Psychodiagnostisch onderzoek bij kinderen

Bij psychodiagnostisch onderzoek doen we onderzoek naar de ontwikkeling van jouw kind. Met dit onderzoek meten we het niveau van denken en spelen.

Wanneer doen we dit onderzoek?

We doen dit bijvoorbeeld bij:

  • gehoor-, spraak- en taalproblemen
  • leer- en concentratieproblemen
  • sociaal-emotionele ontwikkeling
  • gedragsproblemen

Het onderzoek stap voor stap

  1. Je krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe je jouw kind op het onderzoek voorbereidt. Neem eventueel wat mee om te spelen en wat te eten of te drinken.

  2. Voor dit onderzoek ga je naar de polikliniek KNO in het ziekenhuis. In je afspraakbrief lees je waar je moet zijn.

  3. Een orthopedagoog doet het onderzoek. Een orthopedagoog is een specialist op het gebied van gedrag en ontwikkeling van kinderen. De orthopedagoog praat eerst met de ouder(s)/verzorger(s) . Tijdens dat gesprek kan jouw kind alvast wennen aan de ruimte en aan de orthopedagoog. De orthopedagoog vraagt je naar de ontwikkeling van jouw kind tot nu toe en of jullie je daar zorgen over maken.

    Na het gesprek beginnen we met het onderzoek. Op een speelse manier onderzoekt de orthopedagoog jouw kind. Tijdens het onderzoek kijken we hoe jouw kind dingen doet en kijken we naar de manier waarop je kind communiceert.

    Het onderzoek duurt ongeveer 2 uur, met een korte pauze.

  4. De orthopedagoog bespreekt de resultaten van het onderzoek met andere collega’s. Soms hebben we ook nog informatie nodig van de logopedist, de school of peterspeelzaal van jouw kind.

    We maken een afspraak met jou en je kind voor een adviesgesprek. Meestal is dat na 2 weken. In dit adviesgesprek krijg je advies over de meest geschikte behandeling of therapie voor jouw kind.

    Je kunt de uitslag ook in mijnUMCG bekijken. Dit kan al voor het adviesgesprek.

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur. Het telefoonnummer staat in de afspraakbrief.