Het coronavirus en andere luchtwegvirussen: hoe gaan we daarmee om?

Het is veilig om naar het UMCG te komen. Hieronder leest u welke regels er gelden wanneer u naar het UMCG komt. Uw geplande afspraken gaan door. Als uw afspraak niet doorgaat, dan nemen we contact met u op.

Algemene regels

  • Desinfecteer uw handen bij de ingang van het UMCG en bij de ruimte waar u moet zijn in het UMCG. Bekijk op YouTube hoe u dat doet.
  • Als u luchtwegklachten heeft, zoals hoesten of een verkoudheid, draag dan op alle zorglocaties (verpleegafdelingen, poliklinieken, functiecentra etc.) in het hele UMCG een mondneusmasker. Dit masker kunt u krijgen bij de ingangen of bij de balie als u een afdeling of polikliniek binnengaat.
  • We schudden geen handen. We begroeten u graag met een warme glimlach, vriendelijke zwaai of korte groet. Zo verkleinen we de kans op het verspreiden van virussen en bacteriën.
  • U hoeft geen 1,5 meter afstand meer te houden, maar geef elkaar wel de ruimte.
  • Als u een afspraak heeft op een polikliniek kunt u gewoon komen. Als uw afspraak niet doorgaat, dan nemen we contact met u op. Heeft u luchtwegklachten, zoals hoesten of een verkoudheid? Draag dan een mondneusmasker.

  • Uw geplande afspraak voor een operatie of behandeling gaat door. Als uw afspraak niet doorgaat, dan nemen we contact met u op.

    Bel de afdeling 2 dagen voor uw operatie of behandeling als u klachten heeft die horen bij het coronavirus, zoals:

    • verkouden
    • niesen
    • hoesten
    • keelpijn
    • kortademigheid
    • geur- en smaakverlies
    • koorts, uw temperatuur is hoger dan 38 graden
  • Op bezoek bij een patiënt

    Kijk op de website welke bezoekregels en bezoektijden er zijn. Heeft u luchtwegklachten, zoals hoesten of een verkoudheid? Dan vragen wij u om thuis te blijven. Komt u toch op bezoek? Draag dan overal in het UMCG een mondneusmasker. 

    Bezoek aan afdelingen E2, D1 en het Dagcentrum Comprehensive Cancer Center

    Voor deze afdelingen gelden andere regels. Bel met (050) 361 23 82 voor meer informatie.

Meest gestelde vragen

Hieronder leest u de meest gestelde vragen aan het UMCG. 

  • Uw behandelaar informeert u over wanneer u aan de beurt bent. Als u wilt weten of u mogelijk ergens anders sneller geholpen kunt worden, dan kan de zorgverzekeraar u hiermee helpen. Wilt u na overleg met uw zorgverzekeraar in een ander ziekenhuis of kliniek behandeld worden? Neem dan contact op met uw behandelaar.

    Veel gestelde vragen van patiënten over inhaalzorg

    Sta ik nog (wel) op de wachtlijst?

    Als wij u eerder hebben laten weten dat u op de wachtlijst staat, kunt u er vanuit gaan dat u nog steeds op de wachtlijst staat. U kan als u onzeker daarover bent, contact met ons opnemen. Ook kunt u informatie over wachttijden vinden op ZorgkaartNederland.

    Moet ik zelf bellen of word ik gebeld?

    Wij informeren u over wanneer u aan de beurt bent.

    Bij welk ziekenhuis of kliniek kan ik het snelste terecht?

    U kunt de wachttijden van alle ziekenhuizen en klinieken vinden op ZorgkaartNederland. Als u hulp nodig heeft bij het vinden van een ziekenhuis of kliniek met een kortere wachttijd, kunt u contact opnemen met de afdeling Zorgbemiddeling van uw zorgverzekeraar.

    Mag ik naar het ziekenhuis of kliniek als ik nog niet (volledig) gevaccineerd ben?

    Natuurlijk zien we in het ziekenhuis en de kliniek graag dat iedereen volledig gevaccineerd is. Maar als dat onverhoopt niet het geval is, kunt u er nog steeds terecht. Houdt wel rekening met de geldende maatregelen.

  • Patiënten met verminderde weerstand moeten extra oppassen. Hun kans op besmetting met het coronavirus is net zo groot als bij mensen met een normale afweer. Maar, hun kans op een ernstige longontsteking is wél hoger. Daarom is het voorkómen van infecties extra belangrijk. 

  • Om besmetting met het coronavirus te voorkomen, is het belangrijk uw handen goed te desinfecteren.

    Voorkom droge handen en handeczeem

    Door vaak wassen en desinfecteren kunt u droge handen en zelfs ernstig handeczeem krijgen. De afdeling Dermatologie heeft daarom adviezen opgesteld.

    Handeczeem

    Bij handeczeem is uw huid is droog, rood en geïrriteerd en geeft soms een jeukend of trekkend gevoel. Ook kunnen er kloofjes of blaasjes op uw handen zitten. De klachten beginnen vaak op de bovenkant van de hand, tussen de vingers of op de vingertoppen.

    Behandeling

    Gebruik bij het handen wassen lauwwarm water met een milde zeep. Het liefst zeep zonder parfum. Droog uw handen daarna goed af door uw handen droog te deppen met een handdoek.

    Een beschadigde huid herstelt sneller als u een neutrale aanvettende zalf of crème gebruikt. Het liefst een zonder parfum. U koopt deze bij de apotheek of drogist.

    Smeer de zalf of crème meerdere keren per dag op uw handen. Smeer niet een te dikke laag. U kunt de aanvettende zalf of crème blijven gebruiken als uw huid weer is hersteld.

    Bent u thuis, probeer uw handen dan zo veel mogelijk te beschermen. Doe bijvoorbeeld handschoenen aan als u huishoudelijk werk doet waarbij uw handen nat worden. Zorg dat uw handen helemaal droog zijn voor u de handschoenen aantrekt. Draag de handschoenen zo kort mogelijk.

    Helpt dit niet genoeg?

    Blijft u klachten houden, neem dan contact op met uw huisarts. Die kan beoordelen of u een behandeling nodig heeft.