Hypertrofische cardiomyopathie: over de ziekte

Cardiomyopathie betekent letterlijk 'ziekte van de hartspier'. Bij hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is de hartspier verdikt.

Om te begrijpen wat er bij HCM met het hart gebeurt, beschrijven we eerst hoe het hart onder normale omstandigheden werkt.

De werking van het normale hart

Het hart is een krachtige pomp die bestaat uit spierweefsel (ook wel myocard genoemd). Het hart is verdeeld in:

  • Twee boezems, waar het bloed het hart binnenstroomt
  • Twee kamers van waaruit het bloed het lichaam wordt ingepompt

De rechterkant van het hart ontvangt zuurstofarm bloed en pompt dat naar de longen om zuurstof op te nemen en kooldioxide (een afvalproduct) af te geven. De linkerkant van het hart ontvangt zuurstofrijk bloed van de longen en pompt dit via de slagaders naar de rest van het lichaam. In het hart zitten vier kleppen die ervoor zorgen dat het bloed slechts één richting op kan stromen. De hartslag wordt vanuit een bepaald punt gestimuleerd, waardoor het hart samentrekt.

Normale hart naast het hypertrofische hart

Het hart bij hypertrofische cardiomyopathie (HCM)

Bij HCM bestaat er een verdikking van de hartspier. Hypertrofie betekent letterlijk verdikt. Het is een hartspierziekte (cardiomyopathie). Vaak is de linker kamer (de linker ventrikel) van het hart aangedaan, waarbij meestal de wand tussen de rechter kamer en de linker kamer verdikt is. De verdikte hartspier trekt meestal goed samen en pompt het meeste bloed uit het hart. Echter, de hartspier kan ook wel stijf zijn en slecht ontspannen, waardoor de linkerhartkamer minder goed volstroomt met bloed. De hoeveelheid bloed die de linkerhartkamer kan uitpompen is daardoor beperkt. Dit leidt tot een verminderend uitpompen van het bloed in de bloedsomloop.

Symptomen en complicatie bij HCM

Als u HCM heeft, kunt u een van de onderstaande ziekteverschijnselen of complicaties hebben:

  • hartkloppingen en flauwvallen
  • pijn op de borst
  • kortademigheid.

Het kan ook zo zijn dat u geen ziekteverschijnselen of complicaties heeft.

HCM en erfelijkheid

Erfelijk materiaal (genen) is opgebouwd uit DNA. Bij DNA-onderzoek wordt onderzoek verricht naar een verandering in het erfelijk materiaal, die HCM kan veroorzaken. We kennen verschillende stukken genen die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van HCM. Er zijn families waar een erfelijke aanleg verantwoordelijk is voor het ontstaan van HCM. Bij gemiddeld 90% van de mensen met HCM blijkt namelijk één of meer familieleden een milde of vroege vorm van HCM te hebben, soms zelfs zonder dat zij symptomen van de ziekte hebben.

Brochure 'Hypertrofische cardiomyopathie (HCM)'