Röntgenonderzoek van een fistel

Uw behandelend arts heeft u verwezen naar de afdeling Radiologie voor een onderzoek van een fistel.

Een fistel

Een fistel, ook wel een pijpzweer genoemd, is een buisvormige zweer die een ontsteking in dieper gelegen weefsels verbindt met een opening aan de huid of met een hol orgaan in de buurt. Normaal gesproken groeit de fistel dicht als de ontsteking is genezen. Als de ontsteking niet geneest blijft de fistel bestaan en komt er etter naar buiten door het buisje van de fistel, de fistelgang.

Hulpmiddelen bij het onderzoek

Een röntgenopname is een afbeelding van de binnenkant van uw lichaam. De röntgenafbeelding wordt digitaal opgeslagen. De radioloog bekijkt de afbeelding direct op een beeldscherm. Om deze afbeelding te maken, gebruikt de radioloog een beetje röntgenstraling. Daarnaast werkt de radioloog bij dit onderzoek met een jodiumhoudend contrastmiddel, om de fistel zichtbaar te maken met röntgenstralen.

Voorbereiding

Er zijn geen speciale voorbereidingen nodig. De medicijnen die u eventueel gebruikt mag u gewoon blijven innemen. Ook mag u normaal eten en drinken.

Bij zwangerschap en borstvoeding

Ongeboren kinderen zijn gevoelig voor röntgenstraling. Bent u (misschien) zwanger, bel dan voor het onderzoek contact de afdeling Radiologie op het nummer (050) 361 23 05. Soms wordt het onderzoek in overleg met uw behandelend arts uitgesteld.
Uw lichaam neemt het jodiumhoudende contrastmiddel op. Het komt daardoor ook in uw moedermelk terecht. U kunt daarom de de eerste 24 uur na het toedienen van het middel geen borstvoeding geven.

Het onderzoek

Het onderzoek heeft als doel de precieze loop van de fistel af te beelden. Om de fistel zichtbaar te maken en af te beelden, vult de radioloog de fistel met een contrastmiddel. Hiervoor gebruikt hij een dun slangetje, een katheter, die hij in de fistel brengt. Dit doet geen pijn. Daarna maakt de radioloog de afbeeldingen. Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u weer naar huis. Soms komt er na het onderzoek nog contrastmiddel uit de fistel. Dit is niet erg. U kunt dit opvangen met een schoon verband.

Uitslag

U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw behandelend arts. Hij vertelt u ook wanneer en hoe u de uitslag krijgt.

Heeft u nog vragen?

U kunt ons bellen tussen 8.00 en 9.30 uur.