Ureterectomie

Een ureterectomie is een operatie waarbij we de nier en de urineleider weghalen of een deel van de urineleider.

Halen we de nier en de urineleider weg dan noemen we dit een nefro-ureterectomie. Halen we een deel van de urineleider weg dan heet dit een partiële ureterectomie.

Wanneer doen we een ureterectomie?

We doen deze operatie als u een kwaadaardige tumor in het nierbekken of in een urineleider heeft. Dus bij nierbekkenkanker of urineleiderkanker. Of een nefro-ureterectomie of een partiële ureterectomie nodig is, hangt af van de grootte en de plaats van de tumor. Het kan een ‘open’ operatie, een kijkoperatie of een operatie met behulp van een robot zijn. U hoort van uw arts welke operatie u krijgt.

De behandeling stap voor stap

 1. U krijgt een brief en informatie van ons waarin staat hoe u zich op de operatie voorbereidt. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, is het belangrijk dat u daar voor de operatie mee stopt, bijvoorbeeld.

 2. Meestal wordt u op de ochtend voor de operatie opgenomen in het ziekenhuis, soms een dag van tevoren. In de opnamebrief staat waar u moet zijn, bij de polikliniek Urologie of bij het Interventiecentrum Urologie.

  We bereiden dan de operatie voor. U krijgt een injectie om trombose te voorkomen, bijvoorbeeld. Trombose is een bloedstolsel in een bloedvat.

 3. U gaat naar de operatiekamer en krijgt een narcosemiddel via een infuus in een ader. Daardoor merkt u niets van de operatie. Voor u onder narcose gaat krijgt u epiduraalkatheter in uw rug. Dit is een slangetje voor het toedienen van medicijnen tegen de pijn.

  Bij een ureterectomie krijgt u een paar sneetjes van 0,5-1 cm in de onderbuik. Via buisjes in deze sneetjes wordt de buik gevuld met koolzuurgas. Zo komt er meer ruimte tussen de organen. Vervolgens brengt de arts door 1 van de buisjes een kleine camera in. En door de andere buisjes de instrumenten om de nier los te maken. Als de nier los is, halen we het koolzuurgas uit de buik. De arts maakt een grotere snee in de onderbuik en maakt de urineleider los uit de blaas.

  Bij een nefro-ureterectomie haalt de arts via de snee de urineleider en de nier weg.

  Bij een partiële ureterectomie haalt de arts via de snee het deel van de urineleider met de tumor weg. Daarna zet de arts de 2 uiteinden van de urineleider weer aan elkaar.

  U krijgt tijdens de operatie een blaaskatheter. Dit is een slangetje om uw plas af te voeren. En u krijgt een wonddrain. Dit is een slangetje om (wond)vocht af te voeren. Als de operatie klaar is hechten en verbinden we de wond.

  De operatie duurt ongeveer 4 uur. U blijft voor deze operatie 7 dagen in het ziekenhuis.

 4. U gaat naar de uitslaapkamer tot u goed wakker bent. Daarna gaat u naar de verpleegafdeling. U krijgt medicijnen tegen de pijn. Bij misselijkheid of pijn krijgt u extra medicijnen. Meestal mag u de dag na de operatie weer drinken en rustig beginnen met eten. De eerste dagen krijgt u ook nog vocht via een infuus.

  Het is belangrijk dat u zo snel mogelijk weer in beweging komt. Daarmee verkleint u de kans op trombose en (luchtweg)infecties. Als u regelmatig diep ademhaalt en doorzucht is het risico op een longontsteking kleiner. Een fysiotherapeut kan u daarbij helpen.

  Na ongeveer 1 week halen we de blaaskatheter en de wonddrain weg. Als u weer goed kunt eten en drinken, normale ontlasting heeft en geen koorts heeft, mag u naar huis.

