Urinestraalkrachtmeting

Een urinestraalkrachtmeting of uroflowmetrie is een onderzoek waarbij we de kracht van de urinestraal meten.

We doen dit onderzoek bijvoorbeeld omdat u last heeft van ongewild urineverlies (incontinentie). We doen dit onderzoek ook als u een blaaskatheter heeft en we willen weten of u alweer op de gewone manier kunt plassen.

Voor dit onderzoek plast u in een toilet die de kracht van de straal kan meten. Daarna maken we een echo om te zien of er nog urine in de blaas zit.

Het onderzoek stap voor stap

 1. U krijgt een brief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op het onderzoek voorbereidt. U moet in elk geval een volle blaas hebben. Drink daarvoor genoeg water. Tot 2 uur voor het onderzoek kunt u nog plassen. Daarna moet u het ophouden tot het onderzoek.

  Als u een blaaskatheter heeft, hoeft u niet extra te drinken.

 2. U gaat voor dit onderzoek naar de polikliniek Urologie.

 3. U wacht voor het onderzoek in de wachtkamer. Moet u tijdens het wachten erg nodig plassen? Vertel dit aan de baliemedewerker. Die zorgt ervoor dat u alvast in een speciaal toilet kunt plassen. Het is belangrijk dat u in dit speciale toilet plast en dus niet naar een gewoon toilet gaat.

  Als u aan de beurt bent, brengt de verpleegkundige u naar een kamertje waar u plast in een speciaal toilet. Als u voelt dat er ook ontlasting komt, ga dan naar een gewoon toilet. Het onderzoek kan dan niet doorgaan.

  Na het plassen maken we een echo om te zien of er nog urine in de blaas zit. Dit is de residu-meting. Dit doen we met een echo-apparaat. U krijgt hiervoor een echokop op uw onderbuik. De gel voelt even koud aan, maar verder merkt u er niets van. Als er nog urine in de blaas zit, dan zien we dat op het beeldscherm.

  Als u een blaaskatheter heeft, gaat het onderzoek iets anders. We vullen uw blaas met lauwwarm water via de katheter. Zodra u moet plassen, halen we het katheter weg. Daarna probeert u te plassen in het speciale toilet.

 4. U krijgt de uitslag meteen van uw arts. Het hangt af van de uitslag van het onderzoek of u het onderzoek nog een keer krijgt.

Betere zorg door samenwerking

Uw artsen en verpleegkundig specialisten werken altijd samen. Zo kijken er altijd meerdere mensen naar onderzoeksresultaten, en stellen we de diagnose na intensief overleg in uw behandelteam.

Heeft u nog vragen?

U kunt de polikliniek Urologie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 tot 16.30 uur.