Het coronavirus: hoe gaan we daarmee om?

Op deze pagina vindt u alle informatie over hoe we in het UMCG omgaan met het coronavirus (COVID-19). We zetten alles op alles om het risico op besmetting met het coronavirus te voorkomen voor patiënten, bezoekers en onze medewerkers.

Controle op besmetting bij alle ingangen

Om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) zoveel mogelijk te voorkomen, controleren we alle patiënten en bezoekers die het UMCG in willen. Dit doen we bij alle ingangen. We stellen een paar vragen voordat u naar binnen kunt. Bijvoorbeeld waar u vandaan komt, of u de afgelopen 14 dagen contact heeft gehad met een persoon met het coronavirus en of u luchtwegklachten heeft. Luchtwegklachten zijn verkouden, niesen of hoesten, keelpijn en kortademig.

Informatie voor patiënten

Door het nieuwe coronavirus gaan niet alle afspraken door zoals u gewend bent.

 • We bellen de patiënten die een afspraak bij een polikliniek hebben. We bekijken per afspraak wat we kunnen doen:

  • de afspraak kan een telefonische afspraak worden
  • we verplaatsen de afspraak naar een ander moment
  • de afspraak gaat door. Als u luchtwegklachten en/of koorts heeft, dan is uw afspraak bij de Corona polikliniek

  Luchtwegklachten zijn:

  • verkouden
  • niesen of hoesten
  • keelpijn
  • kortademigheid

  Gaat uw afspraak door? Kom dan alleen. Gaat dat echt niet, dan mag u één volwassene meenemen. Jonge kinderen mogen niet mee.

  Voor de zekerheid controleren we ook weer bij de ingangen van het UMCG of u luchtwegklachten en/of koorts heeft. Als dat zo is, gaat u eerst naar de Corona polikliniek. Dit is een tijdelijke polikliniek voor patiënten met klachten met een afspraak op één van onze andere poliklinieken. 


 • Heeft u luchtwegklachten en/of koorts, maar uw afspraak moet doorgaan? Dan is uw afspraak bij de Corona polikliniek. Hier onderzoeken we of u misschien het coronavirus heeft. Daarna is de afspraak waar u eigenlijk voor komt. De polikliniek is voor patiënten:

  • die al patiënt bij ons zijn 
  • voor wie uitstel van de behandeling of het onderzoek niet mogelijk is om medische redenen
  • voor wie een telefonische afspraak niet mogelijk is om medische redenen
  • van wie de huisarts de afspraak niet kan overnemen

  De polikliniek heeft een eigen ingang. Deze is gescheiden van andere poliklinieken en verpleegafdelingen. Dit doen we om verspreiding van het virus in het UMCG te voorkomen. 


 • Heeft u een afspraak voor een operatie of behandeling en gaat u daarvoor onder narcose? Ook dan testen we u eerst op COVID-19. Dit doen we om de kans op besmetting bij uw zorgverleners te voorkomen.

  De patiënten voor wie dit geldt, bellen we 2 dagen van tevoren. De test is een dag vóór de operatie of de behandeling. Dit betekent voor sommige patiënten dat ze een keertje extra naar het UMCG gaan. 


 • Bent u besmet met het nieuwe coronavirus en komt u met een taxi naar het UMCG? Of hoest u, bent u verkouden of heeft u koorts, maar u bent nog niet getest op het virus? Lees dan eerst de regels van het RIVM over taxivervoer van COVID-19 patiënten.


Informatie voor bezoekers

 • Patiënten die in het UMCG zijn opgenomen en die het coronavirus hebben, mogen geen bezoek ontvangen. Dit is hartverscheurend. Maar contact met de familie is gelukkig mogelijk dankzij de vele tablets die we hebben gekregen.

  Het bezoek aan andere patiënten in het UMCG is beperkt. Opgenomen patiënten mogen één volwassen bezoeker per dag ontvangen.

  Kom niet op bezoek als u: 

  • van buiten de 3 noordelijke provincies komt
  • de afgelopen 14 dagen contact heeft gehad met iemand met het coronavirus
  • koorts heeft of luchtwegklachten zoals verkouden, niesen of hoesten, keelpijn en kortademigheid

  Voor de zekerheid stellen we iedereen die op bezoek wil komen, deze vragen ook bij alle ingangen van het UMCG. 

  Bezoek aan kinderen

  Kinderen mogen alleen bezoek krijgen van hun ouders, zolang die ouders niet onder het bovenstaande vallen.

  Bezoek aan kraamafdeling en verloskunde

  Op de verpleegafdelingen L3 en K3 mag alleen de partner op bezoek komen.


 • Tot 1 juni gaan alle bijeenkomsten in het UMCG niet door. Dus ook alle lezingen van de Medische Publieksacademie en de Medische Jeugdacademie in april zijn afgelast. Het UMCG volgt hiervoor het landelijk beleid.


 • Het UMCG heeft samen met de RUG besloten alle fysieke onderwijsbijeenkomsten tot september uit te stellen. Onderwijs wordt zoveel mogelijk online aangeboden. Studenten worden vanuit hun opleidingen over de maatregelen geïnformeerd.
  Lees hier meer informatie over de gevolgen voor zorgopleidingen, stages en bij- en nascholingen.


Hoe kan ik het UMCG helpen?

We krijgen van alle kanten hulp aangeboden. Mensen bieden de helpende hand en we krijgen veel spullen. Het gaat zo goed dat we eigenlijk geen spullen of mensen meer nodig hebben. Behalve medische hulpmiddelen. Die kunnen we nog wel goed gebruiken. U kunt deze medische hulpmiddelen naar het Rode Kruis brengen. 

Iedereen enorm bedankt voor het gulle aanbod! 

