U trekt operatiekleding aan. Contactlenzen, bril, gebitsprothese, sieraden en piercings moeten uit of af. Soms krijgt u vooraf al pijnstillers en antibiotica om infecties te voorkomen. In de voorbereidingskamer krijgt u een infuus. Daarna gaat u naar de operatiekamer. U krijgt een narcosemiddel via het infuus of een ruggenprik. Dit is van tevoren met u besproken.
U ligt op uw rug met uw benen wijd in beensteunen en krijgt een holle kijkbuis in uw plasbuis, dus in uw penis. Deze buis heet een cystoscoop. Via de cystoscoop brengen we een instrument in. Dit instrument heeft een camera en licht, zodat we de plasbuis en prostaat van binnen kunnen bekijken. En dit instrument heeft een metalen ‘lisje’ waardoor stroom gaat. Dit is een soort elektrisch mesje waarmee we stukje voor stukje de prostaat uithollen. Dat zijn stukjes binnenin de prostaat. De buitenkant van de prostaat wordt dus niet beschadigd. De weggesneden stukjes voeren we af met een vloeistof via de cystoscoop.
Na de operatie halen we de cystoscoop uit uw plasbuis. U heeft geen wond aan de buitenkant, alleen binnenin uw prostaat. Meestal zitten er na de operatie bloed en stolsels in de plas. Daarom laten we een katheter in de blaas achter na de operatie. Dit is een slangetje die via de plasbuis of via de buik naar buiten gaat. We spoelen uw blaas via dit slangetje.
We onderzoeken de stukjes prostaat in het laboratorium. We kijken of het weefsel goedaardig is, dus geen kanker, of kwaadaardig, dus wel kanker.
De operatie duurt ongeveer 1 uur. Voor een TURP blijft u meestal 2-3 dagen in het ziekenhuis.