Uit de test moet wel blijken dat u geen Corona heeft.

Naar het UMCG

In de brief staat waar u moet zijn voor de vaccinatie:

 • Vaccinatie locatie A: Fonteinstraat 20
 • Vaccinatie locatie B: Fonteinstraat 17
 • Vaccinatie locatie C: Fonteinstraat 9
 • Vaccinatie locatie D: Poortweg 9

Bekijk waar u het best kunt parkeren.

Vanaf de UMCG-hoofdingang en ingang UMCG-Noord is duidelijke bewegwijzering.

QR-code

Gebruik voor de afspraak de QR-code die u heeft gekregen. Die wordt vanaf mobiele telefoon of brief gescand. Het formaat van de QR-code is geen probleem.

QR-code printen

Wilt u de QR-code printen vanuit mijnUMCG? Dat kan.
Klik op het print-icoontje, rechts bovenaan de pagina.

Waar moet u aan denken

 • Draag kleding waarbij u uw bovenarm gemakkelijk bloot kunt maken.
 • Neem een geldig identificatiebewijs mee.
 • Neem uw persoonlijke QR-code mee.
 • Als u geen mijnUMCG heeft: neem de ingevulde lijst met gezondheidsvragen mee.

Bezoekregels

Bekijk voor u naar het ziekenhuis komt, altijd de laatste informatie over hoe wij omgaan met het Coronavirus en wat dat voor u betekent