Röntgenonderzoek van de blaas met contrastvloeistof

Om meer te weten te komen over de oorzaak van uw klachten, maken we met contrastvloeistof en een röntgenapparaat foto's van uw blaas voor, tijdens en na het plassen. We noemen dit onderzoek ook wel een cystogram of cystografie.

We doen dit onderzoek bijvoorbeeld om te zien of:

 • er misschien vernauwingen in de plasbuis zijn
 • de blaas helemaal leeg is na het plassen
 • er urine terugloopt van de blaas naar de nieren
 • een wond in de plasbuis of blaas goed is genezen na een operatie
 • er een lek in de blaas zit

Het onderzoek stap voor stap

 1. U krijgt u een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op het onderzoek voorbereidt. Het onderzoek kan  niet doorgaan als u een urineweginfectie heeft.

  Bent u (misschien) zwanger? Geef dit dan vóór het onderzoek door aan de afdeling Urologie. Bel naar (050) 361 96 07. Dan overleggen we wat er mogelijk is.

  Het onderzoek kan gewoon doorgaan als u ongesteld bent. Een tampon kan blijven zitten.

 2. U gaat voor dit onderzoek naar het Interventiecentrum Urologie.

 3. U kleedt zich van onderen uit en gaat u op de röntgentafel liggen. De verpleegkundige maakt de uitgang van de plasbuis schoon. Daarna krijgt u gel in de plasbuis. Dit kan een branderig gevoel geven. De gel is bedoeld als glijmiddel voor de het inbrengen van een dun slangetje (blaaskatheter) in.

  Via de katheter vullen we de blaas met contrastvloeistof. U kunt het gevoel krijgen dat u moet plassen. Als u heel erg nodig moet of als u pijn krijgt, geef dat dan aan. Dan laten we wat vloeistof via de katheter weglopen.

  Soms gaat u nog plassen tijdens het onderzoek. Daarna maken we een foto of een echo van de blaas, om te zien of die goed leeg raakt.

  Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

 4. U kunt na het onderzoek naar huis. Drink op de dag van het onderzoek veel water, om te voorkomen dat u een blaasontsteking krijgt.

 5. U krijgt meteen na het onderzoek de uitslag van uw arts.

Heeft u nog vragen?

U kunt de polikliniek Urologie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.