Phantom Motor Execution-behandeling: een behandeling tegen fantoompijn

​​Een Phantom Motor Execution (PME)-behandeling is een behandeling tegen fantoompijn. De behandeling bestaat uit virtual reality en augmented reality training. Het doel van de behandeling is dat u minder klachten heeft.

Na de amputatie van een arm of een been kunt u fantoompijn krijgen. Dit is pijn in het deel van de arm of het been dat er niet meer is. Fantoompijn is voor veel mensen vervelend en is een klacht die lastig te behandelen is. 

Hoe werkt een PME-behandeling?

Tijdens een PME-behandeling van fantoompijn gebruiken we virtual en augmented reality. Virtual reality is het nadoen (simuleren) van de werkelijkheid met computers. Augmented reality is het toevoegen van digitale informatie aan de werkelijkheid. Door het bewegen van uw fantoomarm of -been wordt een deel van de hersenen dat uw geamputeerde arm of been stuurde weer actief. We foppen ook de hersenen doordat u op een beeldscherm een (digitale) arm of been ziet bewegen. Uw hersenen denken dan dat dit uw eigen arm of been is.

De meeste patiënten hebben door de behandeling minder fantoompijn. Dit geldt niet voor iedereen, bij sommige patiënten wordt de pijn niet minder door de behandeling.

Voor wie is een PME-behandeling?

Voor de behandeling kan de huisarts of medisch specialist u verwijzen naar Revalidatiegeneeskunde in de polikliniek Vorm en Beweging. U kunt deze behandeling krijgen: 

  • na amputatie van (een deel van) een arm of een been
  • als u last heeft van fantoompijn
  • als de amputatie minimaal 6 maanden geleden is gedaan
  • als de spieren in stomp van uw arm of been nog werken

Eerste afspraak 

U krijgt na de verwijzing een uitnodiging voor een eerste afspraak. U heeft dan een gesprek met de revalidatiearts of physician assistant en een handtherapeut. Samen met u bekijken we of u aan de behandeling mee kunt doen. Ook bekijken we de werking van de spieren uit uw stomp. Na deze afspraak plannen we uw behandeling. 

Aan het begin, op de helft en aan het einde van de serie behandelingen vult u een vragenlijst in over uw fantoompijn. Zo kunnen we zien of de behandeling aanslaat.

De behandeling stap voor stap

  1. Voor uw eerste behandeling krijgt u een afspraakbrief met informatie van ons.

  2. Voor de behandeling gaat u naar de Polikliniek Vorm en Beweging.

  3. (A) U ziet uzelf op een computerscherm. 

    (B) U krijgt een marker (een soort plastic kaartje) om uw stomp. Ook plakken we elektroden op uw stomp. Met deze elektroden kunnen we signalen van de spieren van uw stomp opslaan. 

    (C) U ziet een virtuele (digitale) arm of been op een computerscherm. Als de virtuele arm of been op het scherm beweegt, kunt u zich dezelfde bewegingen met uw eigen fantoomarm of -been voorstellen. Ook kunt u de bewegingen zelf proberen te maken. 

    (D) U speelt een aantal computerspellen. Tijdens het spelen registreren we uw spieractiviteit via de elektroden.


     

    Voor de behandeling komt u 1 of 2 keer per week naar het ziekenhuis. Deze duurt ongeveer 2 uur per keer. Er zijn ongeveer 15 behandelingen nodig. Op de helft van de behandelingen heeft u een tussenevaluatie met de revalidatiearts of physician assistant.

  4. U komt voor controle bij de revalidatiearts of physician assistant en de handtherapeut. We laten de huisarts en de verwijzer weten hoe de behandeling is gegaan en wat het resultaat is. Aan het einde van de behandeling neemt uw eigen revalidatiearts de behandeling weer over als dat nodig is.

    • spierpijn, vooral na de eerste behandelsessie
    • meer last van fantoompijn, vooral na de eerste behandelsessies
    • mentale vermoeidheid doordat u zich tijdens de behandelsessies goed moet concentreren

Bijwerkingen en risico's

  • spierpijn, vooral na de eerste behandelsessie
  • meer last van fantoompijn, vooral na de eerste behandelsessies
  • mentale vermoeidheid doordat u zich tijdens de behandelsessies goed moet concentreren

Heeft u nog vragen?

U kunt afdeling Revalidatiegeneeskunde bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.