In de onderarm lopen vanuit de spieren pezen naar de vingers. Als de spieren samentrekken, trekken ze via de pezen de vingers krom. Die pezen lopen door een soort tunneltjes. Dat noemen we ook wel peesscheede of pulleys. Als een pees geïrriteerd of ontstoken is, wordt hij dikker. De pees kan dan niet meer goed door de peesschede glijden. Het is dan lastig om de vinger te buigen of te strekken. Dit heet een triggervinger. Ook wel een hokkende vinger of een springvinger genoemd.
Hoe ontstaat een triggervinger?
Een triggervinger ontstaat door een geïrriteerde pees. Een pees kan ontstoken raken door bijvoorbeeld overbelasting. De kans op een triggervinger is groter bij mensen met suikerziekte, Carpaal tunnel syndroom, ziekte van Dupuytren, reuma of een te traag werkende schildklier.
Eerste gesprek
U heeft voor een afspraak altijd een verwijzing naar het Hand- en Polscentrum nodig van uw huisarts of medisch specialist. Tijdens het eerste gesprek vragen we naar uw klachten. En doen we een lichamelijk onderzoek aan uw hand. We bespreken de mogelijke behandelingen, de nabehandeling en de problemen die na de behandeling kunnen ontstaan.
Behandeling triggerfinger
Een triggerfinger kan vanzelf overgaan. Als dat niet zo is, behandelen we een triggerfinger eerst met een spalk (6 weken, 24 uur per dag) of een injectie. Als dat niet goed genoeg helpt, doen we een operatie.