Meest gestelde vragen

Hieronder leest u de meest gestelde vragen aan het UMCG. Meer informatie staat op de website van het RIVM.

 • Ja, u mag post sturen naar uw familielid of vriend die in het UMCG is opgenomen. Wat we liever niet willen, zijn enorme kaartenacties voor onze patiënten. Onze UMCG-postbezorgers moeten dan veel extra rondes maken. We willen ook binnen het ziekenhuis zo min mogelijk contact tussen mensen. Zo verkleinen we de kans op besmetting.


 • Het UMCG is goed voorbereid op de opvang van patiënten met het nieuwe coronavirus of een vergelijkbaar virus. We hebben hiervoor heldere afspraken (protocollen). We verplegen (mogelijk) besmette patiënten streng gescheiden van andere patiënten in aparte kamers: de isolatiekamers. We hebben beschermende materialen zoals mondkapjes, spatbrillen, enzovoort. Maar vooral hebben we de kennis in huis van artsen-microbioloog, infectiologen, moleculair biologen en deskundigen infectiepreventie.


 • Alle UMCG-medewerkers houden zich uiteraard aan de basishygiëne: handen wassen en beschermend materiaal en kleding dragen als dat nodig is. Dit gebeurt altijd al. Extra beschermende maatregelen zijn op dit moment niet nodig.

  Medewerkers van het UMCG die in gebieden zijn geweest waar veel besmettingen zijn vastgesteld, moeten zich melden. Als zij geen klachten hebben, kunnen zij gewoon aan het werk. Als zij wel klachten hebben (koorts en hoesten of kortademigheid) dan bekijken we per persoon of iemand aan het werk kan of beter thuis kan blijven.

  Medewerkers mogen geen zakelijke reizen meer maken. Congressen, symposia en werkbezoeken in binnen- en buitenland zijn niet meer toegestaan. Ook we vragen onze medewerkers privé zo weinig mogelijk te reizen.


 • We hebben altijd al heel strenge regels voor schoonmaak. Die gelden nu ook. Extra schoonmaken is niet nodig. Er zijn vaste afspraken over wat zorgverleners schoon moeten maken en er zijn regels  voor schoonmakers over het schoonmaken en desinfecteren van ruimtes.


 • Er is nu geen reden voor het algemeen publiek om mondkapjes te dragen. We houden ons in het UMCG namelijk ook aan de 1,5 meter afstand. Alleen zorgmedewerkers die werken met (mogelijk) besmette patiënten dragen mondkapjes. Op verpleegafdelingen zijn mondkapjes voor bezoekers die zelf hoesten of kortademig zijn en bij een patiënt op bezoek gaan.


 • De overheid heeft mondmaskers in China gekocht. De NOS meldde zaterdag 28 maart dat veel van die mondmaskers niet goed zijn. Het UMCG heeft deze maskers ook, maar we hebben ze niet gebruikt. 


 • Ja. We steriliseren FFP2 mondkapjes na gebruik. Uit onderzoek blijkt dat we ze dan weer veilig kunnen gebruiken. 


 • Daar zijn een paar redenen voor:

  • Wij kijken goed naar wie we wel en wie we niet testen. We testen onze patiënten, maar ook ons personeel dat belangrijk is voor de zorg op dit moment. En natuurlijk om het virus zo veel mogelijk in te dammen.
  • We hebben een voorraad voor een langere tijd in huis, omdat garantie van leveringen niet bestaat.

  En onze analisten en labmedewerkers werken keihard en draaien extra diensten, dat mag ook gezegd!

  We kregen naar aanleiding van het artikel in de Groene Amsterdammer verschillende vragen over ons testbeleid


 • We hebben patiënten met het coronavirus opgenomen op de Intensive Care en op een paar verpleegafdelingen. Deze patiënten scheiden we streng van andere patiënten en bezoekers. Zo kan het virus zich niet verder verspreiden via onze medewerkers en via andere patiënten. We behandelen alle patiënten volgens vaste regels. Alle medewerkers zijn hierop voorbereid en getraind. Bekijk ook onze video over een isolatiekamer in het UMCG.


 • Patiënten met verminderde weerstand moeten extra oppassen. Hun kans op besmetting met het coronavirus is net zo groot als bij mensen met een normale afweer. Maar, hun kans op een ernstige longontsteking is wél hoger. Daarom is het voorkómen van infecties extra belangrijk. Lees meer op onze pagina met tips en adviezen voor patiënten met verminderde weerstand.


 • Mensen die uit een besmet gebied komen en die klachten krijgen in de 14 dagen na terugkomst moeten binnen blijven. Ook moeten contact opnemen met hun huisarts. Alle huisartsen, ambulancediensten en GGD’en weten wat ze moeten doen als iemand mogelijk besmet is met het nieuwe coronavirus. Het RIVM en/of de GGD kan eisen dat iemand eerst in quarantaine (thuis) blijft als hij uit een besmet gebied komt. Dit duurt totdat duidelijk is dat hij niet besmet is met het virus.


Afdelingen gesloten

Orthodontie is gesloten tot en met 28 april. 

 

Bijgewerkt 10 april 2020

Aantal opgenomen patiënten met corona-besmetting

Er zijn 55 patiënten met corona-besmetting opgenomen in het UMCG. 44 van hen liggen op de Intensive Care. De anderen liggen op de speciaal daarvoor vrijgemaakte verpleegafdeling.

Aantal besmette UMCG-medewerkers

Van de 2215 medewerkers die we getest hebben, bleken 84 collega's besmet met het nieuwe coronavirus. Voor de 5de dag op rij is daar niemand bij gekomen. Gelukkig hebben ze allemaal milde klachten, sommigen zijn inmiddels hersteld en weer aan het werk.