Kijkonderzoek in de buikholte

Met dit onderzoek kunnen we de buikholte en de organen die daarin liggen bekijken, via een klein gaatje in de buik. Soms halen we ook meteen weefsel weg. Een kijkonderzoek in de buikholte heet ook wel een diagnostische laparoscopie.

In de buikholte liggen veel verschillende organen, zoals:

 • de maag
 • de nieren
 • de lever, galblaas en alvleesklier
 • de darmen
 • de baarmoeder, eileiders en eierstokken bij de vrouw

Met een diagnostische laparoscopie kunnen we via een klein sneetje in de buik, deze organen en de omgeving bekijken. Daarvoor gebruiken we een dunne kijkbuis, een laparoscoop.

Wanneer doen we dit onderzoek?

We doen een laparoscopie vaak om de oorzaak van buikpijn te onderzoeken. Dat kan bijvoorbeeld komen door een blindedarmontsteking of een inwendige bloeding. Of om te zien of een medicijn goed werkt.

Bij mannen kan het om problemen met de prostaat gaan. Bij vrouwen kunnen het problemen zijn zoals een gedraaide eierstok, endometriose, myomen, eileiderontsteking of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Of we bekijken de buikholte om het uitblijven van een zwangerschap te onderzoeken.

Met een laparoscopie kunnen we ook onderzoeken hoe uitgebreid een tumor is en of er uitzaaiingen zijn. Bijvoorbeeld bij maagkanker en alvleesklierkanker.

Ook kunnen we weefsel weghalen met een laparoscopie. Dit is dan een kijkoperatie in de buikholte.

Het onderzoek stap voor stap

 1. U krijgt u een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op het onderzoek voorbereidt. In de brief staat bijvoorbeeld ook tot hoe laat u mag eten en drinken.

  Voor dit kijkonderzoek gaat u onder narcose. U heeft daarom voor het onderzoek ook een afspraak met de anesthesioloog over de verdoving. Hiervoor gaat u naar de Pre Operatieve Polikliniek Anesthesiologie (POPA).

  Een verpleegkundige vertelt u over het onderzoek en de voorbereidingen.

 2. Meestal is het kijkonderzoek op het Operatief Dagbehandelingcentrum (ODBC). U wordt dus niet opgenomen in het ziekenhuis.

 3. U trekt operatiekleding aan. Contactlenzen, bril, gebitsprothese, sieraden en piercings moeten uit of af. Soms krijgt u vooraf al pijnstillers. Ook krijgt u antibiotica om een ontsteking na het onderzoek te voorkomen. In de voorbereidingskamer krijgt u een infuus. Daarna gaat u naar de operatiekamer.

  U krijgt een narcosemiddel via het infuus. Daardoor valt u in slaap en merkt niets van het kijkonderzoek. Soms krijgt u een blaaskatheter om urine af te voeren. Deze halen we meteen na het onderzoek weg, terwijl u nog onder narcose bent.

  Tijdens het onderzoek maken we meestal 3 sneetjes van ongeveer 1 centimeter onder in uw buik. Via deze sneetjes kan de arts verschillende instrumenten in uw buikholte brengen, waaronder de kijkbuis. We blazen ook een speciaal gas, meestal koolzuurgas, in de buik. Zo kunnen we de organen in de buik beter zien. Via de kijkbuis kan de arts op een beeldscherm in uw buikholte kijken.

  Soms maken we nog een 4e sneetje aan de zijkant van de buik. Dat doen we als we met een extra hulpinstrument beter zicht nodig hebben op de organen. Of om te kunnen opereren aan deze organen.

  Afwijkingen zoals kleine verklevingen, oppervlakkige endometriose of een kleine cyste, halen we meteen weg. Als we grotere afwijkingen zien, maken we een nieuwe afspraak.

  Als een kinderwens de reden is voor het onderzoek, krijgt u ook een instrument in de vagina. Via dat instrument spuiten we een blauwe vloeistof in de baarmoeder. Zo kunnen we zien of uw eileiders open zijn omdat de blauwe kleurstof dan via uw eileiders in uw buikholte loopt.

  Het kijkonderzoek duurt ongeveer 1 uur.

 4. Na het onderzoek gaat u naar de uitslaapkamer. Zodra u wakker bent, komt de behandelend arts bij u langs om te vertellen hoe het is gegaan en wat we hebben gezien. De arts vertelt u ook of er weefsel is weggehaald. De kleine wondjes zijn gehecht. Uw arts vertelt hoe u daarmee om moet gaan.

 5. Tijdens de vervolgafspraak op de polikliniek bepreken we de uitslag met u.

  In het laboratorium onderzoeken we het weefsel als dat weg is gehaald. De uitslag hiervan krijgt u binnen 1-2 weken van uw arts.

Veiligheid van het onderzoek

Een diagnostische laparoscopie is een veilig onderzoek. Door dit onderzoek te doen via kleine gaatjes in de buik, herstelt u sneller dan bij een 'open operatie'.

Betere zorg door samenwerking

Uw artsen en verpleegkundig specialisten werken intensief samen. Zo kijken er altijd meerdere mensen naar onderzoeksresultaten, en stellen we samen de diagnose na uitgebreid overleg in het behandelteam.