Uitzaaiingen in de lever

Uitzaaiingen in de lever worden ook wel levermetastasen genoemd. Dit zijn uitzaaiingen vanuit andere plaatsen in het lichaam.

Levermetastasen zijn meestal afkomstig uit de dikke darm, long, borst, alvleesklier of de maag. Soms is de ontdekking van levermetastasen de eerste aanwijzing dat ergens anders in het lichaam kanker voorkomt.
Vaak zijn de eerste symptomen gewichtsverlies en slechte eetlust. De lever is vaak vergroot en hard en kan gevoelig zijn. In het begin treedt geen of lichte geelzucht op, behalve wanneer de tumor de galwegen afsluit.

Levermetastasen worden vastgesteld met echografie, CT-scan en MRI. Deze technieken worden voortdurend verfijnd maar er is een minimale afmeting van de metastase voor nodig om opgespoord te worden. Aanvullend wordt daarvoor vaak de CEA (carcino-embryonaal antigeen-waarde) bepaald; dit is een 'tumor-marker'. Als de waarde van de CEA hoger is dan de referentiewaarde, moet de arts alert zijn op tumoren in de lever. Het is echter geen absolute waarde. Met behulp van een leverbiopsie kan de diagnose vaak worden bevestigd.

Afhankelijk van de vorm van kanker kunnen kankerbestrijdende geneesmiddelen de tumor tijdelijk stabiliseren, maar deze middelen kunnen de patiënt niet volledig genezen. Bestraling van de lever kan soms de hevige pijn verminderen, maar is niet gericht op genezing.
Als slechts één tumor in de lever wordt gevonden dan kan deze chirurgisch worden verwijderd, vooral wanneer het een uitzaaiing van darmkanker betreft.