Motor Evoked Potential (MEP)

Bij een MEP-onderzoek kijken we of de signalen vanuit de hersenen goed in de spieren aankomen.

Bij dit onderzoek gebruiken we een sterke magneet. Deze magneet houden we boven uw hoofd of nek. Er ontstaat dan een elektrische activatie van uw hersenen of ruggenmerg. Dit voelt aan als een klein stroomstootje zoals bij statische elektriciteit. Uw spieren spannen zich vervolgens vanzelf aan. Dat is een vreemd gevoel. De MEP levert informatie op over de zogenaamde centraal motorische banen.

De behandeling stap voor stap

 1. Er is voor dit onderzoek geen speciale voorbereiding nodig. Eventuele medicijnen kunt u gewoon blijven gebruiken, tenzij de arts die u behandelt anders aangeeft.

 2. U kunt op eigen gelegenheid naar het ziekenhuis en weer terug naar huis.

 3. Een laborant haalt u op uit de wachtkamer en brengt u naar de kamer waar het onderzoek zal plaatsvinden. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een arts en de laborant. U ontbloot het lichaamsdeel dat onderzocht moet worden. Omdat de temperatuur van uw armen en benen de onderzoeksresultaten beïnvloedt, worden uw armen en/of benen eerst opgewarmd met warm water. Daarna gaat u op een
  onderzoektafel liggen.

  U krijgt een nat, smal stuk klittenband rondom uw arm of been. De laborant plakt met pleisters electroden op de te onderzoeken spieren. De electroden zijn door middel van draden verbonden met registratie-apparatuur. Dan begint het eigenlijke onderzoek. Eén van de zenuwen wordt op verschillende plaatsen gestimuleerd met behulp van electrische schokjes. Deze schokjes zijn niet echt pijnlijk, maar kunnen wel een vervelend gevoel geven. Vervolgens worden de afstanden tussen de stimulatieplaatsen en de temperatuur van uw huid gemeten.

  Met deze gegevens wordt berekend hoe snel de onderzochte zenuw de schokjes geleidt. Afhankelijk van uw klachten en de bevindingen tijdens het onderzoek kan dit onderzoek worden herhaald bij andere zenuwen. Het kan zijn dat de arts één of meerdere spieren wil onderzoeken met zogenaamde naaldelectroden; dit is een naald ter grootte van een injectienaald. De arts brengt een naaldelectrode in de spier. Dit is enigszins pijnlijk en voelt als een prik. De naaldelectrode is door middel van een draad verbonden met registratie-apparatuur. De arts vraagt u de spier afwisselend te spannen en te ontspannen. De naaldelectrode registreert ondertussen de spieractiviteit. Via de registratie-apparatuur hoort u dan een knetterend geluid.

 4. Het onderzoek duurt ongeveer drie kwartier; een kwartier opwarmen gevolgd door een half uur onderzoek.

 5. De arts die u behandelt stuurt de uitslag naar uw huisarts of vertelt u de uitslag bij uw volgende polikliniekbezoek. Soms geeft de arts die het EMG-onderzoek heeft verricht u de uitslag meteen. Bent u opgenomen in het ziekenhuis, dan vertelt de
  zaalarts u de uitslag.

Heeft u nog vragen?

Als u voor of na het onderzoek vragen heeft, kunt u ons altijd bellen.