Prostaatcentrum Noord-Nederland

Prostaatkanker komt veel voor. Het is zelfs de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen ouder dan 45 jaar. Het is daarom ontzettend belangrijk dat we veel aandacht besteden aan deze ziekte. En dat we ervoor zorgen dat de behandelingen makkelijk beschikbaar zijn voor onze patiënten.

Dit is één van de redenen dat het Prostaatcentrum Noord-Nederland (PCNN) is opgericht. Het is een samenwerkingsverband van het UMCG, het Martini Ziekenhuis, Ommelander Ziekenhuis Groningen, de Treant Zorggroep, de Saxenburgh Groep Hardenberg en het Wilhelmina Ziekenhuis Assen.

De patiëntenorganisatie ProstaatKankerStichting is nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van het centrum.

Regionaal oncologienetwerk

Het PCNN is een regionaal oncologienetwerk waarin deze noordelijke ziekenhuizen met elkaar samenwerken. In dit netwerk is de kennis en kunde van alle deelnemers gebundeld. Daardoor krijgt elke patiënt altijd het beste behandeladvies en even snel toegang tot de best mogelijke zorg, gebaseerd op actuele en wetenschappelijke inzichten. Gespecialiseerde behandelingen en onderzoeken die eerder niet in alle ziekenhuizen beschikbaar waren, zijn nu gemakkelijk toegankelijk voor alle patiënten én behandelaars. Het doel van het netwerk is dan ook om de best mogelijke prostaatkankerbehandeling te geven. Het moet daarbij niet uitmaken in welk ziekenhuis in de regio Groningen en Drenthe de patiënt binnenkomt.

Multidisciplinair overleg

Elke patiënt wordt in het wekelijkse overleg van het PCNN besproken. In dit overleg zijn de specialisten van de verschillende betrokken disciplines uit meerdere ziekenhuizen vertegenwoordigd. Ze stellen de diagnose en adviseren over welke behandeling het meest geschikt is voor de patiënt. Als dat nodig is, doen we gespecialiseerd onderzoek om de diagnose te stellen. Bijvoorbeeld een MRI-fusiebiopt. Sinds de start in september 2016 heeft het centrum al aan heel veel mannen advies en behandeling op maat gegeven.

Actief volgen

Een van de speerpunten van het PCNN is ervoor zorgen dat we minder overbehandelen bij prostaatkanker met een zogenaamd laag risico. Het is namelijk niet altijd nodig om prostaatkanker actief te behandelen, omdat het soms een langzaam groeiende kankersoort is. Deze patiënten kunnen ook ‘actief gevolgd’ worden met controle-onderzoeken. De kans op overleving wordt daardoor niet kleiner, maar de patiënt heeft niet de belasting en de gevolgen van een behandeling.

Zorg op de beste plek

Door deze samenwerking kan een patiënt altijd bij 1 van de deelnemers van het centrum terecht voor een specialistische behandeling. Minder complexe zorg geven we in de regionale ziekenhuizen, en de complexere zorg in het UMCG.

Patiënten die geopereerd moeten worden, gaan naar de Treant Zorggroep locatie Scheper in Emmen. Dit ziekenhuis heeft meer dan 10 jaar ervaring met de (robotgeassisteerde) laparoscopische radicale prostatectomie. Bij deze kijkoperatie met behulp van een robot worden de prostaat en zaadblaasjes helemaal weggehaald. De uroloog kan zo nog nauwkeuriger opereren. En de patiënt heeft minder pijn na de operatie, herstelt sneller en heeft kleinere littekens.

Als een patiënt bestraald moet worden, gaat hij naar het UMCG in Groningen of de afdeling Radiotherapie van het UMCG in Emmen. In het UMCG kan een patiënt ook meedoen aan wetenschappelijke onderzoek naar nieuwe prostaatkankeronderzoeken en -behandelingen.

De nazorg voor prostaatkankerpatienten wordt in het ziekenhuis waar een patiënt binnenkomt zelf gedaan, maar met een nauwe samenwerking tussen de ziekenhuizen. Dus: ‘naadloze zorg'. En, als dat mogelijk is, zo dicht mogelijk bij waar de patiënt woont.