Een historisch moment

Op 6 januari 2021 kreeg Harm Wedman, verpleegkundige in het UMCG, als eerste persoon in Groningen het BioNTech/Pfizer-vaccin tegen corona toegediend. Dat was een historisch moment. Zo historisch, dat het Universiteitsmuseum zich heeft ontfermd over de ampul, de spuit en een aantal andere voorwerpen die gebruikt zijn bij de vaccinatie van Harm.

Nieuwe tentoonstelling

Op 2 februari zijn de zorgvuldig bewaarde voorwerpen officieel overgedragen. UMCG-bestuursvoorzitter Ate van der Zee overhandigde de eerste vaccin-ampul en spuit aan zijn collega Cisca Wijmenga, rector magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen. Het Universiteitsmuseum wil de bijzondere voorwerpen aan het publiek presenteren in een nieuwe tentoonstelling.


Geschiedenis van de medische wetenschap

In normale tijden maakt het Universiteitsmuseum regelmatig tentoonstellingen in het UMCG over de geschiedenis van de medische wetenschap in Groningen. ‘Deze ampul en deze spuit horen zeker bij die geschiedenis’, aldus Wijmenga. ‘Het zijn op zich heel gewone spullen, maar met een grote betekenis. We beleven een historische periode, nu wereldwijd mensen worden gevaccineerd tegen een nieuw virus. De vaccins worden gezien als de toegangspoort naar een nieuw tijdperk. Ik vind het heel bijzonder om de eerste vaccin-ampul in onze collectie op te nemen. We gaan er hier in het museum goed op passen.’


(foto's door Silvio Zangarini)