Het coronavirus: hoe gaan we daarmee om?

We zetten alles op alles om het risico op besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk te maken voor patiënten, bezoekers en onze medewerkers. Dat gaat heel goed. Sinds februari hebben we 2.862 van onze 13.000 medewerkers getest. De afgelopen dagen zijn 41 medewerkers getest, niemand bleek besmet. In totaal zijn tot vandaag 95 medewerkers besmet of besmet geweest. Het UMCG is veilig voor u als patiënt of bezoeker.

Controle op besmetting bij alle ingangen

Om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) zoveel mogelijk te voorkomen, controleren we alle patiënten en bezoekers die het UMCG in willen. Dit doen we bij alle ingangen. We stellen een paar vragen voordat u naar binnen kunt. Bijvoorbeeld waar u vandaan komt, of u de afgelopen 14 dagen contact heeft gehad met een persoon met het coronavirus en of u luchtwegklachten heeft. Luchtwegklachten zijn verkouden, niesen of hoesten, keelpijn en kortademig.

Informatie voor patiënten

We zijn druk bezig om weer meer gewone zorg op de poliklinieken mogelijk te maken. De veiligheid van patiënten en medewerkers staat daarbij voorop. Daarom kijken we bijvoorbeeld naar slimme looproutes en plekken voor plexiglas.

Maar niet alle afspraken gaan door zoals u gewend bent. Sommige worden verplaatst naar een ander moment. Andere afspraken zijn veranderd in een telefonische afspraak. En als het kan, krijgt u een video-afspraak. 

Maakt u zich zorgen? Of heeft u gezondheidsklachten? Bel dan uw huisarts of uw behandelaar. Ook als u geen afspraak heeft.  

 • We bellen de patiënten die een afspraak bij een polikliniek hebben. We bekijken per afspraak wat we kunnen doen:

  • de afspraak kan een telefonische afspraak worden
  • we verplaatsen de afspraak naar een ander moment
  • de afspraak gaat door. Als u luchtwegklachten en/of koorts heeft, dan is uw afspraak bij de Corona polikliniek

  Luchtwegklachten zijn:

  • verkouden
  • niesen of hoesten
  • keelpijn
  • kortademigheid

  Gaat uw afspraak door?

  Gaat uw afspraak door? Dan bellen we u 2 dagen van tevoren nog een keer. U krijgt dan ook informatie over wat u moet doen als u plotseling klachten krijgt die bij corona kunnen passen. 

  Als u naar de polikliniek komt, kom dan alleen. Gaat dat echt niet, dan mag u één volwassene meenemen. Jonge kinderen mogen niet mee.

  Controle bij de ingangen

  Voor de zekerheid controleren we ook weer bij de ingangen van het UMCG of u luchtwegklachten en/of koorts heeft. Als dat zo is, gaat u eerst naar de Corona polikliniek. Dit is een tijdelijke polikliniek voor patiënten met klachten met een afspraak op één van onze andere poliklinieken. 


 • Heeft u luchtwegklachten en/of koorts, maar uw afspraak moet doorgaan? Dan is uw afspraak bij de Corona polikliniek. Hier onderzoeken we of u misschien het coronavirus heeft. Daarna is de afspraak waar u eigenlijk voor komt. De polikliniek is voor patiënten:

  • die al patiënt bij ons zijn 
  • voor wie uitstel van de behandeling of het onderzoek niet mogelijk is om medische redenen
  • voor wie een telefonische afspraak niet mogelijk is om medische redenen
  • van wie de huisarts de afspraak niet kan overnemen

  De polikliniek heeft een eigen ingang. Deze is gescheiden van andere poliklinieken en verpleegafdelingen. Dit doen we om verspreiding van het virus in het UMCG te voorkomen. 


 • Heeft u een afspraak voor een operatie of behandeling en gaat u daarvoor onder narcose? Ook dan testen we u eerst op COVID-19. Dit doen we om de kans op besmetting bij uw zorgverleners te voorkomen.

  De patiënten voor wie dit geldt, bellen we 2 dagen van tevoren. De test is een dag vóór de operatie of de behandeling. Dit betekent voor sommige patiënten dat ze een keertje extra naar het UMCG gaan. 


 • Bent u besmet met het nieuwe coronavirus en komt u met een taxi naar het UMCG? Of hoest u, bent u verkouden of heeft u koorts, maar u bent nog niet getest op het virus? Lees dan eerst de regels van het RIVM over taxivervoer van COVID-19 patiënten.


