U trekt operatiekleding aan. Contactlenzen, bril, gebitsprothese, sieraden en piercings moeten uit of af. Soms krijgt u vooraf al pijnstillers. Ook krijgt u antibiotica om een ontsteking na het onderzoek te voorkomen. In de voorbereidingskamer krijgt u een infuus. Daarna gaat u naar de operatiekamer.
U krijgt een narcosemiddel via het infuus. Daardoor valt u in slaap en merkt niets van het kijkonderzoek. Soms krijgt u een blaaskatheter om urine af te voeren. Deze halen we meteen na het onderzoek weg, terwijl u nog onder narcose bent.
Tijdens het onderzoek maken we meestal 3 sneetjes van ongeveer 1 centimeter onder in uw buik. Via deze sneetjes kan de arts verschillende instrumenten in uw buikholte brengen, waaronder de kijkbuis. We blazen ook een speciaal gas, meestal koolzuurgas, in de buik. Zo kunnen we de organen in de buik beter zien. Via de kijkbuis kan de arts op een beeldscherm in uw buikholte kijken.
Soms maken we nog een 4e sneetje aan de zijkant van de buik. Dat doen we als we met een extra hulpinstrument beter zicht nodig hebben op de organen. Of om te kunnen opereren aan deze organen.
Afwijkingen zoals kleine verklevingen, oppervlakkige endometriose of een kleine cyste, halen we meteen weg. Als we grotere afwijkingen zien, maken we een nieuwe afspraak.
Als een kinderwens de reden is voor het onderzoek, krijgt u ook een instrument in de vagina. Via dat instrument spuiten we een blauwe vloeistof in de baarmoeder. Zo kunnen we zien of uw eileiders open zijn omdat de blauwe kleurstof dan via uw eileiders in uw buikholte loopt.
Het kijkonderzoek duurt ongeveer 1 uur.