Röntgenonderzoek van de dikke darm

Uw behandelend arts heeft u verwezen naar de afdeling Radiologie voor een onderzoek van uw dikke darm.

U krijgt dit röntgenonderzoek omdat u een erg trage stoelgang heeft. Dit heet ook wel obstipatie. Uw darmen maken persende bewegingen, de zogenaamde peristaltische bewegingen. Die zorgen ervoor dat het voedsel dat verteerd moet worden door uw darmen stroomt. Een mogelijke oorzaak van obstipatie​ is een te trage peristaltiek, waardoor eten te langzaam door uw darmen gaat. Dit is met een röntgenonderzoek van de dikke darm vast te stellen.

Hulpmiddelen onderzoek

Een röntgenopname is een afbeelding van de binnenkant van uw lichaam. Voor de opname gebruikt de radioloog een kleine hoeveelheid röntgenstraling.

Om te kunnen zien hoe snel het voedsel door uw darmen, gaat krijgt u van ons 6 Colon transit six capsules. Elke capsule bevat 10 'markers'. U moet 6 dagen lang u 1 capsule per dag innemen. De capsule lost op in uw maag en dan komen de markers vrij. De markers gaan met het eten mee. Ze hebben geen bijwerkingen en veranderen uw darmactiviteit niet.

De radioloog kan de markers op de röntgenafbeelding zien, en hun voortgang door uw dikke darm volgen. Met het aantal en plaats van de markers kan de radioloog de passagetijd door de dikke darm bepalen.

Verloop van het onderzoek

U neemt 6 dagen achter elkaar dagen elke dag op ongeveer hetzelfde moment, bijvoorbeeld voor het ontbijt, 1 capsule in zijn geheel in met water. Kauw er niet op. Op de 7e dag heeft u een afspraak voor een röntgenfoto van uw buik.

Voorbereiding

U kunt een zakje met de capsules afhalen bij de receptie van de afdeling Radiologie. Het is belangrijk dat u 6 dagen lang elke dag een capsule neemt.

Bij zwangerschap en borstvoeding

Ongeboren kinderen zijn gevoelig voor röntgenstraling. Bent u (mogelijk) zwanger, neem dan vóór het onderzoek contact op met de afdeling Radiologie op het nummer (050) 361 23 05.. Soms wordt het onderzoek in overleg met uw arts uitgesteld.

Bij suikerziekte

Neem eventueel contact op met uw arts voor een aanpassing van uw dieet en/of insulinedosis voor de dag van het onderzoek.

Bij medicijngebruik

Gebruikt u medicijnen, overleg dan met uw behandelend arts of u hier voor het onderzoek mee door mag gaan.

Het onderzoek

In de onderzoekskamer maken we een röntgenafbeelding van uw buik met het röntgenapparaat. U voelt hier niets van. Daarna kunt u terug naar huis of de afdeling waar u bent opgenomen.

Uitslag

U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw behandelend arts. Hij vertelt u ook wanneer en hoe u de uitslag krijgt.

Heeft u nog vragen?

U kunt ook bellen tussen 8.00 en 9.30 uur.