Het coronavirus: hoe gaan we daarmee om?

Het is veilig om naar het UMCG te komen. Hieronder leest u welke maatregelen wij nemen om verspreiding van het virus te voorkomen. En welke regels er gelden wanneer u naar het UMCG komt. Uw geplande afspraken gaan door. Als uw afspraak niet doorgaat, dan nemen we contact met u op.

Algemene regels

 • Desinfecteer uw handen bij de ingang van het UMCG en bij de ruimte waar u moet zijn in het UMCG. Bekijk op YouTube hoe je dat doet.
 • U hoeft geen mondneusmasker meer te dragen, maar dit mag natuurlijk wel. Draag wel een mondneusmasker als u luchtwegklachten heeft, zoals hoesten of een verkoudheid.
 • Omdat de coronabesmettingen stijgen, dragen onze zorgverleners weer een mondneusmasker. Zo zorgen we er voor dat het virus zich niet in het ziekenhuis kan verspreiden.
 • We schudden geen handen. We begroeten u graag met een warme glimlach, vriendelijke zwaai of korte groet. Zo verkleinen we de kans op het verspreiden van virussen en bacteriën.
 • U hoeft geen 1,5 meter afstand meer te houden, maar geef elkaar wel de ruimte.
 • Komt u op bezoek in het UMCG en wilt u zeker weten dat u de patiënt niet besmet? Doe dan een zelftest voordat u op bezoek komt.
 • Door corona is het erg druk in de zorg. U moet daarom soms helaas langer wachten op een afspraak op de polikliniek. We proberen uw afspraak zo snel mogelijk in te plannen. We vragen u hiervoor uw begrip.

  Als u een afspraak heeft op een polikliniek kunt u gewoon komen. Als uw afspraak niet doorgaat, dan nemen we contact met u op. Heeft u luchtwegklachten, zoals hoesten of een verkoudheid? Draag dan een mondneusmasker.


 • Uw geplande afspraak voor een operatie of behandeling gaat door. Als uw afspraak niet doorgaat, dan nemen we contact met u op.

  Bel de afdeling 2 dagen voor uw operatie of behandeling als u klachten heeft die horen bij het coronavirus, zoals:

  • verkouden
  • niesen
  • hoesten
  • keelpijn
  • kortademigheid
  • geur- en smaakverlies
  • koorts, uw temperatuur is hoger dan 38 graden

  Bel ons ook als u:

  • thuis in quarantaine bent omdat dit moet van de GGD.

 • Bent u besmet met het nieuwe coronavirus en komt u met een taxi naar het UMCG? Of hoest u, bent u verkouden of heeft u koorts, maar u bent nog niet getest op het virus? Lees dan eerst de regels van het RIVM over taxivervoer van COVID-19 patiënten.


 • Op bezoek bij een patiënt

  Bezoek is weer onbeperkt mogelijk. Kijk op de website welke bezoekregels en bezoektijden er zijn. Heeft u luchtwegklachten, zoals hoesten of een verkoudheid? Dan vragen wij u om thuis te blijven.

  Bezoek aan afdelingen E2, B4 en het Dagcentrum Comprehensive Cancer Center

  Voor deze afdelingen gelden strengere regels. Bel met (050) 361 23 82 voor meer informatie.


Meest gestelde vragen

Hieronder leest u de meest gestelde vragen aan het UMCG. Meer informatie staat op de website van het RIVM.

 • Doordat het aantal coronabesmettingen hoog is, moeten ziekenhuizen bepaalde medisch specialistische zorg uittellen. Informatie over wachttijden vindt je online op ZorgkaartNederland.

  Je behandelaar informeert je over wanneer je aan de beurt bent. Als je wilt weten of je mogelijk ergens anders sneller geholpen kan worden, dan kan de zorgverzekeraar je hiermee helpen. Wil je na overleg met je zorgverzekeraar in een ander ziekenhuis of kliniek behandeld worden? Neem dan contact op met je behandelaar.

  Veel gestelde vragen van patiënten over inhaalzorg

  Sta ik nog (wel) op de wachtlijst?

  Als wij je eerder hebben laten weten dat je op de wachtlijst staat, kun je er vanuit gaan dat je nog steeds op de wachtlijst staat. Je kan als je onzeker daarover bent, contact met ons opnemen.

  Moet ik zelf bellen of word ik gebeld?

  Wij informeren je over wanneer je aan de beurt bent.

  Wanneer word ik geholpen?

  Als wij je eerder hebben laten weten dat je op de wachtlijst staat, kun je er vanuit gaan dat we je informeren over wanneer je aan de beurt bent. Ook kun je informatie over wachttijden vinden op ZorgkaartNederland

  Bij welk ziekenhuis of kliniek kan ik het snelste terecht?

  Je kunt de wachttijden van alle ziekenhuizen en klinieken vinden op ZorgkaartNederland. Als je hulp nodig hebt bij het vinden van een ziekenhuis of kliniek met een kortere wachttijd, kun je contact opnemen met de afdeling Zorgbemiddeling van je zorgverzekeraar.

  Mag ik naar het ziekenhuis of kliniek als ik nog niet (volledig) gevaccineerd ben?

  Natuurlijk zien we in het ziekenhuis en de kliniek graag dat iedereen volledig gevaccineerd is. Maar als dat onverhoopt niet het geval is, kan dat je er nog steeds terecht. Houdt wel rekening met de geldende maatregelen.


 • Patiënten met verminderde weerstand moeten extra oppassen. Hun kans op besmetting met het coronavirus is net zo groot als bij mensen met een normale afweer. Maar, hun kans op een ernstige longontsteking is wél hoger. Daarom is het voorkómen van infecties extra belangrijk. Lees meer op onze pagina met tips en adviezen voor patiënten met verminderde weerstand.


 • Om besmetting met het coronavirus te voorkomen, is het belangrijk uw handen goed te desinfecteren. De video hieronder toont u hoe.

  Voorkom droge handen en handeczeem

  Door vaak wassen en desinfecteren kunt u droge handen en zelfs ernstig handeczeem krijgen. De afdeling Dermatologie heeft daarom adviezen opgesteld.

  Handeczeem

  Bij handeczeem is uw huid is droog, rood en geïrriteerd en geeft soms een jeukend of trekkend gevoel. Ook kunnen er kloofjes of blaasjes op uw handen zitten. De klachten beginnen vaak op de bovenkant van de hand, tussen de vingers of op de vingertoppen.

  Behandeling

  Gebruik bij het handen wassen lauwwarm water met een milde zeep. Het liefst zeep zonder parfum. Droog uw handen daarna goed af door uw handen droog te deppen met een handdoek.

  Een beschadigde huid herstelt sneller als u een neutrale aanvettende zalf of crème gebruikt. Het liefst een zonder parfum. U koopt deze bij de apotheek of drogist.

  Smeer de zalf of crème meerdere keren per dag op uw handen. Smeer niet een te dikke laag. U kunt de aanvettende zalf of crème blijven gebruiken als uw huid weer is hersteld.

  Bent u thuis, probeer uw handen dan zo veel mogelijk te beschermen. Doe bijvoorbeeld handschoenen aan als u huishoudelijk werk doet waarbij uw handen nat worden. Zorg dat uw handen helemaal droog zijn voor u de handschoenen aantrekt. Draag de handschoenen zo kort mogelijk.

  Helpt dit niet genoeg?

  Blijft u klachten houden, neem dan contact op met uw huisarts. Die kan beoordelen of u een behandeling nodig heeft.


  Video bekijken Scannen