  De wonden moet u goed drooghouden. Na ongeveer 10 dagen kan de huisarts de hechtingen weghalen. Het duurt zo’n 3-6 maanden tot u van de operatie bent hersteld. In die tijd kunt u beter niet zwaar tillen en/of zwaar huishoudelijk werk doen. Als dat nodig is, regelen we thuiszorg voor u.

 5. We onderzoeken de weggehaalde nier en urineleider of het weggehaalde deel van de urineleider in het laboratorium. U krijgt de uitslag daarvan meestal binnen 2 weken na de operatie van uw arts.

 • Een ureterectomie kan soms problemen geven. Dit noemen we complicaties. Complicaties die voorkomen, zijn:

  • een wondinfectie
  • een longontsteking
  • een nabloeding
  • een breuk in de spierlaag van de buik
  • slecht werkende darmen

  Neem contact op met de polikliniek Urologie als:

  • u buikpijn heeft die niet overgaat, ook niet als u om de 6 uur 2 tabletten paracetamol van 500 mg neemt
  • u meer dan 38,5 graden of langer dan 24 uur meer dan 38 graden koorts heeft
  • u veel bloed verliest met stolsels
  • de wond verandert, rood wordt, open gaat en/of pijn doet

  U kunt ons op werkdagen tussen 8.30 – 12.00 uur bereiken via telefoonnummer (050) 361 21 67. Op alle andere momenten kunt u het algemene nummer van het UMCG bellen (050) 361 61 61 en vragen naar de uroloog die dienst heeft.


Bijwerkingen en risico's

Een ureterectomie kan soms problemen geven. Dit noemen we complicaties. Complicaties die voorkomen, zijn:

 • een wondinfectie
 • een longontsteking
 • een nabloeding
 • een breuk in de spierlaag van de buik
 • slecht werkende darmen

Neem contact op met de polikliniek Urologie als:

 • u buikpijn heeft die niet overgaat, ook niet als u om de 6 uur 2 tabletten paracetamol van 500 mg neemt
 • u meer dan 38,5 graden of langer dan 24 uur meer dan 38 graden koorts heeft
 • u veel bloed verliest met stolsels
 • de wond verandert, rood wordt, open gaat en/of pijn doet

U kunt ons op werkdagen tussen 8.30 – 12.00 uur bereiken via telefoonnummer (050) 361 21 67. Op alle andere momenten kunt u het algemene nummer van het UMCG bellen (050) 361 61 61 en vragen naar de uroloog die dienst heeft.

Infecties voorkomen

Iemand die ziek is, is extra vatbaar voor infecties. Het is daarom belangrijk dat patiënten goed beschermd worden tegen ziektekiemen. In het UMCG zetten we elke dag alles op alles om infecties te voorkomen. Bekijk wat we doen en hoe we dat doen.

Infecties voorkomen. Hoe doen we dat?

 • Antibiotica-team

  Elke ochtend bespreekt dit team nieuwe patiënten die antibiotica krijgen om te zorgen dat ze de juiste kuur krijgen. Dit kan ook het stoppen met antibiotica betekenen. Zo helpen we voorkomen dat bacteriën resistent worden voor antibiotica.

 • Artsen-microbioloog

  Deze mensen houden zich bezig met het aantonen van infecties en het bepalen van de beste behandeling. Ze kunnen een epidemie ontdekken voordat de eerste patiënt ziek wordt.

 • Hygiëne voor bezoekers

  Bij de ingang van elke verpleegafdeling kunt u uw handen wassen met speciale gel en een mondkapje op doen als u verkouden bent. Zo houden we samen ziektekiemen buiten de deur.

 • Infectiepreventie in het ziekenhuis

  Onze collega’s van de unit voor infectiepreventie werken overal in het ziekenhuis. Ze stellen regels op om te voorkomen dat virussen en bacteriën zich verspreiden, om patiënten tegen infecties te beschermen. Zo mogen artsen en verpleegkundigen geen sieraden dragen en hun persoonlijke hygiëne moet voldoen aan strenge eisen.

Heeft u nog vragen?

U kunt de polikliniek Urologie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.