Informatie voor bezoekers

 • We hebben de strenge regels voor bezoek aan patiënten in het UMCG een beetje versoepeld. Wilt u op bezoek komen bij een patiënt in het UMCG dan gelden de volgende voorwaarden:

  • Opgenomen patiënten mogen één volwassen bezoeker per dag ontvangen.
  • Een patiënt mag ook bezoek van 1 kind ontvangen, als dat kind alleen kan komen.
  • U komt niet als u koorts heeft of luchtwegklachten zoals verkoudheid, niesen of hoesten, keelpijn en kortademigheid.
  • U krijgt bij de ingang een chirurgisch mondneusmasker als u: 
   • zonder persoonlijke beschermingsmiddelen contact hebt gehad met een persoon met COVID-19,
   • de afgelopen 14 dagen buiten de 3 noordelijke provincies en Overijssel bent geweest.

  Voor bezoek aan COVID-afdelingen geldt:

  • u maakt van tevoren een afspraak,
  • iedere patiënt mag 2 keer per week dezelfde bezoeker ontvangen,
  • wij controleren vooraf of u:
   • koorts heeft of luchtwegklachten zoals verkoudheid, niesen of hoesten, keelpijn en kortademigheid, 
   • zonder beschermingsmiddelen contact hebt gehad met een persoon met COVID-19, 
   • de afgelopen 14 dagen buiten de 3 noordelijke provincies en Overijssel bent geweest.   

  Bezoek aan kinderen

  Kinderen mogen alleen bezoek krijgen van één van beide ouders, zolang die niet onder het bovenstaande valt.

  Bezoek aan kraamafdeling en verloskunde

  Op de verpleegafdelingen L3 en K3 mag alleen de partner op bezoek komen.


 • Tot 1 juni gaan alle bijeenkomsten in het UMCG niet door. Het UMCG volgt hiervoor het landelijk beleid.


 • Het UMCG heeft samen met de RUG besloten alle fysieke onderwijsbijeenkomsten tot september uit te stellen. Onderwijs wordt zoveel mogelijk online aangeboden. Studenten worden vanuit hun opleidingen over de maatregelen geïnformeerd.
  Lees hier meer informatie over de gevolgen voor zorgopleidingen, stages en bij- en nascholingen.


Hoe kan ik het UMCG helpen?

We krijgen van alle kanten hulp aangeboden. Mensen bieden de helpende hand en we krijgen veel spullen. Het gaat zo goed dat we eigenlijk geen spullen of mensen meer nodig hebben. Behalve medische hulpmiddelen. Die kunnen we nog wel goed gebruiken. U kunt deze medische hulpmiddelen naar het Rode Kruis brengen. Iedereen enorm bedankt voor het gulle aanbod!

Wilt u de medewerkers een hart onder de riem steken? Dat kan via ergaatnietsbovenzorg.nl. Die berichtjes zien we op de informatieschermen in het ziekenhuis.

Meest gestelde vragen

Hieronder leest u de meest gestelde vragen aan het UMCG. Meer informatie staat op de website van het RIVM.

 • Er is nu geen reden voor het algemeen publiek om mondkapjes te dragen. We houden ons in het UMCG namelijk ook aan de 1,5 meter afstand. Alleen zorgmedewerkers die binnen 1,5 meter van de patiënt komen en zorgmedewerkers die werken met (mogelijk) besmette patiënten dragen mondkapjes.

  Bezoekers van patiënten krijgen bij de ingang een chirurgisch mondneusmasker als ze: 

  • zonder persoonlijke beschermingsmiddelen contact hebben gehad met een persoon met COVID-19,
  • de afgelopen 14 dagen buiten de 3 noordelijke provincies en Overijssel zijn geweest.

 • Veel mensen hebben in deze periode last van hooikoortsklachten. Je niest bijvoorbeeld een stuk vaker. Hoe weet je nu of dat niezen wel of niet met je hooikoorts te maken heeft of dat het mogelijk door een besmetting met het coronavirus komt? Allergoloog Hanneke Oude Elberink van het UMCG legt uit hoe je weet of je klachten niets te maken hebben met corona


 • Patiënten met verminderde weerstand moeten extra oppassen. Hun kans op besmetting met het coronavirus is net zo groot als bij mensen met een normale afweer. Maar, hun kans op een ernstige longontsteking is wél hoger. Daarom is het voorkómen van infecties extra belangrijk. Lees meer op onze pagina met tips en adviezen voor patiënten met verminderde weerstand.


