Röntgenonderzoek van de aderen in uw armen of benen

Uw behandelend arts heeft u verwezen naar de afdeling Radiologie voor een onderzoek van de aders in uw armen of benen.

Hulpmiddelen bij het onderzoek

Een röntgenopname is een afbeelding van de binnenkant van uw lichaam. Voor de opname gebruikt de radioloog een beetje röntgenstraling.

Met een jodiumhoudend contrastmiddel maken we uw aders zichtbaar met röntgenstralen. Dit middel geeft soms lichte overgevoeligheidsreacties zoals roodheid, jeuk of blaasjes. Deze kunnen overal op uw lijf voorkomen. U merkt dit direct na het toedienen van het middel, of de volgende dag. Meestal trekken de bijwerkingen na een paar dagen weer weg.

Zijn de bijwerkingen niet na een paar dagen verdwenen en vertrouwt u het niet, neem dan contact op met uw arts. Vertel dat u een jodiumhoudend contrastmiddel heeft gekregen. De afdeling Radiologie moet ook weten dat de bijwerkingen niet na een paar dagen verdwijnen. Bel daarvoor het telefoonnummer (050) 361 20 88. Als u weer een keer een onderzoeke met een jodiumhoudend contrastmiddel heeft, kunt u dit het beste melden.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u 4 uur voor het onderzoek niets mag eten, drinken en roken.

Mensen met astma, bronchitis en hooikoorts zijn vaak allergisch voor jodiumhoudende contrastmiddelen. Heeft u 1 of meer van deze aandoeningen? Vertel het de laborant of arts vóór het onderzoek. Laat het ook weten als u overgevoelig bent voor bepaalde medicijnen, jodiumhoudende contrastmiddelen of bepaald eten.

Bij suikerziekte

U mag 4 uur voor dit onderzoek niets meer eten of drinken. Neem eventueel contact op met uw arts voor een aanpassing van uw dieet en/of insulinedosis voor de dag van het onderzoek.

Bij medicijngebruik

Als u medicijnen gebruikt, hoeft u hier voor dit onderzoek niet mee te stoppen. Neem ze in met een beetje water of thee.

Bij zwangerschap en borstvoeding

Ongeboren kinderen zijn gevoelig voor röntgenstraling. Bent u (mogelijk) zwanger,, neem dan vóór het onderzoek contact op met de afdeling Radiologieop het nummer (050) 361 20 88. Soms wordt het onderzoek in overleg met uw arts uitgesteld. Uw lichaam neemt het jodiumhoudende contrastmiddel op. Het komt daardoor ook in uw moedermelk terecht. Het is daarom niet verstandig borstvoeding te geven in de eerste 24 uur nadat u het jodiumhoudend contrastmiddel heeft gekregen.

Het onderzoek

U krijgt in de onderzoekskamer eerst uitleg over het onderzoek. Daarna spuiten we het contrastmiddel in via een bloedvat in uw arm of been, afhankelijk van welke bloedvaten worden onderzocht. De radioloog prikt met een dunne naald een bloedvat aan. Dit doet even pijn. Als het naaldje is ingebracht in het bloedvat, plakt de radioloog het vast. Hij spuit vervolgens het contrastmiddel in en maakt röntgenafbeeldingen van de bloedvaten.

Om de vaten in de kuit zichtbaar te maken, krijgt u vaak een strakke band om uw enkel. En soms boven uw knie). Ook voor de arm krijgt u soms een band. De band blijft het hele onderzoek zitten. Zo blijft het contrastmiddel langer in de bloedvaten in is er meer tijd is om afbeeldingen te maken. Het onderzoek duurt 30-45 minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek mag u weer normaal eten en drinken. Drink extra veel drinken om de contrastvloeistof goed uit te plassen.

Uitslag

U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw behandelend arts. Hij vertelt u ook wanneer en hoe u de uitslag krijgt.

Heeft u nog vragen?

U kunt ook bellen van 8.30 tot 12:00 uur en van 14:00 tot 16:30 uur.