Ontlastingsproblemen bij kinderen

​​Met een ano​rectaal functieonderzoek onderzoeken we de werking van de endeldarm en de anale sluitspier. Dit onderzoek doen we bij kinderen die hun ontlasting en/of winden niet kunnen ophouden (fecale incontinentie) of juist heel moeilijk kunnen poepen (obstipatie).

Afspraak bij het anorectaal functiecentrum

De specialist van uw kind kan een afspraak maken bij het Anorectaal Functiecentrum. Als u een afspraak heeft voor onderzoek, dan is daar wat voorbereiding voor nodig.

 

Het onderzoek stap voor stap

 1. Invullen vragenlijst

  Voor het bepalen van het juiste onderzoek is het nodig dat wij zoveel mogelijk informatie hebben over de problemen die uw kind met de ontlasting heeft. Hiervoor moet u thuis samen een uitgebreide vragenlijst invullen. Stuur de vragenlijst vóór de afspraak terug. Zo kunnen we tijdens de afspraak meteen het juiste onderzoek doen.

  Klysma

  Er is geen speciale voorbereiding nodig voor kinderen onder de 6 jaar. Is uw kind ouder dan 6, dan is het belangrijk dat er bij het onderzoek zo min mogelijk of liever nog geen ontlasting in het laatste stukje van de darmen van het kind zit (de endeldarm).

  Om de endeldarm leeg te spoelen krijgt u een recept voor een klysma. Een klysma is een flesje met geneesmiddel en een slang die u in de anus inbrengt. Daardoor ontstaat bij uw kind sterke aandrang om naar het toilet te gaan. Zo spoelt u de darmen leeg.

  Dit inbrengen van het klysma moet de avond voor het onderzoek of ten minste 4 uur voor het onderzoek plaats vinden.​ Dit kunt u thuis doen. Als uw kind dagelijks de darmen leegspoelt, kunt u dit op de ochtend van het onderzoek thuis nog doen.

  Belangrijk om mee te nemen

  • eventueel de verwijsbrief of ingevulde vragenlijsten.
  • iets als afleiding, zoals bijvoorbeeld speelgoed, een knuffel of een tablet of telefoon. Ook voor de wat oudere kinderen is het fijn als u iets meeneemt als afleiding.
  • een flesje met drinken en/of een speen als u met een baby komt.
 2. In uw afspraakbrief staat hoe laat u verwacht wordt bij de polikliniek. Deze vindt u op Fonteinstraat 3. Er is niet altijd iemand aanwezig op de polikliniek, maar u kunt hier wel wachten tot u wordt opgehaald.

 3. Vóór het onderzoek krijgt uw kind eerst uitleg van de verpleegkundige. Daarna kan uw kind in de kleedruimte de onderkleding uittrekken en nog even naar het toilet gaan.

  Een paar testen

  Het onderzoek bestaat uit twee delen: uw kind ligt eerst op de linkerzij op een onderzoekstafel, daarna gaat uw kind zitten op een toiletstoel. U kunt bij uw kind zitten tijdens het onderzoek. Om de werking van de endeldarm e​n de sluitspieren te kunnen meten, doen we met verschillende katheters een aantal testen. Zo krijgen we inzicht in de kracht en functie van de sluitspieren en de opvangmogelijkheid van de endeldarm.

  Het aantal testen hangt af van de leeftijd. Bij heel jonge kinderen (onder de 7 jaar) doen we meestal alleen testen waarbij ze geen opdrachtjes hoeven uit te voeren. Als uw kind makkelijke opdrachtjes goed kan uitvoeren (meestal op een leeftijd van 7 jaar en ouder) worden wat meer testen gedaan, zoals op verzoek knijpen, persen en hoesten.

  Tijdens een van de testen wordt het ophouden van de ontlasting, wat normaal gedurende de gehele dag plaats vindt, in een paar minuten versneld nagebootst. Zo kan beoordeeld worden hoe het lichaam daarop reageert. 

  Het hele onderzoek duurt ongeveer anderhalf tot twee uur. Dit is afhankelijk van het aantal testen.

  Het onderzoek wordt meestal niet als pijnlijk ervaren. Patiënten voelen zich wel eens wat ongemakkelijk vanwege de bijzondere plek in het lichaam waar het onderzoek plaatsvindt. Dit is niet nodig, we doen het onderzoek uiteraard zo discreet mogelijk. Daarnaast hebben onze verpleegkundigen veel ervaring met dit onderzoek. Als het nodig is, kan tijdens het onderzoek een specialist worden gevraagd om mee te kijken. 

  Bij​​​werking

  Heel soms kan na het onderzoek de endeldarm/sluitspier wat gevoelig zijn. Dit verdwijnt meestal binnen 2 tot 4 uur helemaal.

 4. U kunt na het onderzoek samen met uw kind weer naar huis gaan. Hiervoor zijn geen speciale voorzorgsmaatregelen nodig.

 5. De metingen worden bekeken en beoordeeld door een medisch specialist, die de resultaten en het voorstel voor behandeling doorstuurt naar uw behandelend specialist. De behandelend specialist nodigt u en uw kind daarna uit voor een gesprek waarbij de uitslag en het behandelplan besproken wordt.

Heeft u nog vragen?

Voor en tijdens het onderzoek is er gelegenheid om uw vragen te beantwoorden. Dringende vragen voorafgaand aan het onderzoek kunnen per mail gesteld worden.