 • Ja, u mag post sturen naar uw familielid of vriend die in het UMCG is opgenomen. Wat we liever niet willen, zijn enorme kaartenacties voor onze patiënten. Onze UMCG-postbezorgers moeten dan veel extra rondes maken. We willen ook binnen het ziekenhuis zo min mogelijk contact tussen mensen. Zo verkleinen we de kans op besmetting.


 • We hebben altijd al heel strenge regels voor schoonmaak. Die gelden nu ook. Extra schoonmaken is niet nodig. Er zijn vaste afspraken over wat zorgverleners schoon moeten maken en er zijn regels  voor schoonmakers over het schoonmaken en desinfecteren van ruimtes.


 • Alle UMCG-medewerkers houden zich uiteraard aan de basishygiëne: handen wassen en beschermend materiaal en kleding dragen als dat nodig is. Dit gebeurt altijd al. Extra beschermende maatregelen zijn op dit moment niet nodig.

  Medewerkers van het UMCG die in gebieden zijn geweest waar veel besmettingen zijn vastgesteld, moeten zich melden. Als zij geen klachten hebben, kunnen zij gewoon aan het werk. Als zij wel klachten hebben (koorts en hoesten of kortademigheid) dan bekijken we per persoon of iemand aan het werk kan of beter thuis kan blijven.

  Medewerkers mogen geen zakelijke reizen meer maken. Congressen, symposia en werkbezoeken in binnen- en buitenland zijn niet meer toegestaan. Ook we vragen onze medewerkers privé zo weinig mogelijk te reizen.

  Het UMCG neemt soms strengere maatregelen dan het RIVM. Alex Friedrich legt in de video hieronder uit waarom dat is.


 • Het UMCG is goed voorbereid op de opvang van patiënten met het nieuwe coronavirus of een vergelijkbaar virus. We hebben hiervoor heldere afspraken (protocollen). We verplegen (mogelijk) besmette patiënten streng gescheiden van andere patiënten in aparte kamers: de isolatiekamers. We hebben beschermende materialen zoals mondkapjes, spatbrillen, enzovoort. Maar vooral hebben we de kennis in huis van artsen-microbioloog, infectiologen, moleculair biologen en deskundigen infectiepreventie.


 • We hebben patiënten met het coronavirus opgenomen op de Intensive Care en op een paar verpleegafdelingen. Deze patiënten scheiden we streng van andere patiënten en bezoekers. Zo kan het virus zich niet verder verspreiden via onze medewerkers en via andere patiënten. We behandelen alle patiënten volgens vaste regels. Alle medewerkers zijn hierop voorbereid en getraind. Bekijk ook onze video over een isolatiekamer in het UMCG.


 • Mensen die uit een besmet gebied komen en die klachten krijgen in de 14 dagen na terugkomst moeten binnen blijven. Ook moeten contact opnemen met hun huisarts. Alle huisartsen, ambulancediensten en GGD’en weten wat ze moeten doen als iemand mogelijk besmet is met het nieuwe coronavirus. Het RIVM en/of de GGD kan eisen dat iemand eerst in quarantaine (thuis) blijft als hij uit een besmet gebied komt. Dit duurt totdat duidelijk is dat hij niet besmet is met het virus.


 • Ja. We steriliseren FFP2 mondkapjes na gebruik. Uit onderzoek blijkt dat we ze dan weer veilig kunnen gebruiken. 


 • Wij kijken goed naar wie we wel en wie we niet testen. We testen onze patiënten, maar ook ons personeel dat belangrijk is voor de zorg op dit moment. Op de video hieronder vertelt Alex Friedrich meer over ons testbeleid.

  Wij testen meer mensen dan de rest van Nederland. Dat kan omdat we een voorraad hebben voor een langere tijd, omdat garantie van leveringen niet bestaat.

  En onze analisten en labmedewerkers werken keihard en draaien extra diensten, dat mag ook gezegd!

  We kregen naar aanleiding van het artikel in de Groene Amsterdammer verschillende vragen over ons testbeleid


Bijgewerkt 27 mei 2020

Aantal opgenomen patiënten met corona-besmetting

Er zijn 5 patiënten met corona-besmetting opgenomen in het UMCG. Deze patiënten liggen op de speciaal daarvoor vrijgemaakte verpleegafdeling. Er ligt niemand meer op de IC.