Veel spoedverbouwingen
Er vonden veel spoedverbouwingen plaats. Heel snel moesten we ruimtes ombouwen tot extra intensive care-afdelingen en verpleegafdelingen aanpassen voor de opvang van corona-patiënten. In slechts vier dagen tijd bouwden collega's een van onze bedrijfskantines om tot een Corona polikliniek. Een topprestatie! Op deze poli ontvingen we patiënten die een afspraak in het UMCG hadden die per se door moest gaan, en die corona-achtige klachten hadden. Op de Corona poli werden ze getest op het virus en daarna hadden ze de afspraak met hun arts. Zo hoefden ze niet in het ziekenhuisgedeelte te komen, waardoor we de kans op besmetting van onze patiënten en medewerkers zo veel mogelijk beperkten.

Ladingen extra was
De zorg voor coronapatiënten bracht heel wat extra was met zich mee. Zo’n 8500 witte uniformbroeken en 7600 jasjes gingen er bijvoorbeeld wekelijks doorheen. 15 tot 25 procent meer dan anders. Iedere dag kwamen er drie volle vrachtwagens van de wasserij. De medewerkers van Logistiek hadden het er druk mee. Ze werkten langer door om de kledingautomaten gevuld te houden. “We werkten hard zodat de medewerkers op de ic’s en verpleegafdelingen iedere dag in een schoon pak aan het werk konden.”

Stafmedewerkers in het wit
Wie kon, hielp mee in de zorg. Zo trokken medewerkers die ooit als verpleegkundige hadden gewerkt, het witte uniform weer aan. Ook sprongen andere collega's bij in de zorg. Zo werkte Barbara Baijens die coördinator fondsenwerving is, als procescoördinator op een intensive care waar coronapatiënten werden verpleegd. “Ik was diep onder de indruk. Van de situatie, van de patiënten, maar ook van mijn collega’s. Kinderverpleegkundigen en kinderartsen die gewend zijn om voor kinderen te zorgen, die nu liefdevol zorgden voor volwassenen. Die het thuisfront via videobellen op de hoogte hielden en er alles aan deden om de patiënten er bovenop te krijgen. Mooi om te zien hoe iedereen in het UMCG de schouders eronder zette. Het zijn dagen die lang in mijn geheugen blijven staan.”

Met man en macht aan het werk op het lab
Een wetenschappelijk onderzoek opzetten heeft altijd heel wat voeten in aarde. Nu we heel snel veel meer wilden weten over het nieuwe coronavirus, startten studies zo vlug mogelijk. De collega’s van het laboratorium stonden klaar om bloed af te nemen, buizen en verdeelcupjes klaar te maken, de juiste etikettering te verzorgen, verwerkingsprotocollen maken… en door!

Mobiel Medisch Team werkt met vliegende vaart
Het Mobiel Medisch Team vloog en reed door heel Nederland. Net als anders waren ze er voor patiënten die in acuut levensgevaar verkeerden, maar ze vervoerden ook coronapatiënten die intensieve zorg nodig hadden. Dat deden ze met een ambulance met speciale brancard, de ambulancebus of samen met de MEDIC01-bemanning in de waddenhelikopter.

Schoonmakers desinfecteren zich een slag in de rondte
Om het coronavirus buiten de ziekenhuisdeuren te houden, hadden de schoonmakers veel extra werk. Zo moesten Monique en haar collega's alle kamers op de Spoedeisende Hulp na vertrek van iedere patiënt desinfecteren. Een enorme klus dus, dus draaiden ze extra dag- en nachtdiensten. Ze gingen ervoor: schort om, haarnetje, mondkapje en beschermingsbril op, handschoenen aan en hup!
