Weghalen oksellymfeklieren

Als er uitzaaiingen van kanker in de lymfeklieren van de oksel zijn gevonden, halen we deze lymfeklieren weg met een operatie. Deze operatie heet ook wel een okselklierdissectie.

Kanker kan uitzaaien naar de lymfeklieren. Deze lymfeklieren zitten onder andere in de oksels. Als we in deze oksellymfeklieren uitzaaiingen vinden, bijvoorbeeld na een schildwachtklierprocedure of een punctie, halen we ze weg. Een okselklierdissectie is een vorm van lymfeklierdissectie.​

De behandeling stap voor stap

 1. U krijgt een brief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich voorbereidt. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, is het belangrijk dat u daar voor de operatie mee stopt, bijvoorbeeld. Als u rookt, kunt u daar beter mee stoppen. Dit om de kans op infecties te verkleinen en ervoor te zorgen dat de wond sneller geneest.​

 2. U meldt zich bij de opnamebalie in de ontvangsthal van het UMCG. Een gastvrouw brengt u daarna naar de verpleegafdeling.

 3. U trekt operatiekleding aan. Contactlenzen, bril, gebitsprothese, sieraden en piercings moeten uit of af. Soms krijgt u vooraf al pijnstillers of rustgevende medicijnen. In de voorbereidingskamer krijgt u een infuus. Daarna gaat u naar de operatiekamer. U krijgt een narcosemiddel via het infuus.

  De chirurg haalt de lymfeklieren weg via een snee in de oksel van ongeveer 8 centimeter. Met een slangetje zuigen we tijdens de operatie vocht weg. Zo'n slangetje heet een drain. Als de chirurg de lymfeklieren en het weefsel daaromheen heeft weggehaald, hecht hij de wond.

  De operatie duurt ongeveer 1 uur. U blijft 1 of 2 dagen in het ziekenhuis.

 4. U wordt wakker in de uitslaapkamer. Als u goed wakker bent, gaat u naar de verpleegafdeling. Bij misselijkheid of pijn krijgt u medicijnen.

  Op de plek waar u geopereerd bent, kan zich bloed of wondvocht ophopen. Daarom laten we tijdens de operatie een drain achter. Dit is een slangetje dat het vocht afvoert naar een potje dat u bij zich draagt. De drain blijft meestal 1 dag zitten.

  De fysiotherapeut komt bij u langs en geeft u adviezen en oefeningen voor uw arm. Deze helpen blijvende bewegingsproblemen te voorkomen.

  Waarschijnlijk kunt u een dag na de okselklierdissectie weer naar huis. Hou er rekening mee dat u niet zelf mag rijden. Als u uw arm de eerste dagen na de operatie ondersteunt met kussens, vermindert u de kans op stuwing. Slapen in uw vertrouwde houding kan de eerste weken lastig zijn.

 5. We onderzoeken in het laboratorium of er uitzaaiingen in de weggehaalde lymfeklieren zitten. U krijgt de uitslag van dit onderzoek meestal binnen 2 weken na de operatie van de arts.

Bijwerkingen en risico's

Bij elke operatie kunnen er achteraf problemen zijn. Ook als de operatie zelf goed is gegaan.

U kunt een doof of branderig gevoel hebben aan de binnenkant van uw bovenarm of zijkant van uw borstkas doordat er gevoelszenuwen geraakt of doorgenomen zijn tijdens de operatie. Dit is normaal en gaat meestal vanzelf weer over. Wordt de pijn niet minder, bespreek dit dan met uw arts.

Ook kunt u last krijgen van lymfevocht of vochtophoping in de oksel. Uw arts kan u verwijzen naar iemand die dit kan behandelen.

Na de operatie kunt u een nabloeding of een wondinfectie krijgen. Ook komt het voor dat de wond niet goed geneest.

Heeft u nog vragen?

U kunt polikliniek Oncologie 2 bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.