Leverablatie

Ablatie is een techniek waarbij met behulp van hoogfrequente golven de tumor(en) in de lever wordt verhit en op deze wijze vernietigd.

Een ablatie vindt plaats onder algehele narcose op de afdeling Radiologie. De procedure gebeurt onder CT-geleiding zodat de tumor op de juiste plaats kan worden aanprikt. Een enkele keer is het nodig om contrast via het infuus toe te dienen om de tumor goed zichtbaar te maken.

Bij ablatie wordt met een speciale naald in de levertumor geprikt. De punt van de naald wordt verhit, zodat de tumorcellen ter plaatse worden vernietigd. Dit proces kan meerdere keren herhaald worden totdat de hele tumor 'verhit' is inclusief een 1 cm brede rand normaal leverweefsel rondom de tumor. Op deze wijze is het risico dat er in het omliggende weefsel nog een tumorrest aanwezig is, zo klein mogelijk. Op de plaats van de tumor maakt uw lichaam bindweefsel aan; er ontstaat een litteken.
Afhankelijk van het aantal tumoren kan een ablatie meerdere keren herhaald worden.

Van de behandeling met ablatie voelt u naderhand weinig. Soms kunt u wat pijn hebben rechts boven in de buik of bij de insteekopening van de naald.

In het UMCG kan een ablatie ook met behulp van een robot worden uitgevoerd. AVROTROS maakte een programma over deze ingreep​.​